Sami Kilpeläisen blogi

Keskustan yhteys kansaan katkeamassa – osa 2

Keskustan ja Maalaisliiton aatteellisen viestin perussanoma on minulle ollut aina kaikkien ihmisten ja alueiden tasapainoisesta kehityksestä huolehtiminen. Oma tausta ei saa asettaa rajoitteita menestykselle ja omille päämäärille, jokaisella on oma vastuunsa niin itsestä kuin lähimmäisestä. Itsensä sivistäminen ja heikommasta huolehtiminen ovat perusoikeuksia- ja velvollisuuksia. Näin ei tämän päivän keskustassa enää ole.

Aluepolitiikan ote on kirvonnut totaalisesti keskustan toiminnasta. Kajaanin opettajankoulutus lakkautettiin Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen hallitusvastuun aikana. Sama hallitus sääti tämän mahdollistavan yliopistolain. Lähes 200 työpaikkaa ja satoja opiskelupaikkoja hävisi kertaheitolla yli 20 000 henkeä EU-aikana väkeään menettäneestä Kainuusta. Sama meno jatkuu. Nyt saman saa kokea Savonlinnan opettajankoulutus Itä-Savossa. Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Kauhava sai keskusta-hallitukselta turpiin samalla tavalla, kun ilmasotakoulu lakkautettiin ja toiminta siirrettiin Keski-Suomeen.

Keskustan cityliberaalieliitti juonii edelleen vastoin niitä arvoja, joita minä ja sadat tuhannet keskustalaiset uskomme puolueemme toimivan. Puhutaan tasapainoisen aluepolitiikan puolesta, mutta teot ovat aivan muuta. Maakuntien tyhjetessä samaan aikaan ministerit Kimmo Tiilikainen, Anne Berner ja Olli Rehn olivat vauhdilla ennen Seinäjoella kesäkuussa pidettyä puoluekokousta allekirjoittamassa Helsingin seudun ja valtion välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksen. Siinä valtio sitoutuu edesauttamaan viime kesästä alkaen vuoden 2019 loppuun yli 60 000 uuden asunnon rakentamisen Helsingin seudulle ja kaatamaan vielä 84 miljoonaa euroa raidejokeriin. Järkyttävää.

60 000 uutta asuntoa tarkoittaa yli 100 000 ihmistä noin kolmessa vuodessa Helsinkiin. Puolitoista Kainuuta siirretään Helsinkiin tai pyyhkäistään Kuopion kokoinen kaupunki pois Suomen kartalta ja asukkaat Helsinkiin. Varovaisesti laskettuna kyseessä on useiden miljardien eurojen investointien kirittäminen pääkaupunkiseudulle ja samaan aikaan vedetään mattoa alta maakuntien elintärkeiltä valtion työpaikoilta.

Kammoksuin juuri päivä ennen Suomen itsenäisyyspäivää 6.12.2016, kun EU:n komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen vaati EU:n integraation syventämistä. EU:n integraation syventämistä! Myös keskustasta on tullut pienkokoomus, joka jo puheissaankin ylistää EU:n integraation syventämistä. Päinvastoin EU:n integraation sijaan pitäisi osa EU:n toiminnoista kansallistaa, re-nationalisoida.

Minulle on valtiotieteen maisterin tutkinnossa opiskelemieni kansainvälisen talouden opintojen ja varsinkin viime vuosien kokemusten perusteella päivän selvää, että Suomen euro-jäsenyys on talouden kehityksen kannalta katastrofaalista. Ruotsi ja Tanska ovat vuoden 2008 taantuman ja tämän vuosikymmenen talouden heikon suhdanteen jälkeen kasvaneet 3-4 % vuodessa. Suomessa ollaan oltu miinuksella, siis rehellisesti sanoen lamassa. Ekonomistit ovat viime viikolla vahvasti kertoneet, että Suomelle euro-jäsenyys on vahingollista. 

Suomen pitäisi edistää vahvaa taloudellista kasvua. Se edellyttäisi toimivaa ulko- ja kauppapolitiikkaa kaikkiin suuntiin. Suomen pahimmat taantumat ovat aina olleet yhteydessä idänkaupan romahduksiin. Sisäisen devalvaation keinoja tarvitaan, mutta kilpailukyky-sopimuksen tai leikkauslistojen säästöt ovat marginaalisia siihen, mitä ulkoisen devalvaation keinoissa menetään. Katsokaa vaikka Ruotsiin ja Tanskaan. Mutta ei. Näistä asioista cityliberaali-eliitti vaikenee ja estää keskustelun. Pelkäänpä, että viennin kasvun riemussa loppu vuodesta taisi unohtua, että kiky-mielenosoitusten takia Suomelta puuttui yksi tuotannollinen päivä syksyltä 2015. Että se siitä kasvusta.

Minun arvomaailmani ei ole muuttunut. Näyttää siltä, että keskustan arvomaailma on mennyt kovaa ja oikealta ohi. Ja kun menee tarpeaksi oikealla, niin punaviher-sokeuskin iskee ja arvopohja romuttuu. Valtaeliitti puuhastelee päätöksiään nauttien milloin 51 % enemmistöä ja jättää suuren kentän huomiotta. Ei edes yhtä ministerin pestiä voi antaa tälle ’väärin ajattelevalle jäsenistölle’. Valtaelimiin on saatu luottamuspalkkioista nauttivat eliittijoukot. Ne sylikoirat eivät ruokkivaa liberaalikättä pure. 

Suomalainen keskustalainen politiikka on kestämättömässä asennossa. Toivoa sopii, että Britannian Brexitin, yhdysvaltain Donald Trumpin ja Italin kansanäänestyksen vanavedessä tavallinen suomalainen kansa näyttää uuden suunnan tälle eliittiä suosivalle politiikalle. Politiikalle, joka yhtiöittämisen ja yksityistämisen kautta etsii sopivia tahoja kotiuttamaan kansallisomaisuuden myynnistä tulot sopivaksi katsomilleen tahoille.

Minulle Urho Kekkosen perintö on vaalimisen arvoinen. Työtä ja toimeliaisuutta koko maahan, kaikille ihmisille. Se politiikka, jolle aikanaan Kyösti Kallio rakensi isänmaatamme, Herraa peläten ja kunnioittaen, ja tielle jota kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen on Kekkosen jälkeen Suomessa vienyt eteenpäin. Käykö niin, että Paavo Väyrynen on jälleen aikaansa edellä ja pelastaa keskustalaiset ja suomalaiset kohti kestävämpää ja tasapainoisempaa Suomea. Aika näyttää.

Sami Kilpeläinen
Keskustan puoluevaltuuston jäsen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eihän aluepolitiikka ole mihinkään kadonnut, suunta on vaan muuttanut väestön mukana Helsinkiin ja lähiympäristöön.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arvoisa blogisti. Olen kirjoittanut keskustan EU-politiikasta aiemmin ja todennut puolueen ajavan EU:ssa aivan absoluuttisen selvää integraatiopolitiikkaa kaiken aikaa, sillä keskustan mepit kuuluvat parlamentissa ALDE-ryhmään. Ei ollut salaisuus aiemmin, että ryhmä ajaa tiivistyvää EU-integraatiota. Nyttemmin tuo on pantu sanana syrjään ALDEn ohjemajulistuksesta, mutta toimintaa on samaa rataa vuodesta toiseen. Ei siis mitään eroa, vaikka sana integraatio on "salattuna".

Itse olen todennut Sipilän hallitusohjelmaan kirjatusta näin "Sipilän hallitusohjelman kirjaus ei sisällä syvenevää integraatiota, mutta sen sijaan näyttää olevan komission ja EU:n yleisesti ajama tavoitetila."

Kun keskusta ajaa EU:ssa ALDE-ryhmässä integraatiomukaista politiikkaa, niin jonkinasteinen ristiriita kytee puolueen politiikassa. Tosin muistelen Sipilän ennen pääministeriyttä sanoneen, että keskustan pitäisi vaihtaa ryhmää parlamentissa, mutta jäi tuo sitten puheen asteelle.

http://sirpaabdallah.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2159...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tanska on blogissasi huono esimerkki. Tanskan kruunu on kokoajan ollut kytketty euron arvoon.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Tanskalla on muistaakseni 2.5 prosentin vaihteluväli eurokurssista.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Hölmöä propagandaa meuhkata, että Helsinki sitä ja Helsinki tätä. MAL-sopimuksessa on kyllä lukuisa joukko kuntia: Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Mutta tyylipisteet viimeisestä kappaleesta: Kekkonen, Kallio, Herran pelko ja Väyrynen samassa kiihkeässä nipussa!

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Oulaisten kepulaisilta ei oikeudenmukaisuus toteudu.
Kepulaiset estävät laillisen rakentamsen maaseudulle. Tapauksia on jo useampia ja Oulaisissa maaseudulla menee huonosti kepu johtoisessa kunnassa. Kyseessä on rakentaminen maaseudulle ja kunnan virkamiesten mielivalta. Saimme kaksi rakennusoikeutta kantatilallemme ja nyt kepulaiset virkamiehet estävät rakentamisen väärillä tiedoilla.

Eduskuntakin on hakenut maaseudulle rakentamisen helpottamista.

Rakentaisimme MRL:n mukaisesti ja KHO:n oikeuttamalla päätöksellä taloa maa- ja metsätalousvaltaisella alueelle Piipsjärvi-Lehtopään oikeusvaikutteiselle osayleiskaavalle, jota voidaan MRL:n 44§:n mukaisesti käyttää suoraan rakennusluvan myöntämisen perusteena, jos yleiskaavassa on erityisesti määrätty kaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. Ja kun kantatilalle Laitala on annettu kaksi rakennusoikeutta tälle metsäalueelle, on siellä perusteet rakennusluvan myöntämiselle.
Hallinto-oikeuden 2014 päätös kaavasta: ”Osayleiskaava laaditaan oikeusvaikutteisena kyläkaavana, jota voidaan käyttää maankäyttö- ja rakennuslain 44§ ja 72§ mukaisesti rakennusluvan myöntämisen perusteena”, mikä käy esille myös kaavaselvityksestä.

Saimme kaksi rakennusoikeutta kantatilalle yleiskaavaan. Nyt meiltä estetään rakentaminen väärillä tiedoilla.
Haemme rakennuspaikkaa oikeusvaikutteisella yleiskaavalla määrätylle kyläalueelle, jolle on annettu MRL 44 § mukainen suora rakennusoikeus. Yleiskaava ohjaa riittävästi rakentamista ja muuta maankäyttöä kyseisellä alueella. Rakennusluvan erityiset edellytykset on tällöin selvitetty yleiskaavassa, eikä erillistä 137 §:n 1 momentin mukaista suunnittelutarveharkintaa eikä myöskään asemakaavaa enää tarvita.

Lisäksi Oulun hallinto-oikeuden päätöksessä s.6 (/12): ”Osayleiskaava laaditaan oikeusvaikutteisena kyläkaavana, jota voidaan käyttää maankäyttö- ja rakennuslain 44§ ja 72§ mukaisesti rakennusluvan myöntämisen perusteena.

Oikeusvaikutteinen yleiskaava antoi suoran rakennusoikeuden MRL:n 44 §:n mukaisesti. Luvat olisi pitänyt rakennustarkastajan myöntää, koska yleiskaavalla paikan tulee täyttää vain seuraavat vaatimukset, jotka rakennuspaikka täyttääkin: (MRL 116§)

- tarkoitukseen sovelias
- rakentamiseen kelvollinen
- riittävän suuri, kuitenkin vähintään 2 000 neliömetriä
- rakennuspaikalla ei saa olla tulvan, sortuman tai vyörymän vaaraa
- rakennukset on voitava sijoittaa riittävälle etäisyydelle kiinteistön rajoista, yleisistä teistä ja naapurin maasta (maankäyttö- ja rakennusasetus (MRA) 57 §: 5/10 metriä). Rakennuspaikka täyttää osayleiskaavan vaatimukset ja lisäksi tieyhteys, vedensaanti ja viemäröinti on järjestetty, eivätkä ne aiheuta kaupungille erityisiä kustannuksia. Rakentaminen soveltuu paikalle, eikä aiheuta naapureille tarpeetonta haittaa.
VALVONTALAUTAKUNTA MYÖNSI RAKENNUSLUVAN ja kaupunginhallitus (kepulaiset)valitti Oulun hallinto-oikeudelle. Kaupunginhallituksen mielestä valvontalautakunta on ylittänyt toimivaltansa.

VALVONTALAUTAKUNTA on antanut Oulun hallinto-oikeudelle vastineen ja todennut mm. seuraavaa: ”Rakennuspaikalla ei ole rakentamisrajoituksia ja valvontalautakunta on käynyt paikan päällä ja todennut paikan täyttävän lain vaatimukset (MRL 116 §), eikä ole mitään syitä, mitkä estäisivät rakennusluvan myöntämisen.”

Eero Mattila

Tälläinen rakennusoikeuden mielivaltainen jako on todellisuutta useissa kunnissa. Kuntalaisia ei kohdella tasa-arvoisesti eikä olemassa olevia lakeja kunnioiteta...
- Odotan pelonsekaisin tuntein, mitä tämä MAL tuo tänne Tuusulaan. Erittäin heikkoon kaavavalmisteluun on jo saanut tottua, yksityisellä ihmisellä ei ole enää mahdollisuutta rakentaa omalle maalleen... kunnasta on tullut pakkopaita...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sanna, olet liianmonesti astunut kepujohdonvarpaille puolustaessasi oikeuksiasi, joten kosto kourii.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kyllä olet Aimo oikeassa.Pihapiirissämme on ollut laiton kivilouhimo jota kaupunki yritti kaavoittaa maa-aineksen ottoalueeksi kaavassa.
ASUTUKSEN OIKEUSASTEET HYVÄKSYIVÄT, MUTTEI LOUHIMOA: Eli kaava ei ole vahviste ko. louhimotoiminnalle. (EO-merkintä ei riittänyt ja MRL:n 39 §.)

Kunta häviää oikeusasteessa ja kunnan virkamiehet voivat tehdä mitä vaan estää jopa KHO.n päätöksellä oikeutetun rakentamisen. Samat virkamiehet, joiden tehtävä on ollut valvoa louhimon lainmukaisuutta ja maisemointia, nyt estävät rakentamisen vastoin Oulun hallinto-oikeuden ja KHO:n päätöstä.

Voisi veisata"kun vääryys vallan saapi"
Valvontaviranomainen on laiminlyönyt valvonnan ja luvan saaja jälkihoitotyön (ympäristörikos)
Oulun hallinto-oikeus ja KHO (13.11.2014/3562/1309/1/13) noudattamatta jättäminen.
Oulaisten kaupungin viranomaiset ovat ryhtyneet kyseenalaistamaan ja arvioimaan lainvoimaisen tuomioistuinratkaisun perusteita uudelleen, soveltamaan päätöstä haluamallaan tavalla ja jättäneet sen täytäntöön panematta.
Tehneet oma valtaisen muutoksen kaupungin kaavasivuille kuinka louhimo olisi jätettyy oikeusasteissa kaavan ulkopuolelle. Louhimoa ei ole jätetty kaavan ulkopuolelle.

Saimme kantatilallemme kaksi rakennusoikeutta. Rakentamisen perusteeton estäminen, vaikka ylin toimivaltainen tuomioistuin on antanut asiassa ratkaisunsa. Kunnan viranomaisten velvollisuus on omalta osaltaan toimia siten, että päätös voidaan viipymättä panna täytäntöön.
Pyritään aiheuttamaan erittäin tuntuvaa vahinkoa asukkaille ja hyödynnetään louhijan lainvastaisuutta. Virka-aseman väärinkäyttö: Virkamies hankkiakseen itselleen tai toiselle hyötyä taikka aiheuttaakseen toiselle haittaa tai vahinkoa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ainakin Sipilän hallituspolitiikan ja kansalaisten, myös keskustalaisten välissä on syvä kuilu. Toisaalta keskustalaisten uskollisuus johtajalleen on perinteisesti vahvaa, teki johto mitä tahansa. Nytkin se taitaa olla yli 80 % Keskustan piirien johtajista varauksetta Sipilän takana, mutta rintama heidän takanaan harvenee koko ajan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

On selvää, että vajaan valtuustokauden kokemus Kempeleen kunnanvaltuustossa ei anna suurta poliittista kokemusta puolueen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi, mutta näillä mennään, kun parempaakaan ei ole löytynyt.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Keskustalaisilla ei oikein ole muuta vaihtoehtoa, kun alistua johtonsa tekemisiin, olipa se millaista hyvänsä. Demarit eivät tarjoa kotia niille, jotka eivät katso hyvällä nykyisen kaltaista oikeistovirtausta. Perussuomalaiset ovat pettäneet omansakin puhumattakaan niistä, jotka olisivat valmiit siirtymään keskustasta heidän kannattajiksi.

Vanhasen aikana oli sama meno kuin nyt. Kepua ja kokoomusta oltiin yhdistämässä. Sitten kävi niinkuin kävi: 12% ja silleen. Jos Väyrynen saa junansa liikkeeelle, jälki tulee olemaan samaa kuin Vanhasen ja Kiviniemen jäljiltä.

Lisäksi alkaa ilmetä piirteitä, joita ei Vanhasen/Kiviniemen aikana juuri ollut:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701052200050111...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vaikuttaa selvältä korruptiokytkökseltä. Linkin takana olevan Parkkosen kirjoituksen mukaan "Mustia laatikoita on testattu jo lähes 3 000 autossa. Mukana testeissä ovat olleet muun muassa Trafi ja VTT."

"Yhden testatuista laitteista on valmistanut suomalaisyhtiö Aplicom. Maailmalta löytyy muitakin vastaavanlaisten seurantalaitteiden valmistajia, ja Aplicomilla on muutama suomalainenkin kilpailija. Suomessa on noin 2,5 miljoonaa henkilöautoa ja uusia myydään koko ajan."

"Artikkelin kuvassa, jossa uutta ehdokasta esitellään, "Sipilä ja tuore eduskuntavaaliehdokas paiskasivat leveästi hymyillen kättä eduskuntatalon portailla. Ehdokas oli Aplicomin perustaja ja toimitusjohtaja Vesa Helkkula (kesk)." Eivätkä siinä tietenkään mitkään jääviysongelmat tule mitenkään esille eikä tietoisuuteen.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #13

Tulevaisuudessa kun polttoaineeksi autoissa tulee olemaan sähkö, niin siinä ei pahemmin veronkorotuksen bensaan toimi eikä kovinkaan järkevää ole nostaa taas suoraan sähkönverotusta. Eikä taas tasasummalla kerättävä autovero kovinkaan huokutteleva ole jos tarkoitus on sama kuin bensaverolla eli käyttöön perustuva.

Joskus sitä voisi ajatella näissäkin asioissa mitä tilanne on 10-20 vuoden päästä, eikä vain tämän päivän tilanteella. Samoin voisi iloita että Suomesta löytyy yrityksiä jotka kehittäneet tuotteita joita voi myös tulevaisuudessa käyttää, sillä niille löytyy myös markkinoita ulkomailta.

Parkkonen voisi vaikka heittää kehiin miten hän tulevaisuudessa kerää tuon veron mikä nyt polttoaineissa kerätään. Taitaisi päätyä samaan ratkaisuun mitä nyt on esitetty. No kaikeka ei toimittajilta voi vaatia, sen osoitti jo tuo lakupiippu uutisointi.

Siinä vaiheessa jos eri henkilöiden, joilla on ratkaisuja ongelmiin, tunteminen on osoitus korruptiosta tai että pitää jäävätä, voinemme sulkea koko eduskunnan ja ulkoistaa päätöksen teon vaikka Ruotsiin.
Onneksi ongelmaa ei ole siinä että vanhat AY-pomot tekevät Suomessa työelämää koskevia päätöksiä. Tekevätkö he päätöksiä liiton etujen mukaisesti vaiko kenen. Jostain syystä tässä einähdä mitään ongelmaa, toisaalta tämä kytkös taitaa nykyään hyvin näkyä Suomen talouden tilanteessa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Olenkin vuosia ihmetellyt, miten Keskustassa mopo lähti keulimaan, ellei kokonaan käsistä. Ainakin se on luopunut kaikista perusarvoistaan, eli myös ihmisen perusarvoista, jotka eivät ole muuttuneet yhtään miksikään, vaikka teknologia onkin kehittynyt. Ilmeisesti juuri teknohuuma on aiheuttanut parantumattoman vauhtisokeuden, mihin johdon peesailijat helposti lankeavat.

Sitten ne "investoinnit". Ne ovat yhtä järkeviä kuin kreikkalainen moottoritie tai espanjalaiset aavekaupungit. Ne on päätetty tehdä sillä olettamalla, että elintasomme jatkaa nousuaan, vaikka todellisuudessa reaalitalouden kehitys edellyttää meiltä 40-60 % pudotusta kustannustasossa vuoden 2008 tasosta.

Hirvittävä velkaantuminen kertoo, että tähän ajatukseen on ollut mahdoton sopeutua. Illuusion lopullinen katoaminen tekee aivan yhtä kipeää kuin Kreikan ja Espanjan kohdalla. On täydellinen harhakuvitelma, että eurossa sisäisen devalvaation tarve alkaisi olla ohitse. Se on vasta alkamassa.

Ja että "syventyvä integraatio" ratkaisisi näistä lähtökohdista ongelmia, niin ei todellakaan. Se vain pahentaisi niitä. Ei vain Suomessa, vaan koko Euroopassa.

Tähän loppuun on hyvä lainata ystäväni Hämiksen blogista "kuolematon viisaus":

Kovat ajat tuottaa kovia miehiä.
Kovat miehet tuottaa hyviä aikoja.
Hyvät ajat tuottaa velttoja miehiä.
Veltot miehet tuottaa kovia aikoja!

Veltot on vallassa...........ja kovia kaivataan, koska kiertokulku on ikuinen ja pysyvää on vain muutos!

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Luottamusta puolueisiin (mukaanluettuna Keskusta) syövät seuraavat asiat:

- yliopistolaki
- MAL-sopimus (sopimusten käyttäminen julkisten varojen ohjausperusteena tuskin on juridisestikaan oikeutettua)
- kansakunnan yhteisten verovarojen käyttäminen miljardikaupalla muutaman kunnan infrahankkeisiin ( = modernia siltarumpua)
- kaavoitusmenettelyn itsevaltaistaminen (valitusoikeuden epääminen erityisviranomaisilta, kuulemismenettelyn naurettavuus, tyhjästä luoduilla rakennusoikeuksilla pelaaminen)
- eduskunnan määräenemmistöllä (50 %) päättäminen tekee poliittisen keskustelun naurettavaksi ja merkityksettömäksi ( = piilodiktatuuri)
- laajakaistatukilain tahallisen löperö toimeenpano, miltei mitätöinti, mobiilioperaattorien suosinta, LVM:n peli
- palkkausjärjestelmien muutoksen myötä työpaikat (julkishallinto, yliopistot) muuttuivat alistamisen, pelon, vaikenemisen ja vetäytymisen paikoiksi.

Kaikkia näitä poliitiset puolueet, mukaanluettuna Keskusta, ovat aktiivisesti ajaneet tai eivät ole tehneet kriittisiä arvioita.

Toimituksen poiminnat