Sami Kilpeläisen blogi

Maakuntavero toisi aidon vastuun alueen päättäjille

Maakunta- ja sote-uudistuksen ensimmäinen virhe syntyi jo ennen 2015 eduskuntavaaleja, kun silloin pääministeripuolue kokoomus ja oppositiossa keskusta vastusti maakuntaveroa. Viime viikkojen tapahtuminen jälkeen näyttää entistä selkeämmältä, että hallituksesta heitettiin ulos väärä puolue.

Maakuntavero toisi aidosti vastuun alueen päättäjille. Maakunnille pitäisi myös antaa aidosti oikeus valita tapa, miten se palvelunsa järjestää. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon raja-aidan poistaminen on hyvä ja kannatettava tavoite, mutta valinnanvapauden pakkomielteinen ajaminen on huono.

Antaa maakuntien päättää, mitkä palvelut se tarvitsee ostaa ulkopuolelta tai tarjota ihmisten valittavaksi eikä pakoteta kovin erilaisista maakunnista koostuvaa Suomea ja Suomen kansaa eri arvoiseen asemaan. Jos maakuntaveroa ei toteuteta, niin tuntuu kovin kummalliselta, että maakuntiin ollaan luomassa koko- ja osapäiväisiä, palkattuja, poliitikkoja.

Entistä selkeämmältä näyttää, että tässä maassa johtavista politiikoista ja puolueista vain yksi ajaa alueiden asiaa ja hajautettua yhteiskuntaa. Pankaamme panoksemme Paavo Väyryseen ja Kansalaispuolueeseen. Uskotaan hajautettuun yhteiskuntaan ja toimivaan maakuntamalliin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tanskassa on jo kauan peritty "maakuntaveroa". Aluksi se oli läänikohtainen. Kuntauudistuksen yhteydessä muodostettiin viisi aluetta, joille sälytettiin terveyden hoito. Ne perivät alueveroa. Kun kyseessä on joka tapauksessa julkinen vero, niin miksi Suomessa ei voitaisi mennä myös maakuntaveroon? Samat veronmaksajat ovat kysessä joka tapauksessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Näkisipä senkin päivän kun poliitikot joutuisivat ottamaan todellisen vastuun päätöksistään. Nythän näille politiikasta tippuville päättäjille järjestetään hyväpalkkainen virka jossakin valtionhallinnossa tai vastaavassa eläkevirassa.

Toimituksen poiminnat