Sami Kilpeläisen blogi

Keskustan yhteys kansaan katkeamassa - osa 1

Hallitusohjelma pitää sisällään tavoitteita, jotka voisivat edistää Suomen tasapainoista kasvua ja kehitystä. Käytäntö on kuitenkin näyttänyt, että keskustan yhteys kansaan ja maan tasapainoiseen kehittämiseen horjuu pahasti.

Kerta toisensa jälkeen vaalivoiton keskustalle hankkii juureva keskustan kenttä. Sen jälkeen sama cityliberaalivahakabinetti ilmaantuu korkeimpiin tehtäviin ja virkoihin - aiheuttamaan seuraavan vaalitappion. Vahakabinetti lähetetään avustajiksi, virkamiehiksi, etujärjestöihin tai valtion lainsäädännöstä hyötyviin yrityksiin. Yrityksiltä pumpataan vaalirahaa samoille liberaaleille Arkadian talouspoliittisen seuran kautta. Cityliberaalien arvot vaan eivät edusta sitä, mikä on keskustan kentän arvot.

Keskusta on 1990-luvulta lähtien menestynyt vaaleissa, kun sen politiikan ytimessä on ollut maakuntien Suomi ja toimet, joilla kaikki kansalaiset ja alueet pidetään kehityksessä mukana. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa keskusta jopa historiallisesti säilytti suurimman puolueen aseman. Silloin uskallettiin puhua ihmisten asioista, takuueläkkeestä, puolustaa maakuntien työllisyyttä, vastustaa keskittämistä ja puhua maaseudun puolesta.

Toimiessani keskustan maaseutupoliittisen työryhmän sihteerinä 2006-2010 ja Antti Rantakankaan sekä myöhemmin Kyösti Virrankosken toimiessa puheenjohtajana aluepolitiikkaan ja maaseutualueille sekä maatalouspolitiikkaan tehtiin merkittäviä panostuksia. Kiitos kuului myös erityisesti ministeri Sirkka-Liisa Anttilalle ja Juha Korkeaojalle. Köyhän asialle tehtiinkin jotain ja maataloustulokin nousi.

Federalistinen liberaalieliitti ajaa Suomea alas muun muassa kansallisomaisuuden yksityistämisellä. Liikenneväylien myynti olisi katastrofaalinen virhe. Edes Venäjällä ei tainnut valtion omaisuuden yksityistäminen olla näin hurja puhallus? Kuinka monen päättäjän lähipiiri tarjoaa palveluita yksityistettäville aloille, kuten aikanaan panospuhdistamoja haja-asutusalueen jätevesiasetukseen?

SOTEn yhtiöittämisestä ja valinnanvapaudesta on tulossa fiasko. Väkirikkaat alueet pärjäävät. Tuskinpa yksityinen terveyssektori ottaa vastuulleen kalliit hoidot tai kalliita laiteinvestointeja vaativat palvelut. Vajaateholle jäävät maakuntien liikelaitokset yrittävät ylläpitää torsoa perustason palveluvalikoimaansa? Oikeampi tapa olisi aloittaa pienemmillä askelilla, vaikkapa päivystyksen tai ortopedian avaamisella eikä kaikkea kerralla. Keskustan rähmällään olo rikkaiden kokoomuksen edessä on aina tuonut ongelmia.

Haluan toivottaa 100 vuotta täyttävälle Suomelle parhainta onnea ja menestystä. Cityliberaalien pyrkyreiden takia suomalaisten asiat ja hyvinvointi eivät saa jäädä toiseksi.

Jumalan siunausta ja viisautta kansalle Suomen täyttäessä 100 vuotta!

Sami Kilpeläinen
Keskustan puoluevaltuuston jäsen
Keskustan Vantaan kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Sami Kilpeläinen, aiotko seurata Väyrysen jalanjälkiä. Oletko katkeroitunut, kun sinua ei valittu Seinäjoella pyrkimääsi virkaan puolueessamme. Kuunnellessani puheitasi Seinäjoella ne olivat hyvinkin myötämielisiä puoluejohtoa kohtaan. Vaikutit hyvinkin älykkäältä mieheltä. Sinulla on varmasti tulevaisuutta puolueessamme kunhan unohdat vaalitappiosi ja alat puhaltamaan yhteen hiileen.
Onnellista tulevaa vuotta 2017 sinulle ja läheisilleni.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aika typerää Tammelalta tämä ad hominem hyökkäys, etkö asiaperusteisesti pysty puolustamaan keskustaa vaikkapa tässä liikenneinfran yksitystämisessä?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko puolueissakin virkoja, minulla on käsitys,että virat kuuluvat julkishallintoon ja puolueet ovat yhdistyksiä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olen koko tämän hallituskauden ajan ihmetellyt kuinka kauan keskustan kenttä sietää Sipilän ja varsinkin Bernerin yksityistämisvimmaa. Tämä porvarihallitus, jossa Sipilä ja Berner ajavat näkemyksillään kokoomuksesta oikealta ohi on tuhoamassa yhdessä vaalikaudessa sen hyvivoinnin, minkä "punamultahallitukset" sodanjäkeisessä Suomessa vuosikymmenten aikana aikaan sai.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tämä porvarihallitus, jossa Sipilä ja Berner ajavat näkemyksillään kokoomuksesta oikealta ohi"

Te sossut nyt olette varsinaisia kaksinaismoralisteja, Lipponen ajoi oikean laidan ohituskaistaa tuplasti sen mitä Sipilä ja Berner. Mitäs sossut ovat aikaansaaneet Lipposen jälkeen, pankkitukia Saksalle ja Ranskalle veronmaksajien kustannuksella.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tähän kommenttiin ei voi kuin vastata yhdellä tavalla. "Se on EU:n ja Lipposen vika, että Etelä-Suomessa on lumeton talvi, toteaa Jarmo Makkonen"

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

O sancta simplicitas. Voiko sossuista positiivisemmin sanoa?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Muistaakseni Keskusta on 2000-luvulla ollut hallituksessa pääministeripuolueena viisi kertaa ja Kokoomus 2. SDP ei kertaakaan.Mitä sossut ovat saanet aikaiseksi Lipposen jälkeen on aina ollut joko Keskustan tai Kokoomuksen hallituksessa hyväksymiä ja ajamia asioita. Pääministerihän yleensä heiluttaa tahtipuikkoa hallitusneuvotteluissa ja sen jälkeenkin.Näin elokuussa 2015 Sipilän hallituksen ensimmäisenä kesänä: Euromaiden valtionvarainministerit ovat hyväksyneet Kreikan kolmannen lainapaketin. Kolmivuotinen tukipaketti on noin 86 miljardin euron kokoinen. Ensimmäinen, suuruudeltaan 26 miljardin euron kokoinen, lainaerä maksetaan useassa alaerässä 20. elokuuta alkaen.
Hallituspuolueet asettuivat yhtenäisinä kannattamaan arviolta 82–86 miljardin euron kolmivuotista pakettia eduskunnan suuressa valiokunnassa, vaikka Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukanaolosta ei ole vielä varmuutta.
Ja näin Kivinimemen hallituksen aikana: Huhtikuussa 2010 Kreikan kriisi saa laajempaa mediahuomiota ja Kreikka pyytää laina-apua. Kreikan ensimmäinen tukipaketti IMF:ltä ja euromailta on 110mrd euroa kolmeksi vuodeksi. Toukokuussa Wall Street säikäyttää sijoittajat 9%:n hetkittäisellä pudotuksella. Helsingin pörssi romahtaa n. 10% kevään aikana.Kreikan 10v valtionlainojen korot hyppäävät viidestä prosentista reiluun kymmeneen prosenttiin.
Kreikan velka 354 miljardia euroa. Kreikan BKT 226 miljardia euroa. S&P luottoluokitus BB+
2011 toukokuussa EU:n valtionvarainministerit hyväksyvät 78 miljardin euron apupaketin Portugalille. Kesäkuussa Kreikan luottoluokitus alennetaan CCC-tasolle. Heinäkuussa IMF ja euromaat lupaavat Kreikalle uutta rahoitusta, 109mrd euroa, myös aiempien lainojen korkoja päätetään alentaa ja takaisinmaksuaikaa pidentää. Elokuussa EKP päättää aloittaa Italian ja Espanjan valtiolainojen ostot jälkimarkkinoilta. Kurssit romahtavat Helsingissä kevään ja kesän aikana 35% . Kreikan 10v valtionlainojen korot käyvät loppuvuonna lähes 40% tasolla.
Aika lahjakkaasti Keskustan johtamat hallitukset ovat "lapioineet" tukia Saksan ja Ranskan pankeille sanoisin. Kreikan kolmesta tukipaketeista he ovat olleet pääministeripuolueena päättämässä tukien myöntämisestä kahdessa tapauksessa eli ykkösessä ja kolmosesssa sekä myös Portugalin tukipaketin myöntämisessä. Kreikan toisen tukipaketin myöntäminen tapahtui heinäkuussa 2011 ja Kivimäen hallitus vaihtui Kataisen hallitukseen 22.06.2011 joten on kai syytä olettaa että tässäkin tukipaketissa on jo ollut Keskustan johtaman hallituksen hyväksyntä kun alustavia neuvotteluja on käyty pitkin kevättä ja alkukesää 2011. Mutta hyvä yritys Makkonen. Tosiasiat kertovat kuitenkin muuta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #15

#15 Ralf Karlsson

Totta on että pääministeri heiluttaa tahtipuikkoa hallituksessa, mutta yhtä totta on se, että Kataisen hallituksessa demarit olivat yhtä paljon vastuullisia hallituspuolueiden päätöksistä. Perusteluna on se yhdessä hyväksytty hallitusohjelma ja vaikka siitä poikettaisiin, niin yhteinen on aina päätös tai sitten kävellään pois hallituksesta.

Näin tullaan Kataisen hallituksen ja demareiden vastuunkantoon mm. EVM rahaston perustamisen hyväksymisessä ja sinne vastuiden ottaminen veronmaksajien harteille yli 12 mrd euroa. Se, että keskustajohtoinen hallitus hyväksyi aiemmin ERVV:n ei olisi ollut oikeutus hyväksyä EVM rahastoa. Päätöksiä EU:ta koskien tehdään alustavasti hallituksen esityksen pohjalta suuressa valiokunnassa (edustajaenemmistö hallituspuolueilla). Kataisen hallituksen aikana suuren valiokunnan johdossa oli demariedustaja nykyinen meppi Miapetra Kumpula-Natri. Ilman demareiden hyvksyntää ei olisi siis EVM vastuita tullut. Tuota on ihan turha kiistää.

Mitä tulee sitten mainittuun Kreikan kolmanteen tukipakettiin, niin sinnehän Kataisen hallitus demareiden hyväksynnällä jo siirtivät rahaa 1,44 mrd euroa ja ihan kerta rysäyksellä, kun muut maat maksoivat erissä. Tuosta rahasta sitten se 3. tukipaketti on myönnetty Sipilän hallituksen toimesta. Vastuut olivat jo Kataisen hallituksen toimesta otettu.

Tosiasioita on vaikea edes jälkikäteen muuksi muuttaa. Vastuita on siis vielä demareiden hyväksynnällä EVM:ssä käytettävänä n. 11 mrd euroa. Tosin tuo tietäisi uutta rahaa sinne puskettavaksi johon Sipilän hallitus ei taida olla ohjelmansa mukaan suostuvainen. Katsellaan mitä ylipäänsä Kreikan kohdalla tulevana vuotena tapahtuu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onko se sitä historiasta oppimista, että ''unohtaa'' kaikki sen paskan mitä omakin puolue on ollut tekemässä.

Populismia vai tyhmyyttä ?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Keskusta sai eduskunnassa hyväksytyksi tämän kirotun takuuhinta/syöttötariffilain tuulisähkölle, jos lakia ei kumota se maksaa 12 vuoden aikana yli 5 miljardia euroa turhaa tukea kusetukseen ilmastonmuutos/maailmanloppu propagandan takia.

"Syöttötariffijärjestelmälain nojalla maksettavaa tuotantotukea ei pidetä valtionavustuslaissa (688/2001) tarkoitettuna valtionavustuksena." - Rahat otetaan sähkölaskuissa pääasiassa kotitalouksilta, ei tätä sanota lain tarkoituksessa eikä määritelmissä.

Kun markkinahinta alittaa 30 €/MWh on tuulivoiman nautiskelema veronmaksajien avokätinen tuki 53,5 €/MWh (83,5 €/MWh - 30 €/MWh). Vuosina 2011-2015 vastaava summa oli 75,3 €/MWh (105,3 €/MWh - 30 €/MWh).

http://paivanbyrokraatti.com/2015/09/25/pb-mauri-p...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #24

Hannu,

ei sentään kaikkea väliaikaista (12v.) tuulivoimatukeakaan - muka "5 miljardia euroa" - Hannun pravdaa moninkerroin toistettuna! - Keskustan piikkiin - päinvastoin positiivisena:

Hurja tutkimustulos: Tuulivoima laskee sähkön hintaa Pohjoismaissa liki 70 % – Voimayhtiöt menettäisivät miljardeja :

http://yle.fi/uutiset/3-8411187

Tuulivoimatuki paisuu jo 211 miljoonaan euroon, biotehtaille luvassa 40 miljoonan investointituki:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/tuul...

Kuitenkin siis:

”Tuulivoimatuet antavat veronmaksajille monin verroin enemmän kuin maksavat” :

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/tuulivoimatuet-ant...

VÄITE: TUULIVOIMA LASKEE SÄHKÖN MARKKINAHINTAA ENEMMÄN MITÄ SYÖTTÖTARIFFEIHIN ON KÄYTETTY:

http://faktabaari.fi/fakta/maksaako-tuulivoiman-sy...

Siinä uusituvien energioiden, tuulivoiman vastustajat, ovat siis kuitenkin oikeassa että:

Vihreiden Niinistö tuulivoimatuesta: Liian antelias, se laskettiin väärin :

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vihrei...

Hallitukselle tulee kiire tuulivoimatuen säästöissä:

http://www.hs.fi/talous/art-2000002829873.html

Hallitus valmistelee uutta tuulivoiman syöttötariffia:

http://tvky.blogspot.fi/2016/11/hallitus-valmistel...

Kaikenkaikkiaan kuitenkin:

Mikä energia saa tukiaisia? :

https://www.vihreat.fi/blogit/satu-hassi/2015/04/m...

Kuitenkin: Keskustalla - koko hallituksella - on vielä paljon kehitettävää energiasektorilla:

Polkuja 100 % uusiutuvaan energiaan :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2273...

Hallituksen biopolitiikka jyrää tutkimukset :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2254...

...ne Sipilän "kaikenmaailman dosentit" ?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #29

"Mut kerran Herra kostaa työt jumalattomat, rankaisee ansiosta
ryöstäjät viekkahat,"
https://www.youtube.com/watch?v=Dnlvfv4f5aM

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #44

Hannu,

sinulla saatavat näyttävätkin muuttuvan kipin kapin veloiksi - kuitenkin:

”Tuulivoimatuet antavat veronmaksajille monin verroin enemmän kuin maksavat” :

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/tuulivoimatuet-ant...

Mikä energia saa tukiaisia? :

https://www.vihreat.fi/blogit/satu-hassi/2015/04/m...

Hieman suhteellisuudentajuakin sinulle tälle vuodelle 2017!

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei ole yllättävää, että keskustan kunniapuheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen kritisoivat julkisesti puolueensa toimia. Kenttäväki tuntuu olevan hajaantunut ja sama näyttää olevan myös eduskuntaryhmän tilanne.

Sipilän hallituksen toimet kuohuttavat. Sote on kauppa, jossa suurin osa toiminnoista siirtyy kansainvälisten toimijoiden hoidettavaksi. Sen seuraukset jokainen tietää, mutta luvattuja säästöjä tai paranevaa hoitoa sillä tuskin saadaan. Kokoomus sai tahtonsa läpi. Kiitoksena keskustalaiset pääsevät istumaan maakuntien kokoussaleihin.

Liikenneverkon kanssa aiotaan toimia samoin. Ensin yhtiöitetään ja sen jälkeen voidaan menetellä jo luovemmin. Sama koskee valtion metsäomaisuutta.

Valtion infra-hanke näyttää liittyvän oleellisella tavalla edellä mainittuihin pyrkimyksiin. Pienen piirin ratkaistavaksi halutaan isoja asioita.

Näillä toimilla ja kansaa köyhdyttämällä tämän maan asiat eivät korjaannu. Ei ole ihme, jos kuohu nousee. Ei viime vaaleissa keskustaa äänestäneet tätä halunneet.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Näillä näkymin valtiolle ei jää muuta tehtävää kuin kerätä massia yksityisen sektorin monopoleille, sotesta maanpuolustukseen...eh anteeksi monopolien puolustukseen kapinoivia kansalaisia vastaan. Eikä siihen hommaan enää tarvita ministeriöitä, eduskuntaa tai maakuntiakaan. Väestörekisteri ja verorekisterit globaalibankstereiden käsissä riittävät ihan hyvin.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Erkki,

niinpä - mikä muuten on sen soten "vapaavalinnan" kokonaissäästöt vs. laadukkuus kohdallasi?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Minä en voi valita. Asun kaukana korpiseudulla, jossa on yksi terveyskeskus ja vanhusten hoito niille, jotka ovat vaikeimmassa asemassa. Ei tule muutoksia. Tilanne ei parane, veikkaan ehkä päinvastoin.

Julkiset yhtiöt eivät pärjää yksityisille. Eivät osaa pisnestä.

Molemmissa tapauksissa paine hoitokustannusten kasvuun lisääntyy. Hoitoyksiköille tuloksesta tulee toiminnan motiivi hoidon sijaan. Se ei voi olla vaikuttamatta, keksitäämpä ohjaamiseen mitä sääntöjä tahansa. Tyäntekijöiden selkänahan varaan ei voi laskea.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #39

Erkki,

tärkeitä pointteja! - "huuli on vielä pyöreänä" itsellänikin täällä Jämijärvellä...

- yritän silti vielä - jospa se valo vielä paistaisi tunnelin päästä...

Pekka Iiskonmaki

''Keskustan yhteys kansaan katkeamassa''

Kyllä se katkesi jo veneveroon.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikö venevero ollut nimenomaan persujen ja Soinin hanke?

Pekka Iiskonmaki

#16
En tunne asiaa, mutta sillä saadaan n. 100 miljoonan verojen menetys aluksi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #20

Et tunne asiaa, mutta kirjoitat siitä kuitenkin kuin tuntisit. Mainio asenne.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #21

#21
Oliko se persujen idea? Esitit kronologisesti kaksi kysymystä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Rantakankaallahan olikin varmaan annettavanaan alueellista ja taloudellista asiantuntemusta, sillä hänen toimiessaan Kärsämäen Osuuspankijohtajana, Antti kadotti pankinvaroja 20 miljoonaamarkkaa Ranuan sukellusveneisiin ja Teräsjussiin.
Pekka Vilkuna tosin sai estettyä Rantakankaan nousun ministeriksi.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Jos Sami olisi valittu puoluesihteeriksi, olisi euro asiaakin käsitelty.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pauli,

no, onkos puoluesihteeri Jouni Ovaska jo käynyt siellä teilläpäin Nivalan seutuvilla?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllähän Saalastinmutkat suurjännitelinjassa onkin historiallinen nähtävyys.
Tosin Saalastin henkilökohtaiseksi ansioksi on luettava Oulun Yliopisto.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #43

Aimo,

kerrohan meille muille miten tämä Saalasti liittyy tähän aiheeseen?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #47

Oulun Yliopisto ja lämpölaajenemismutkat suurjänniteverkossa ovat edelleenkin olemassa.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Jotenkin tuntuu, että heikosti lukijoita saanut puheenvuoroni sopii nostettavaksi SK:n avauksen yhteyteen:
http://nurmenmarkku.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22866...

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Tämän blogin kirosanaksi on muovattu cityliberaali (mitä se ikinä tarkoittaakaan), niin ihan mielenkiinnosta kysyisin, että olisiko maalaiskonservatiivi sitten parempi vaihtoehto?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

ei kirosanaksi, mutta perinteisenä: alkiolainen keskustalaisuus.

Keskustalaisuus unohtanut alkiolaisuutensa:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/7960...

Keskustalaisuus ihmisen, ei tehobyrokratian puolesta:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/7934...

Talonpojan tappolinjaa ja rötösherrajahtia :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/5979...

Pääministeri Sipilän suosio alamaissa:

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228520-paam...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kiitos Sami ko. huolen ilmaisuistasi piireissämme! Parhainta jatkoa tällekin vuodelle 2017!, Siunauksin.

Ilkka

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomea myydään ulos, kaikki mikä on arvokasta myydään pois, sähköverkko, rautatiet, laivat, telakat, tieverkko, jne.. "näin tekee osuuskauppaväki".

"Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n toimialana on perustaa, omistaa, hallinnoida ja kehittää toisia osakeyhtiöitä sekä luovuttaa tai hankkia niiden osakkeita. Yhtiö voi lisäksi hankkia, omistaa, vuokrata ja hallita toimintansa edellyttämiä kiinteistöjä ja oikeuksia sekä kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöiden osakkeita, arvopapereita, osuuksia, rakennuksia, rakenteita ja laitteita, sekä käydä kauppaa osakkeilla ja muilla arvopapereilla sekä kiinteistöillä."

Kotipaikka Helsinki, Perustettu 2016
Yhteystiedot c/o valtioneuvoston kanslia PL 23 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Fabianinkatu 31 D 00100 Helsinki
Puhelin: 0295160145
Omistajaohjaus: Valtioneuvoston kanslia

http://vnk.fi/vake-oy

Lakimies ihmettelee ”erikoista poikkeusta” – ”Pääministerille luodaan 2,4 mrd:n €:n budjetti ohi eduskunnan vallan”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/211127-lakimies-i...

Kari Aaltonen

Täytyy kyllä ihmetellä jos Keskustaa vielä joku äänestää,sen verran on puolue päästänyt Sipilän ja Bernerin vatuloimaan ja tekemään tyhmiä päätöksiä ja ehdotuksia mitkä jakavat kansaa ja lisäävät eriarvoisuutta.

Janne Järvenoja

Aika mielenkiintoista, että maisterismieheen ei ole opintiellä tarttunut yhtään laaja-alaisempaa lähestymistapaa kuin mitä tupailloissa Kainuussa on oppinut. Tuo citylibeeraalien mollaaminen ja aluepolitiikan näkeminen keskustalaisuuden ainoana todellisena ytimenä on siinä mielessä ongelmallista, että se on saanut allekirjoittaneen ohella kovin monet muutkin jättämään keskustan.

Olen aina ollut sitä mieltä - oikein tai väärin -, että talonpoikainen asenne - itsellinen vastuullisuus, yrittelijäisyys, kekseliäisyys ja ahkeruus - työhön sopii erinomaisesti tämän päivän dynaamiseen työelämään, olisi sitten mukana start-up maailmassa tai isommassakin firmassa. On harmi, että Kilpeläinen ja muut hengenheimolaiset ottavat tehtäväkseen sen tekemisen selväksi, että liberaalilla kaupunkilaisella ei ole keskustassa sijaa.

Kaupunkilaisten arvot suurimmissa kaupungeissa ja etenkin pääkaupunkiseudulla ovat selvästi maaseutua liberaalimpia ja esimerkiksi kirkkoon kuuluminen on paljon vähäisempää kuin maalla. Omalla kohdallani olin jo 90-luvun taitteessa ajamassa puoluekokouksessa tasa-arvoista avioliittoa eteenpäin ja sikäli "citylibeeraalius" tarttui kyllä ihan traktorin kuskinpenkillä. Minulle liberaaliuden ruumiillistuma oli oma isoäitini, maailman ihmeellisin ja lempein, rakastavin ihminen - emäntä Toholammiltä; mitään cityä hänessä ei ollut paitsi, että avarakatseisena ihmisenä matkustanut laajalti ympäri Eurooppaa ja vieraillut ties monessako kaupungissa.

Jos tarkoitat kentän arvoilla sitä, että Pekka Haavistoa ei voinut äänestää koska hänellä oli "se yksi vika" tai sitä että moni vasta Helsingissä saa ihmisenä olla avoimesti sitä, millaisiksi olivat syntyneet, eikö tuossa ole aivan ilmiselvä ero oikean ja väärän välillä? Kaikki taitavat olla tuon kentän mukaan tasa-arvoisia, jos ei nyt sentään ihan kuka hyvänsä, eikö. Nosta housus ja niistä nenäs, oo niinku muukki ihimiset.

Tunnen oman taustani puolesta varmasti merkittävän osan cityliberaaleista joihin viittaa. Oman noin 25-vuotisen kokemuksen perusteella keskustasta sen aktiivijäsenenä voin kyllä sanoa, että pyrkyryyttä etenkin vanhalla kunnon alkiolaisella populistisuudella höystettynä on ihan jossakin muualla cityliberaalien piirissä. Vantaan paikallisosastossakin on jo varsin vaikuttava perinne tästä.

Normaaliin repertuaariin kuuluu aluepolitiikan korostaminen, köyhän asian korostaminen viittaamalla samalla rikkaisiin, ja tietenkin kaupungistumisen väittämiseksi keskittämispolitiikaksi, vaikka sille on systemaattisesti rakennettu esteitä muuttamiselle kuten varainsiirtoverot ja aluepoliittiset tuet, joita ilman maaseutu olisi aikaa sitten tyhjentynyt. Rakennuksilla on merkittävä pula työnjohtajista, mutta todellisuudessa työllisyys ja talouskasvu ovat toissijaisia aluepoliittisille tavoitteille. Tämän voisivat keskustalaiset rehellisesti myöntääkin.

Tässäkin taisi myös tulla pieni lipsahdus, Berner on puhut yhtiöittämisestä, ei yksityistämisestä. Kuten blogisti hyvin tiedää, yhtiöön voidaan rakentaa elementtejä, jotka estävät käytännössä osakkeiden myynnin. Mutta raflaafan bloginhan tästä sai toki kirjoitettua, vieläpä perinteisillä kliseillä höystettynä.

On tavaton harmi, että talonpoikainen protestanttinen etiikka ja vilpitön usko sivistykseen ja sen vahvat perinteet ovat degeneroituneet väsyneeksi alkiolaiseksi populismiksi ja saman jauhamiseksi vuodesta toiseen.

Olisi virkistävää, jos keskustasta nousisi jotakin uutta ja vähemmän vasynyttä ja kliseistä ajattelua. Esimerkiksi prinssi Haakonin ja Pekka Himasen - tästäkin pois se demagoginen ryönä - dignity-ajattelussa voisi olla jotakin Alkion ihmisyys-ajatuksen tuomiseksi tälle vuosituhannelle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ymmärrän erittäin hyvin kirjoitustasi. On todella sääli, jos cityliberaalius hyväksytään Keskustan sisällä kirosanaksi.

Alkiolainen klisee köyhän asialla ymmärretään täysin väärin. Siinähän on ajatuksena, että ihmisille pitäisi tarjota keinot tulla omillaan toimeen, ei suinkaan, että köyhille tarjotaan apua, jolla he pysyvätkin ikuisesti avun tarvitsijoina.

Siinä nämä cityliberaalit ja nyt esimerkiksi Sipilä ja Berner olisivat tuomassa Keskustaa ja alkiolaisuutta 2000-luvulle. Sinne on pakko tulla, koska 1900-luku meni jo.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Tuskimpa blogissa on kyse kaupunkilaisista vastaan maalaiset. Eiköhän siellä selvasti sanottu, että kepulaiset ovat ennen vaaleja sulavan alkiolaisia ja ns. köyhän asialla, kuten termi kuuluu. Valtaan päästyään he muuttuvat kokoomuslaisiksi ja oikealta ohi. Näin on tapahtunut Ahon ajoista lähtien. Tämä viimeinen käännös on kaikkein räikein. Missä kepu matelisikaan ilman Väyrysen piristysruisketta pressavaaleissa.

Asiasta Kilpeläinen kirjoittaa. Sopiihan sitä olla menneestä oppimatta ja kuultua ymmärtämättä. Onhan sellaisestakin kouriintuntuvia kokemuksia.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Erkki,

kiitos - naulankantaan! -

Janne Järvenoja

Hyvä Ilkka,

Jos blogisti käyttää ilmaisuja pyrkyri ja osoittaa toisia tuolla tavoin sormella, määrittää hän itse tavan ja tyylin millä keskustellaan. Ei ainakaan minun oppikirjoihini kuulunut tuohon tyyliin kirjoitettuja tekstejä, joissa kuluneiden kliseiden avulla nimitetään toisia pyrkyreiksi. Kuten totesin, nuo kovasti moititut cityliberaalit ovat liki poikkeuksetta aika tavallisen fiksua, järkevää porukkaa.

Olen saanut monta kertaa olla vaikkuttunut siitä, miten korkeastasoista ja syvällistä, henkevää keskustelua käydään, vaikka koulutustaso olisi vaatimattomampikin ja oppikoulu jäänyt käymättä. Monesti niinkin, että joutuu haastamaan itsensä, jottei jäisi jalkoihin niin tyylin ja kuin sisällönkin osalta.

Tuo sinun pelkästään henkilöönkäyvä hyökkäyksesi ei ehkä kuitenkaan ole välttämättä ansioksi keskustalaiselle keskustelukulttuurille eikä edistä mielikuvaa keskustalaisuudesta aivan rakentavimmalla mahdollisella tavalla. Omalta osaltani sain siitä jälleen hyvä muistutuksen; mitäpäs itse läksin, vastoin parempaa tietoani.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #46

Janne,

Samin teksti "Cityliberaalien pyrkyreiden takia suomalaisten asiat ja hyvinvointi eivät saa jäädä toiseksi" taisi kolahtaa sinulle niin kipeästi, ettet kyennytkään käsittelemään itse asiaa, monia asiakomentointejani lainkaan. - Närästyksestäsi - paljastumisestasi - päätellen taisinkin tutkivana journalistina löytää vieläpä juuri oikean osoitteenkin, täsmähenkilön...

Ad hominemista tässä ei ole suinkaan kysymys, laaja aihehan on "Keskustan yhteys kansaan katkeamassa - osa 1" - ja jatkoa seurannee - jos et vielä sitäkään ole huomannut...

Ei pitäisi enää tällä keskustelutasolla täällä U.S.-blogeilla ottaa hernettä nenäänsä siitä, jos kokee olevansa "cityliberaali pyrkyri". Kyseessähän on paljon käytetty asiallinen termi/stö, kuten jo itsekin hyvin kuvasit.

Sensijaan vain sinä itse hyökkäsit Sami Kilpeläistä - jopa itse Keskustaakin - vastaan asiattomilla teksteilläsi, heti alkuunkin "maisterismieheen ei ole opintiellä tarttunut yhtään laaja-alaisempaa lähestymistapaa kuin mitä tupailloissa Kainuussa on oppinut", ym. - Alatyylinen "keskustelukulttuurisi" voisi kiinnostaa myös U.S.- moderaattoriakin ja kuvaa hyvin itseäsi, aliarvioivia asenteitasi.

"Olen saanut monta kertaa olla vaikuttunut siitä, miten korkeastasoista ja syvällistä, henkevää keskustelua käydään, vaikka koulutustaso olisi vaatimattomampikin ja oppikoulu jäänyt käymättä." - pitää juuri osaltasi - puutteena - paikkansa. - Pitkä matka on valitettavasta "keskustelukulttuuristasi" syvällisesti henkevälle, rakentavalle tasolle, mutta toivottavasti itsetuntemuksesi ei lisännyt ennekkoluulojesi tuskaa - päinvastoin - sikäli mikäli tämänkin Sami Kilpeläisen pointin oikein ymmärrät.

P.S. Ad hominemejakaan ei pitäisi aloittaa eikä ampua kenestäkään laillasi kuvattomana piilopuskista. - Et ole ainoa "Janne Järvenoja".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kuten blogisti hyvin tiedää, yhtiöön voidaan rakentaa elementtejä, jotka estävät käytännössä osakkeiden myynnin."

Niin voisi mutta kun ei haluta. Tulee mieleen Fortum ja sähköverkkojen myynti ulkomaiselle pääomasijoitusyhtiölle, sai monopolin jolla tehdä rahaa verottomasti.

Olli Kankaanpää

Blogistin pitäisi edes yhdellä kommentilla ottaa keskusteluun osaa.

Janne Järvenoja

Täsmälleen. Fortum ja verkot oli tarkoituskin yksityistää, ja yksityistettiin ainakin osin. Ei niitä yritetty yhtiöittää ja pitää valtion omistuksessa ja sitten yksityistäminen olisi ollut jokin lipsahdus vaan nimenomainen. Eli kaksi eri asiaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä on hitusen kieli poskella todettu, mutta kerron sen silti. Kannatan myös oman puolueen toimien kritiikkiä, mutta viime aikoina tätä on kuvattu eräällä murokuvauksella. Siihen liittyen mieleeni tuli kuva sketsistä:

Sipilä tulee aamupalalle uudenvuodenpäivänä ja hetken syötyään toteaa: Mikähän näissä muroissa maistuu niin oudolta?

;-) Hitusen huumoria vakavaan asiaan..

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Keskustaliberaalin politiikan tuhon tie:

http://samik2012.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226870-k...

Maa- ja elintarviketalouden turvaaminen on koko kansan asia:

http://samik2012.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217288-m...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kun tämä "citykepulaiset" aiheuttaa pahaa mieltä, niin eikö voitaisi ryhtyä käyttämään nimitystä "federalistikepulaiset" sen sijasta.

Tasapuolisuuden nimissä "alkiolaiskepulaisista" voisi käyttää nimitystä "itsenäisyyskepulaiset".

Jakolinja taitaa mennä melko tarkkaan tuolla tavalla.

Jukka Alaspää

Sipilän ja keskustan suuri munaus on pakolaispolitiikka.
Olisi ollut laillinen oikeus suomella perustaa ruotsin rajalle tarkastuspisteet ja pikakäännyttää luvattomat tulijat.
Sipilä ja Orpo tiesivät sen,mutta päättivät että antaa tulla.
Olenkin miettinyt kuinka suuri merkitys on ollut konkurssiuhan alaisella kivitippu oyllä,joka pelastui kun siihen tuli pakolaiskeskus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset