Sami Kilpeläisen blogi

Kristillisiä arvoja tulisi kunnioittaa kouluissa ja päiväkodeissa

Suomi on kristillinen maa ja sitä tulisi kunnoittaa myös kouluissa ja päiväkodeissa.

Rakas Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Isänmaan eteen ovat edeltävät sukupolvet tehneet valtavan työn. Rakentaneet maan, jakaneet rikkailta köyhille, kärsineet puutetta ja nälkää sekä antaneet terveytensä ja henkensä puolustaessa tätä arvokasta maata. Mutta aina viesti on ollut selvä - kaveria ei jätetä.

Suomi ja suomalaiset ovat olleet niin hienoa kansaa, että he ovat antaneet ihmisille oikeuden poliittiseen mielipiteen vapauteen ja uskonnon vapauteen. Se on ollut jokaisen perusoikeus.

Suomella on ollut erityinen siunaus. Sata vuotta suomalaiset ovat rakentaneet yhtenäistä kansakuntaa, johon keskeisenä on kuulunut kristinusko. Lainsäädäntömme pohja on kristinuskossa ja Raamatun kymmenessä käskyssä. Miksi suomalaisten lasten ei anneta olla osallisia tässä? Miksi päiväkodeista ja kouluissa karsitaan kaikki kristilliset perinteet? Onko käymässä niin, että tämä uusliberaalinen maailmankuva ja punaviherhöttö vie meiltä tärkeimmät - henkiset ja hengelliset arvot?

Vaikka lapsena moni asia väsytti, niin yksi asia oli pyhä - koulun aamuhartaus kuunneltiin hiljaa ja seisten "Herraa hyvää kiittäkää" laulaen. Tämän päivän kouluilla ja päiväkodeilla on tärkeä tehtävä ja niiden opetuksessa pitää näkyä kristillinen etiikka ja kasvatus. Jos kristillinen kasvatus ei ole mukana koulussa, emme voi hyväksyä nykyistä biologiankaan opetusta evoluutioteorioineen kouluihimme. Se on vastoin uskontoani! Kristittyjen ei tarvitse olla muukalaisia omassa isänmaassaan.

PS. Minä olen opettanut, että jos joku opettaa koulussa, että ihminen periytyy apinasta, niin vastaa "no en minä sinun suvusta toki tiedä, mutta minun suku ei ainakaan."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Suomen lainsäädännön taustalla on kyl roomlainen oikeus kuten muissakin länsimaissa tai siis se erottaa länsimaat vaikkapa lähi-idän teokratioista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Niinpä. Onneksi raamattu ja sen kymmenen (vai kaksitoista vai neljätoista, vai kuinka monta, siitähän päätettiin dekretaaleissa) eivät ole esimerkiksi rikoslain perustana: silloinhan meilläkin nähtäisiin julkisia teloituksia, varkailta katkottaisiin kädet, jne., aivan kuten noissa "pakanamaissa".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ihminen ei "periydy" apinasta eikä mistään muustakaan kädellisestä. Jos haluaa väitellä evoluutiosta, siihen kannattaisi tutustua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei periydy yhdestäkään muusta nykyisestä kädellisestä siis. Tietenkin ihmiset, kuten muutkin kädelliset, periytyvät aiemmista kädellisistä.

Tässä nykyisiä:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_primates

Tässä vanhempia:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fossil_primates

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan opetuksen on oltava katsomuksiin sitouttamatonta. Lapsillekin kuuluu katsomusvapaus ja oikeus varttuessaan muodostaa itse oma maailmankatsomuksensa. Sen vuoksi uskonnon harjoittaminen hartauksin ja rukoiluin ym. ei kuulu enää edes uskontotunneille. Ja hyvä niin. Pitäisi vain saada kaikki tunnustamaan tämä ja noudattamaan tätä.

Sekulaari koulu tarjoaa kestävimmät ja reiluimmat eettiset ja tiedolliset eväät hyvään elämään - mukaanlukien sen maailmankatsomuksen muodostamiseen. Mooseksen laille ym. väkivaltaiselle moskalle ei pidä enää suoda minkäänlaista sijaa kasvatuksessa.

Arto Jääskeläinen

Sekulaari ei ole mikään neutraali vaan ateistinen kannan pakottaminen kaikille.

Vasemmistoliberaalille kasvatukselle ei pitäisi suoda enää minkäänlaista sijaa kasvatuksessa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Vain uskovainen idiootti luulee, että eli sekulaari koulu tekisi jotain 'kantaan pakottamista'. Sekulaari nyt ylipäätään ei tarkoita ateistista, vaan uskontopohjaisen, klerikaalisen ja teokraattisen järjestelyn tms. vastakohtaa, jossa toiminnan perustelut ja lähtökohdat eivät sisällä uskonnollisia ideoita.
Aikanaan pornolehdet myytiin ruskeaan paperiin käärittynä lasten suojelemiseksi. Uskonnot ovat niitä paljon vaarallisempia ja haitallisempia. Silti ne saavat riehua varsin vapaasti lasten kimpussa sivistyneessä nyky-yhteiskunnassa, käsittämätöntä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vähän väärinpäin. Kristillisiä(kään) arvoja ei tulisi epäkunnioittaa. Lukuunottamatta tietenkin niitä johdettuja arvoja, jotka epäkunnioittavat muiden ihmisyyttä ja oikeuksia.

Kaiken kaikkiaan (sokea) kunnioittaminen voi olla hyödyllisten kysymysten este.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

27% suomalaisista uskoo kristinuskon Jumalaan. Siltä pohjalta olisi heikko sanella muille ehtoja kouluihin ja päiväkoteihin.
https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/suomalaist...

"Jos kristillinen kasvatus ei ole mukana koulussa, emme voi hyväksyä nykyistä biologiankaan opetusta evoluutioteorioineen kouluihimme."

Koulujärjestelmässämme ihmetyttää se, maisteriksi asti lukenut esittää vastaavanlaisia argumentteja. Eihän tässä väitteessä ole mitään järkeä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mitähän uskonnonvapauslaki tulkitsee väitteestä "Suomi on kristillinen maa"?
Mielipiteen vapaudella ei ole tekemistä kirjoittajan Abrahamin aikuisten käsitysten kanssa.

Tai siis mielipiteen vapauteen vedotaan vain siksi, että halutaan nujertaa oman mielipiteen vastaiset mielipiteet. Ilmeisesti uskonnollisuuden yksi sokea piste on tässä. Yleistä muussakin populismissa.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Täysin samaa mieltä Samin kanssa! Tarvitsemme Suomalaisen joulun ja pääsiäisen. Kristilliset arvot kunniaan ja heti. Muut voivat olla pois SUOMALAISEN koulun opetustunneilta. (Oma lapsemme on ateisti, mikä on myos tietysti ok.)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Mikä on suomalainen joulu? Joulu lienee kokonaisuudessaan lainattu lähi-idän tarinoista ja Saksalaisista perinteistä.

Tiina Teittinen

Mitä ovat suomalainen joulu ja pääsiäinen? Suomalaisina versioina molempien viettoon sisältyy pakanallisia perinteitä. Eikös Terhi Kiemunkikin suivaantunut maahanmuuttajalasten osallistumisesta virpomiseen? Näin syvää ja vakavaa on suomalaisten kristillisten arvojen puolustaminen.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Koulut voisivat käydä vilkaisemassa perustuslaista ne kohdat joissa mainitaan uskonvapaus ja lopettaa kristinuskoon pakottamisen ja toteuttaa neutraalia opetusta.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Toisto. Ihme bugi, jännä ettei ylläpito ole sitä vieläkään korjannut.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tämä oli niin röyhkeä kirjoitus, että piti kirjoittaa ihan omaan blogiin vastaus.

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241210-kr...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ihan kivoja nuo kristilliset arvot. Jokseenkin samanlaisen moraalikoodin toki löytää lähes kaikista uskonnoista koska ihmiset ovat pohjimmiltaan aika samanlaisia kulttuurista riippumatta.

Olikos tämä uskonnollinen ulostulo vain henkilökohtaista paatosta vai osa kansalaispuolueen agendaa?

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Kiitos hyvästä blogitekstistä.

Kristinuskon symbolien, virsien tai kristillisten juhlien pois riisuminen päiväkodista tai koulusta köyhdyttää niin kulttuuria kuin tekee onton arvopohjan lapsille.

Ei ole mitään röyhkeää tuoda tosiasioita esille.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on oltava tilaa myös kristillisille arvoille sekä puheelle niiden puolesta.Arvojen markkinoilla kannattaa valita viisaasti.

Suosittu "Tee mitä haluat"-eetos on liian heppoinen kasvualusta. Se kasvattaa vain itsekkäitä aikuisia eikä esimerkiksi kannusta sitoutumaan perheeseen ja avioliittoon.

Rajat on rakkautta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Kristinuskon symbolien, virsien tai kristillisten juhlien pois riisuminen päiväkodista tai koulusta köyhdyttää niin kulttuuria kuin tekee onton arvopohjan lapsille."

Suomessa on hieno, perinteikäs ja maallinen lastenkirjallisuuden ja -musiikin kulttuuri. On röyhkeää ja ylimielistä väittää, että se tekisi lasten arvopohjasta onton vain siksi, ettei se edusta sinun omaa kristillistä näkemystä. On ihmeellistä, ettet hoksaa tätä ylimielisyyttä omissa kirjoituksissasi. Kirjoitat julkisesti suurimmalle osalle Suomen kansaa, että tapanne kasvattaa lapsia on ontto arvoiltaan, koska ne eivät ole sinun arvojasi.

"Suosittu "Tee mitä haluat"-eetos on liian heppoinen kasvualusta. Se kasvattaa vain itsekkäitä aikuisia eikä esimerkiksi kannusta sitoutumaan perheeseen ja avioliittoon."

Missä tällainen eetos on?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

" On ihmeellistä, ettet hoksaa tätä ylimielisyyttä omissa kirjoituksissasi. "
.......................

Kristityt kykenevät näkemään asiat vain omasta näkökulmastaan. Narsisteja kun ovat.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Susanna, minä olen ateisti, mutta kultainen sääntö koskee minua ihan siinä missä sinuakin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kultainen_sääntö

Käyttäjän hytonenperttu kuva
Perttu hytönen

Kiitos blogistasi Sami Kilpeläinen ja selkeästä arvojesi esille tuonnista.
Aiempaan kommenttiin viitaten; eihän se ihminen ihan alunperin apinasta periydy, vaan niistä kivistä, jotka silloin "miljardeja vuosia" sitten "ei mistään" syntyneessä suuressa possauksessa saivat elämän kipinän, sitten putosivat maapallolle ja niin edelleen.
Lainatakseni erästä viisasta suomalaista miestä, niin "DNA:ta ei synny ilman DNA:ta."
Sitten niistä käskyistä, niitä on kymmenen, kuten tiedetään ja jokainen niistä on asiaa vai kuinka.
Vanhan Testamentin puolella esiintyviä, meille kuulumattomia toimintatapoja ei pidä sotkea Kristinuskoon.
"Väitteeseen" uskontojen samankaltaisuudesta lainaan intialaissyntyistä filosofia ja kristinuskon puolustajaa Ravi Zachariasta, joka kirjoittaa, että "uskonnot ovat perustavalla tavalla erilaisia ja pinnallisesti tarkasteltuna samanlaisia" sekä Johannes Ågardia, joka taasen toteaa, että "Ihminen joka sanoo, että kaikki uskonnot opettavat pohjimmiltaan samaa, tuntee todennäköisesti vain yhden uskonnon. Jos hän tuntisi edes kaksi hän ei sanoisi tuollaista."
Vielä tuosta kristinuskoon "pakottamisesta," niin n.80% uskonnollisista vainoista maailmassa kohdistuu kristittyihin ja 200 miljoonaa kristittyä elää vainojen alaisina, eikä siihen oppiarvoja tarvita huomatakseen niiden kovaa vauhtia laukkaavan kohti pohjolaakin.
Se meille on jo Raamatussa ilmoitettu, joten yllätyksenä nämä asiat eivät tapahdu.
Joten siskot ja veljet, pidetään arvoistamme kiinni ja luotetaan Raamatun Sanaan ja sen elämää ylläpitävään voimaan.

Arto Jääskeläinen

Kristillisten arvojen kieltäminen on vasemmistoliberaalia (~vihervasemmistolaista) mielivaltaa.
Työnnetään sitä kouluihin kyllä muutakin vihreää tavaraa:

http://artojaaskelainen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

ja tässä yksi vastaukseni:

http://setakielto.fi

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Kristillisiin arvoihin kuuluu itse koettuna uskonnottomien pilkkaaminen, uhkailu, esivallan väärinkäyttö ja täydellinen piittamattomus oikeudenmukaisuudesta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Kristillisten arvojen kieltäminen on vasemmistoliberaalia (~vihervasemmistolaista) mielivaltaa."
..............................

Entäs islamististen arvojen kieltäminen?

Onko sekin vain vasemmistoliberaalien mielivaltaa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kristillisiä arvoja tulisi kunnioittaa kouluissa ja päiväkodeissa

Miksi pitäisi?
Jo 1.1-95 EU liittyminen teki muutoksen
"Koti,uskonto,isänmaa"!
-Jos päättäjät käänsi kelkkansa tuosta niin miksi lapsille pitäisi muuta "valehdella"?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vakninin mukaan uskonnot ovat rikollisjärjestöjä.

https://www.youtube.com/watch?v=rMg0GFaUe2U

Toisaalta ne ova välillä varsin huvittavia.

https://www.youtube.com/watch?v=F1ibEaIPtMk

Käyttäjän AkiMiettinen kuva
Aki Miettinen

Visio kymmenestä käskystä lainsäädännön pohjana on kyllä vahvasti jeesuslasien vääristämä. Käskyistä kun ainoastaan kaksi (älä tapa, älä varasta) sopii lainsäädännön pohjaksi ja loput ovat joko a) tuubaa tai b) hirveää tuubaa.

Ja blogin viimeinen lause osoittaa, että kirjoittajalla on vielä kohtalaisen suuria aukkoja evoluutioteorian ymmärryksessä.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Jos vaaditaan, että kristillisyys näkyy kouluissa ja päiväkodeissa, niin päästään siihen, että sitten muidenkin näkemykset pitäisi näkyä jokapäiväisessä elämässä. Vai meinaatko, että Suomeen perustetaan erikseen erilaisia kouluja ja päivväkoteja erilaisille tautoille?
Voihan olla, että uuspakana-vanhemmat haluavat että luonnon palvonta näkyy heidän jälkikasvunsa elämässä päivittäin, ja tähän sitten pitäisi päiväkodin ja koulun pystyä. Tai että satanistivanhemmat haluavat satanistista opetusta omille lapsilleen ja muslimit oman juttunsa, hindut omat koulunsa ja lastentarhansa, koska tasa-arvon nimissä kaikkien oikeus omaan elämänkatsomukseen pitää turvata... :D

"Se on vastoin uskontoani!"
Vetoatko oikeasti tähän lauseeseen omassa elämässäsi ja pidät argumenttia validina?
Mietippä sitä, jos tuolla lauseella voisi oikeasti oikeuttaa erilaisia tekoja "Suomalaisessa sivistysvaltiossa"?
Eikä minun varmaan tarvitse avata tätä enempää mihin viittaan...? Vai pitääkö väämntää rautalangasta?

Käyttäjän AtteSalmi kuva
Atte Salmi

Miten Herra voi olla hyvä, jos hän lähetti karhuja raatelemaan kymmeniä pikkupoikia vain sen vuoksi, että nämä haukkuivat tyyppiä kaljupääksi?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Raamatun mukaan Jahve on hävittänyt kaupunkeja, kansoja, koko luomakunnankin kertaalleen ja antanut luvan tappaa ja kiduttaa mm. naisia ja lapsia mielin määrin. Hän vieläpä tapatti kiduttamalla oman poikansa ja sai hänetkin uskomaan, että kyse oli suuresta pelastussuunnitelmasta. No entäpä Saatana? Mikä on hänen pahuutensa saldo Raamatun mukaan? Parikymmentä henkeä, nimittäin Jobin perhe ja palvelijat. Ja huom. nämä ihmiset Saatana surmasi Jahven luvalla, heidän välisensä ihmiskoe-vedonlyönnin yhteydessä.

Kyllä Raamatusta ja kristinuskosta toki voi todenmukaista ja kontekstuaalista tietoa koulussa antaa. Suomalaisia opettajia noin yleisesti ohjaa työssään korkea etiikka mm. velvoite totuudellisuuteen. Uskonnonopetus on tästä melko räikeä poikkeus.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

>> Se on vastoin uskontoani! <<

Antaa olla vaan. Ei haittaa.

Käyttäjän MikaelVonHellstrm kuva
Mikael Von Hellström

Mitäköhän "kristillistä" hartauden harjoittamisessa on? Minulle kyllä rippikoulussa opetettiin että kristinuskon ydin on siinä että rakastaa lähimäistään niinkuin itseään ja se lähimäinen on jokainen apuatarvitseva ihminen.

Nämä hihhuli/superuskovat menee kyllä aika kauas siitä ajatuksesta mitä kristinuskossa on tärkeitä

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

"PS. Minä olen opettanut, että jos joku opettaa koulussa, että ihminen periytyy apinasta, niin vastaa "no en minä sinun suvusta toki tiedä, mutta minun suku ei ainakaan."

Onko tuollainen opetus kuin sitaatissa sopivan kohteliasta sanoa opettajalle? Jo siinä mennään hakoteille.

Eikö mieluummin voisi opettaa lasta kyseenalaistamaan, ja kysymään kohteliaasti asiasta, jos ei usko tieteellisesti todistettuihin tosiasioihin?

Jouni Mustonen

Kymmenestä käskystä jo ensimmäinen on ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa.

Jos lausunkin jonkun jumalan nimeä väärin, vaikka kiroillessani, mikä Suomen laki minua rankaisee?

Suomessa esim kaupat on auki sunnuntaisin. Entä jos kirkko palaa sunnuntaina? Palokunta tulee sitten maanantaina sammuttelemaan?

Kunnioita isää ja äitiä? Entä jos isä tai äiti on täysi m****u? Pitäisi lapsen kunnioittaa isäänsä joka varastaa hänen opiskelutuet tililtä?

Aiorikos, vaikkakin inha juttu, ei Suomen laissa ole kiellettyä.

Älä varasta. No ensimmäinen ihan käypä käsky, mutta tämäkään ei ole mitenkään mustavalkoinen juttu. Eikä tarvitse mitään yliluonnollista tahoa että tällaisen idean saa aikaiseksi.

Valehtelu tai "väärä todistus".... Taitaa sekin olla aika niin ja näin. Varsinkin kun katsotaan vaalilupauksia.

Lähimmäisen omaisuuden tavoittelu. Taitaa koko länsimainen kulttuuri perustua omaisuuden tavoitteluun. Ei suoraan naapurin omaisuuden, mutta silti...

Eli Suomen laki ei perustu juurikaan kymmeneen käskyyn... Ettei vaan blogin kirjoittaja olisi tehny "väärää todistusta"?

Käyttäjän penttijuhani kuva
Pentti Mattila

Loren Cunningham ja Janice Rogers "Luovutusvoitto - Jeesukselle luovuttamisen dynamiikka" (Päivä 2001) lainaus sivulta 123: "Näin tapahtui pienelle tytölle Itä-Saksassa. Kuulin hänen elämästään pastori Gerhard Wessleriltä, kun olin puhumassa hänen seurakunnassaan Frankfurtissa. Tämä pieni kymmenvuotias tyttö oli Mecklenburgissa, Itä-Saksassa asuvan kristityn perheen tytär. Hänen oli käytävä paikallista kommunistikoulua, jossa oppilaiden usko Jumalaan yritettiin järjestelmällisesti tuhota. Opettaja esimerkiksi käski lasten painaa päänsä pulpettia vasten ja pyytää Jumalalta karamellia. Odottaessaan hetken ja nähtyään, ettei mitään tapahtunut, opettaja nauroi ja sanoi: 'Näettekö nyt, Jumalaa ei ole olemassakaan! Mutta pyytäkääpä karamellia hallitukselta.' Sitten jokaiselle oppilaalle annettiin makeinen hallituksen puolesta. Eräänä päivänä opettaja käski oppilaiden nousta seisomaan ja toistaa hänen perässään: 'Jumalaa ei ole olemassa.' Pieni kristitty tyttö kieltäytyi ja selitti opettajalle: 'Mutta minä uskon, että Jumala on olemassa.' Opettaja tarttui tähän avuttomaan pieneen tyttöön päättäväisesti, hän halusi saada muutoksen aikaan. 'Sinun on tänä iltana kirjoitettava kotona viisikymmentä kertaa: 'Jumalaa ei ole olemassa.' Pieni tyttö meni kotiin, rukoili vanhempiensa kanssa ongelman puolesta ja kirjoitti sitten viisikymmentä kertaa: 'Jumala on olemassa!' Kun hän seuraavana päivänä palautti paperin, opettaja oli raivoissaan. Nainen räjähti. 'Tällä kertaa kirjoitat seitsemänkymmentä kertaa: 'Jumalaa ei todellakaan ole olemassa.' Ja jos et kirjoita, sinä ja vanhempasi joudutte todella suuriin vaikeuksiin!' Lapsi rukoili jälleen vanhempiensa kanssa. Sitten hän palautti toisen paperin, johon oli kirjoittanut seitsemänkymmentä kertaa: 'Jumala on todellakin olemassa!' Opettaja oli vimmoissaan lukiessaan paperia, hän huusi: 'Huomiseksi kirjoitat sata kertaa: 'Jumalaa ei ehdottomasti ole olemassa!' Jos vielä vastustelet, menen puhumaan poliisille ja sinä ja vanhempasi saatte sitten nähdä, mitä tapahtuu.' Nyt koko kylä jo tiesi tapauksesta. Valon ja pimeyden voimat taistelivat. Pienen tytön vanhemmat tiesivät, mikä kaikki oli vaakalaudalla. Mutta he olivat valmiita mieluummin kärsimään kuin kieltämään Herransa. Niinpä pieni tyttö kirjoitti sata kertaa: 'Jumala on ehdottomasti olemassa!' Seuraavana päivänä opettaja katsoi paperia ja huusi ääni väristen: 'Nyt menen ilmiantamaan sinut poliisille. Katsotaan sitten, auttaako Jumalasi sinua!' Tämän sanottuaan opettaja lähti koulun pihaan, hyppäsi pyöränsä satulaan ja polki tielle. Mutta hän ei päässyt pitkälle. Ajaessaan koulun portin ohi hän putosi yhtäkkiä pyöränsä päältä - hänen sydämensä pysähtyi ja hän kaatui kuolleena maahan. Lapset katselivat luokan ikkunasta ja näkivät tämän. He juoksivat ulos ja kerääntyivät järkyttyneinä opettajan ruumiin ympärille. Sitten yksi huusi kovalla äänellä ja toiset yhtyivät hänen huutoonsa: 'Jumala on ehdottomasti olemassa! Jumala on ehdottomasti olemassa!'"

Tuija Ruotsalainen

Hyvä kirjoitus Sami Kilpeläiseltä. Luojalle kiitos, keskustelussa oli joku muukin samalla aaltopituudella.

Tuija Ruotsalainen

Luojan kiitos että joku puhuu ja kirjoittaa vielä totta ja asiaa. Kiitos myös Sami Kilpeläiselle.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Pisteet blogistille siitä, että on onnistunut härnäämään tiedeuskovaiset puolustamaan omia Pyhiä Totuuksiaan kuten sitä, että elämän synty ja elämänmuotojen kehittyminen nykyiseen monimuotoisuuteensa on fysikaallis-kemiallisilla materian ominaisuuksilla selitettävä ilmiö. Herra nimeltä Mikko Kärnä onnistui julistamaan itsensä tässä asiassa jo jumalaksi kertoessaan, että hän tietää, mikä on Absoluuttinen Totuus. Tämä kertoo tiedeuskovaisten kasvavasta paniikista, kun he huomaavat, ettei kaikki ehkä olekaan sitä, miltä näyttää tai mikä on jostakin asiasta viimeisin yleisesti hyväksytty näkemys.

Eli onnittelut blogistille, vaikka itse olen valmis jättämään evoluutioteoriasta kouluopetukseen ne osat, joista on olemassa pitävää suoraa näyttöä tai epäsuoraa riittävän uskottavaa näyttöä. Evoluutioteoriasta pitäisi kuitenkin poistaa ne osat, joiden perusteella annetaan ymmärtää elämän kehittymisen olevan puhtaasti materialistinen ilmiö ja näin ollen tehdään Jumala virattomaksi. Valitettavasti tiedeuskoisille tämä ei riitä, vaan heidän mielestään evoluutioteoria on hyväksyttävä kokonaisuudessaan sekä aukkojensa puolesta että ateistisena luomiskertomuksena.

Asiassa on tavallaan huvittavakin puolensa, sillä saatamme olla kohta todistamassa käänteistä Daytonin apinaoikeudenkäyntiä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Jumala otettakoon heti kouluopetukseen, kun moisesta on pitävää ja uskottavaa näyttöä.

Nyt ei ole.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Jumalan osalta joudumme tyytymään epäsuoraan riittävän uskottavaan näyttöön.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #38

No, toisille sitä näyttää vähempikin riittävän.

Elia Arvlund Vastaus kommenttiin #38

Jo on aikoihin eletty; että oikein epäsuora riittävä uskottava näyttö. Niin ympäripyöreä argumentti, joka pätee pikemminkin hypoteesille, ei suinkaan todistetulle asialle. Vähän sama kuin kieltäisi muunnellun totuuden olevan valhe. Kenestäköhän jumalasta tässä muuten oikein puhutaan kun niitä on useita tuhansia ja kautta aikojen on jokainen palvojakunta pitänyt omia uskomuksiaan ainoana totuutena. Zeus näytti eilen taitojaan Etelä-Suomessa ja tänään lenkkipolulla oli useita kaatuneita puita. Ei varmaan maanjumalat ole mielissään kun sillä tavalla pisti palasiksi heidän luomuksiaan.

Huvittavaa, että jos tiede ei kykene jotain asiaa selittämään (vielä) niin silloin se on puolesta puhuva argumentti raamatun jorinoille, joita ei myöskään voi mitenkään todistaa oikeaksi. Kyseessä kuitenkin useampaan kertaa muutettu ja muokattu kokoelmateos. Skitsofreniaa sairastavia tuntevana voin sanoa, että ei tarvita kuin tarpeeksi sankka psykoosi, kynä ja paperia niin syntyy samantien vaikka kymmenen uutta raamattua joiden todenmukaisuudesta saa ihmiset kiistellä parin sadan vuoden päästä, että onko ne kirjoitettu pyhän hengen vai sairauden alaisuudessa. Raamatussakin on varmasti ollut kyse siitä, että joku isäkriisissään on päättänyt luoda mielikuvituksellisen kaikkivoipaisen isähahmon lievittääkseen omia psykologisia tuskiaan ja siitä on sitten muut revitelleet omia versioitaan, joita on lopulta yhdistetty. Tai sitten sai alkunsa vitsistä joka lähti käsistä ja lopulta joku porukka otti asian tosissaan, eikä kukaan korjannut. Eihän kaikki nykyihmisetkään ymmärrä sarkasmia ja joidenkin mieli on niin helposti vietävissä puhumattakaan siitä, että porukassa tyhmyys tiivistyy. Noihin aikoihin on varmasti ollut myös paljon tylsiä hetkiä ja ihmisen ailahtelevan mielen ja mielikuvituksen huomioon ottaen olisi pikemminkin ihme, ettei olisi fantasiakirjallisuutta ollut jo silloin.

Uskonto on maailman levinnein kusetus, jolla osataan myös rahastaa.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #38

Kerrotko jonkun esimerkin kiitos?

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka Vastaus kommenttiin #59

Miten olisi vaikka keksiajan anekauppa, pelkkää rahastusta, jonka varjolla kirkko keräsi itselleen huomattavan omaisuuden, jonka turvin laitteisto pyörii vieläkin...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 35

Mikähän se riittävän epäsuora näyttö on. Siis sellainen joka voidaan kokeellisesti todistaa ja toistaa? Jos sellaista ei ole lyödä tiskiin, on kyse pelkästään päänsisäisestä asiasta. Miksi kenenkään pitäisi tuputtaa omia kuvitelmiaan totuuksina tai elämäntapa ohjelma muille?

Sillä hetkellä kun jumalan/jumalien olemassaolosta löytyy fyysiset todisteet niin ne lakkaavat olemasta jumalia. Sitä ennen ne ovat vain joulupukkiin verrannollisia päänsisäisiä satuolentoja, joihin uskomista ei tietenkään sovi kieltää.

Mikä on muuten tiedeuskovainen?
Koska sellainen vaikuttaa mielestäsi olevan jotenkin hakoteillä oleva ihmisryhmä niin miten kuvailisit itsesi suhteessa tieteeseen/tieteisiin?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tämä "käänteinen oikeudenkäynti" tapahtui Pennsylvanian Doverissa toistakymmentä vuotta sitten ja kreationistit hävisivät, lopullisesti. Yhdysvaltain julkisissa kouluissa evoluutiosta ei saa kertoa uskonnollisia valheita:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kitzmiller_v._Dover_...

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Doverin oikeudenkäynnin päätöksessä tuomari John E. Jones III käytti kreationistisen koululautakunnan toiminnasta luonnehdintaa "breathtaking inanity".

Siinä sitä on ilmaistuna kaikki arvostus, jota modernin ajan kreationismi ansaitsee: henkeäsalpaavaa TYPERYYTTÄ!

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Suomalaiset voivat olla kristillisiä, mutta Suomi ei ole. Suomi valtiona on puolueeton uskontojen suhteen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei kukaan opeta että ihminen periytyy apinasta. Ihmisellä ja (muilla) kädellisillä on toki yhteiset esi-isät. Samat ne on blogistillakin, karvoineen, nisineen ja sormineen.

Eikä se ole mikään vitsailun aihe.

Käyttäjän TeroSalmi kuva
Tero Salmi

Uskonnonvapaus tarkoittaa myös vapautta olla uskomatta. Tätä ei tunnu ymmärtävävän keskimäärin kukaan kristitty.

Koulu on tietääkseni sellainen paikka, jossa annetaan parhaat mahdolliset eväät elämää varten. Mielestäni yksi tärkeimpiä taitoja on tiedon terve kyseenalaistaminen. Tiukasti uskonnossa kiinni olevat eivät ole erityisen tunnettuja kyvystään kyseenalaistaa, pl. tutkimustieto, joka on raamatun kanssa ristiriidassa.

En ymmärrä mitä uskonnolle tyypillinen ehdottomuus tekee paikassa, missä alaikäiset lapset viettää aikaansa. Kun ihminen tulee täysikäiseksi, niin voi uskoa vapaasti ihan mihin tykkää. Siihen asti voidaan kertoa, että tätä ihminen on tutkinut ja tälläiset tulokset ja johtopäätökset niistä on tehty - tee itse omat johtopäätökset. Lisäksi maailmassa on eri uskontoja joitain tuhansia, jotka on peräisin enemmän tai vähemmän tuhansien vuosien takaa, jotka perustuvat aikalaisten nuotiotarinoihin - tee itse omat johtopäätökset.

Jos noin korkeasti koulutettu ihminen ei ymmärrä edes perusteita evoluutioteoriasta, niin toivottavasti tämä ymmärtämättömyys ja välinpitämättömyys ei heijastu poliittisiin päätöksiisi. Jos et ymmärrä evoluutioteoriaa, niin se ei tee siitä virheellistä, eikä sen puoleen jumalastakaan yhtään sen todellisempaa.

Käyttäjän samruohola kuva
Samuli Ruohola

Hei!

En ota poliittisiin puolueisiin seuraavassa kantaa.

Evoluutiokeskustelu vaatisi tiedemiesten asiantuntemusta. En ole sellainen. En siis kovin pitkälle pysty käymään sitä keskustelua. Kirjoitan seuraavan ihan vain yksittäisen lainauksen Raamatusta, joka on ainakin itselleni mielenkiintoinen. Siinä puhutaan ensimmäisen ihmisen, Aadamin, isästä (äitiä ei ollut ollenkaan).

Luuk. 5.:
"23. Ja hän, Jeesus, oli alottaessaan vaikutuksensa noin kolmenkymmenen vuoden vanha, ja oli, niinkuin luultiin, Joosefin poika. Joosef oli Eelin poika,
...
38. tämä Enoksen, tämä Seetin, tämä Aadamin, tämä Jumalan."

Siinä ei viitata, johonkin ihmistä tai apinaa muistuttavaan otukseen, tms. Aadamin isä on Jumala. Jumala loi Aadamin.

Aadamista kirjoitetaan todellisena ajassa eläneenä ihmisenä.

Historian kirjoituksesta: Selkeää historiankirjoitusta on maailmassa peräisin Aadamista lähtien. Tietysti itse luominen on kuvattu Raamatun alussa Jumalan itsensä ilmoittamana.

Hyppy hieman eri aiheeseen. Luomistyötä pohtivasta kirjallisuudesta historian varrella kiinnostuneille seuraava kirja voi olla mielenkiintoinen, kristinuskoa koskien 360-luvulta:
Basileios Suuri: Kuuden päivän luomistyö. Suom. Heikki Koskenniemi.
Se ei tietenkään ole nykypäivän tieteen tasolla, mutta historiallisesti ottaen kiintoisa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

En tiedä mikä tarkoituksesi oli, mutta nähtävästi kumosit sitaatillasi yhden aika olennaisen väitteen kristinuskosta.

Siinä sanotaan Joosefin olleen Jeesuksen isä. Ja jos ei ollut, mikä itu tuota sukulinjaa sitten olisi ollut luetella, jos se kerran on väärin?

Tai ei, tiedänhän minä. Tuohon aikaan sukulinjat lueteltiin isien kautta. Mutta jos Jeesus kerran syntyi neitseellisesti, niin sukulinja on väärä. Ja turhaan Raamatussa, vaikka sen pitäisi olla "selkeää historiankirjoitusta". Mistä lähtien väärä tieto voi olla selkeää historiankirjoitusta?

Ja mitä nyt tulee näihin luomiskertomuksiin, miksi pitäisi valita tämä sinun esittämäsi, eikä vaikka Pohjois-Amerikan inuiittien? Heidän luomiskertomuksessaan jumala loi kaksi miestä - jotka jotenkin onnistuivat lisääntymään ja sen seurauksena me olemme nyt täällä. Se on ainakin vähemmän ristiriitainen kuin tuo Raamatun esittämä Jeesuksen sukulinja.

Käyttäjän samruohola kuva
Samuli Ruohola

Internetissä on Jeesuksen sukuluetteloita koskevaa pohdintaa. Netistä löytyy varmasti tarkkaa ja laajempaa aiheen käsittelyä, jos joku tahtoo asiaan paremmin perehtyä.

Löysin mm. seuraavan lauseen (seuraavassa ei sen laajemmin käsitellä aihetta):
"While Matthew’s genealogy follows the line of Joseph, Jesus’ legal guardian, Luke’s follows Mary’s line."
http://steadfastlutherans.org/2012/12/jesus-geneal...

Bibliassa on Luukkaan evankeliumin kohta käännetty:
Luuk. 3:23: "Ja Jesus oli lähes kolmenkymmenen vuotinen, joka oli (niinkuin luultiin) Josephin poika, Elin pojan, "

Sukuluetteloita kirjoitettaessa asia oli varmasti selvä.
Sukuluettelot ovat erilaisia Matteuksen ja Luukkaan evankeliumeissa.

Omasta mielestäni kuulostaisi siltä, että olisi hyvä, että molempien sukuluettelot, Joosefin ja Marian, olisi Raamatussa (varsinkin Marian). Jeesuksenhan oli luvattu syntyvän tiettyjen henkilöiden jälkeläisestä. Ja, kuten kirjoitit, Mariaa koskeva sukuluettelo olisi tässä asiassa tärkeä.

Tämä on osoitus siitä, että välillä tarvitaan tutkimustyötä. Alkukielien osaamista tarvitaan joskus myös. Itse en ole sukuluetteloihin perehtynyt, muutoin kuin lukenut niitä läpi. Pastoreiltakin voi yrittää tarvittaessa kysyä askarruttavia asioita.
Monet asiat voivat tietysti jäädä auki pitkäksikin ajaksi.

Yksityiskohta: "vaimon siemen"-tyyppinen ilmaisu viittaa Vanhassa testamentissa, jo aivan alussa, neitseelliseen syntymiseen: ei viitata "miehen siemeneen" (sen tyyppiseen ilmaisuun), joka olisi luonnollisempi ilmaisu.

Kyselit minkä uskonnon tai perinteen luomiskertomuksiin, yms., voi luottaa. Tämä on ehkä kysymys, joka koskee lopulta itse uskontoja ja oppeja ja uskontojen kirjoituksia. Mihin "uskontoon" voi luottaa. Kuka puhuu totta ja kuka valehtelee ja kuna kertoo osin tai täysin satuja.

Joskus voidaan myös tulkita väärin, kuten vaikkapa käännöksissä voi tapahtua.

Käyttäjän JaniSavolainen1 kuva
Jani Savolainen

Uskonto Suomessa tarkoittaa uskontoja, joita Suomessa asuvat ihmiset harjoittavat ja joihin he uskovat. Kristinuskoa ei tule tuputtaa henkilöille vastoin hänen omaa tahtoaan. Opettaminen uskonnoista/historiasta on kyllä hyvinkin tervetullutta ja jopa suotavaa. Uskontoja ja näkemyksiähän maailmaan mahtuu. Historiaa emme voi muuttaa. Voimme kuitenkin oppia jotain.

Rakas Suomi todellakin täyttää 100 vuotta. Edeltävät sukupolvet ovat tehneet valtavan työn. He jotka osasivat ovat rakentaneet. Aina mahtuu joukkoon kavereita, jotka osaltaan toimivat päinvastoin. Köyhät ovat kärsineet rikkaiden ahneudesta, osa kylpenyt rahassa ja syöneet muidenkin edestä. Sota on aina sotaa... hatun nosto heille jotka suostuivat rintamalle. Hatun nosto myös niille, jotka telotettiin kun eivät uskaltaneet.

"Suomi ja suomalaiset ovat olleet niin hienoa kansaa, että he ovat antaneet ihmisille oikeuden poliittiseen mielipiteen vapauteen ja uskonnon vapauteen. Se on ollut jokaisen perusoikeus." Täysin samaa mieltä! Alleviivaten sanat vapauteen.

Enemmistönä Suomessa on kristinusko. Eri mieltä olen, että lainsäädäntömme pohja olisi kristinusko. Sopii omaankin kantaan seuraava linkki - http://taukovihko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209053-... - kannattaa käydä lukemassa.

Evoluutioteoria on teoria (kannattaa tutustua mikä tieteellinen teoria on). Kristinusko on kristinusko. En näe mitään syytä vertailla näitä keskenään.

Kerro mulle miksi yksi asia on pyhä ja toinen ei? Mihin tällä "aamuhartaudella" pyritään? Mitä tämä edesauttaa lapsen kehitystä edes uskonnon kantilta?

Vanhempana toivomuksenani on, että lapsi kiinnostuu uskonnoista, historiasta, matematiikasta, fysiikasta, liikunnasta, jne. pärjää koulussa. Myöhemmin osaa itsenäisesti tehdä omia oikeita valintoja elämässään. Moraali, empatia, eetisyys tulee ilman kristinuskoakin hyvällä kasvatuksella. En väitä, että raamatussa ei olisi hyviä vertauskuvallisia oppeja.

"Kristittyjen ei tarvitse olla muukalaisia omassa isänmaassaan". Enkä usko, että ovatkaan.

"PS. Minä olen opettanut, että jos joku opettaa koulussa, että ihminen peri..." Tässä kyseenalaistat toisen ihmisen syvintä olemusta. Uskoa johonkin.

PS huumorilla!

A- Mihis sää uskot
B- Jumalaan. Entäs sinä?
A- Lemmyyn.
B- Mut eihän se ole mikään uskonnon hemmo!
A- Jumalaa en oo nähny, mut Lemmyn olen. :D

Käyttäjän NikolaiYlirotu kuva
Nikolai Ylirotu

Kun nyt Kilpeläinen on nyt noin paatoksella kirjoittanut, ei olettaisi hänen väistyvän sivuun ja antavan muiden vain keskustella.

Nyt väkevää kannanottoa kirjoituksen puolesta. Vai oliko tämä vain tällainen kertakäyttöhuudahdus vieraisiin pöytiin?

Käyttäjän hytonenperttu kuva
Perttu hytönen

Kiitos blogistasi Sami Kilpeläinen ja selkeästä arvojesi esille tuonnista.
Aiempaan kommenttiin viitaten; eihän se ihminen ihan alunperin apinasta periydy, vaan niistä kivistä, jotka silloin "miljardeja vuosia" sitten "ei mistään" syntyneessä suuressa possauksessa saivat elämän kipinän, sitten putosivat maapallolle ja niin edelleen.
Lainatakseni erästä viisasta suomalaista miestä, niin "DNA:ta ei synny ilman DNA:ta."
Sitten niistä käskyistä, niitä on kymmenen, kuten tiedetään ja jokainen niistä on asiaa vai kuinka.
Vanhan Testamentin puolella esiintyviä, meille kuulumattomia toimintatapoja ei pidä sotkea Kristinuskoon.
"Väitteeseen" uskontojen samankaltaisuudesta lainaan intialaissyntyistä filosofia ja kristinuskon puolustajaa Ravi Zachariasta, joka kirjoittaa, että "uskonnot ovat perustavalla tavalla erilaisia ja pinnallisesti tarkasteltuna samanlaisia" sekä Johannes Ågardia, joka taasen toteaa, että "Ihminen joka sanoo, että kaikki uskonnot opettavat pohjimmiltaan samaa, tuntee todennäköisesti vain yhden uskonnon. Jos hän tuntisi edes kaksi hän ei sanoisi tuollaista."
Vielä tuosta kristinuskoon "pakottamisesta," niin n.80% uskonnollisista vainoista maailmassa kohdistuu kristittyihin ja 200 miljoonaa kristittyä elää vainojen alaisina, eikä siihen oppiarvoja tarvita huomatakseen niiden kovaa vauhtia laukkaavan kohti pohjolaakin.
Se meille on jo Raamatussa ilmoitettu, joten yllätyksenä nämä asiat eivät tapahdu.
Joten siskot ja veljet, pidetään arvoistamme kiinni ja luotetaan Raamatun Sanaan ja sen elämää ylläpitävään voimaan.

Käyttäjän hytonenperttu kuva
Perttu hytönen

Kiitos blogistasi Sami Kilpeläinen ja selkeästä arvojesi esille tuonnista.
Aiempaan kommenttiin viitaten; eihän se ihminen ihan alunperin apinasta periydy, vaan niistä kivistä, jotka silloin "miljardeja vuosia" sitten "ei mistään" syntyneessä suuressa possauksessa saivat elämän kipinän, sitten putosivat maapallolle ja niin edelleen.
Lainatakseni erästä viisasta suomalaista miestä, niin "DNA:ta ei synny ilman DNA:ta."
Sitten niistä käskyistä, niitä on kymmenen, kuten tiedetään ja jokainen niistä on asiaa vai kuinka.
Vanhan Testamentin puolella esiintyviä, meille kuulumattomia toimintatapoja ei pidä sotkea Kristinuskoon.
"Väitteeseen" uskontojen samankaltaisuudesta lainaan intialaissyntyistä filosofia ja kristinuskon puolustajaa Ravi Zachariasta, joka kirjoittaa, että "uskonnot ovat perustavalla tavalla erilaisia ja pinnallisesti tarkasteltuna samanlaisia" sekä Johannes Ågardia, joka taasen toteaa, että "Ihminen joka sanoo, että kaikki uskonnot opettavat pohjimmiltaan samaa, tuntee todennäköisesti vain yhden uskonnon. Jos hän tuntisi edes kaksi hän ei sanoisi tuollaista."
Vielä tuosta kristinuskoon "pakottamisesta," niin n.80% uskonnollisista vainoista maailmassa kohdistuu kristittyihin ja 200 miljoonaa kristittyä elää vainojen alaisina, eikä siihen oppiarvoja tarvita huomatakseen niiden kovaa vauhtia laukkaavan kohti pohjolaakin.
Se meille on jo Raamatussa ilmoitettu, joten yllätyksenä nämä asiat eivät tapahdu.
Joten siskot ja veljet, pidetään arvoistamme kiinni ja luotetaan Raamatun Sanaan ja sen elämää ylläpitävään voimaan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Aaaah ihana uskonto, sellaisen voi ketä tahansa luoda, vaatia mitä tahansa sen varjolla, kiukutella kaikkea vastaan mikä ei ole oman uskonnon mukaista.

Miksi on koulun työ hoitaa uskon asioita? Eikö teillä ole papit ja kirkot jopa uskovat vanhemmat hoitamassa tätä sektoria? Se että menneisyydessä uskonto sekoitettiin aivan kaikkeen koulunkäynnistä tieteeseen ja sodankäyntiin ei tarkoita sitä että sitä pitäisi sekoittaa tänäpäivänä.

Uskonnot laahaa kaikessa jälkijunassa koska uskonto ei voi uudistua ilman että menettää uskottavuuttaan, sen siitä saa kun naputtaa säännöt kiveen.

Jos elettäisiin 1500-luvulla niin menettäisin välittömästi henkeni tämän mielipiteen vuoksi, uskonnon edustajien käden toimesta ja blogistin kirjoitus osoittaa ettei uskovat ole juuri kehittyneet tuolta, joustavuus on nollan luokkaa vastakkaisiin mielipiteihin. Joten heillä on jotain jäänyt sinne apinan tasolle aivoissa jota evoluutio ei ole pystynyt hoitamaan pois, ehkä se on sen jumalan tahto, mene ja tiedä. Loput ihmisistä on onnistuneet kehittymään tämän vaiheen ohitse.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Siinä, että ihminen on kristitty, ei ole mitään suoranaista vikaa. Kristitylle monet asiat ovat helpompia. Kyseenalaistaminen jää vähemmälle, kun aina löytyy uskonmies, joka tietää, mistä kaikki on tullut ja miten kuuluu elää. Kristittynä ei myöskään varsinaisesti koskaan elä väärin, kunhan muistaa elää uskonnon sääntöjen mukaan.

Kaikki suomalaiset eivät ole kristittyjä. Kristityistäkin vain aniharvat ovat kristillisiä (KD). Nuo kristilliset (KD) ovat sitä vastoin yhteiskunnan kannalta vaikeita. Kristilliset (KD) ovat fundamentalisteja ja vaativat koko yhteiskunnalta sitoutumista omiin normeihinsa ja että lainsäädäntövalta ja yhteiskunnan toiminnat järjestetään heidän uskonsa mukaisiksi. Kun kristilliset kiusaavat uskoonsa vedoten homoseksuaaleja, heidän mielestään kaikkien, myös yhteiskunnan, on niitä kiusattava. Kristillisten (KD) mielestä ateistienkin on laulettava kuorossa heidän laulujaan ja luettava uskontunnustustaan. Vaikkeivät uskoisikaan.

Kristittynä voi elää myös niin, että antaa muille ihmisille mahdollisuuden valita. Kristitty voi antaa poimia rusinat pullasta. Kristitty voi antaa myös toisen kristityn uskoa juuri haluamallaan tavalla, jopa evoluutioon.

Kristilliselle (KD) tämä ei käy, hänelle on vain yksi tapa elää. Sen oma.

Käyttäjän hytonenperttu kuva
Perttu hytönen

Kiitos blogistasi Sami Kilpeläinen ja selkeästä arvojesi esille tuonnista.
Aiempaan kommenttiin viitaten; eihän se ihminen ihan alunperin apinasta periydy, vaan niistä kivistä, jotka silloin "miljardeja vuosia" sitten "ei mistään" syntyneessä suuressa possauksessa saivat elämän kipinän, sitten putosivat maapallolle ja niin edelleen.
Lainatakseni erästä viisasta suomalaista miestä, niin "DNA:ta ei synny ilman DNA:ta."
Sitten niistä käskyistä, niitä on kymmenen, kuten tiedetään ja jokainen niistä on asiaa vai kuinka.
Vanhan Testamentin puolella esiintyviä, meille kuulumattomia toimintatapoja ei pidä sotkea Kristinuskoon.
"Väitteeseen" uskontojen samankaltaisuudesta lainaan intialaissyntyistä filosofia ja kristinuskon puolustajaa Ravi Zachariasta, joka kirjoittaa, että "uskonnot ovat perustavalla tavalla erilaisia ja pinnallisesti tarkasteltuna samanlaisia" sekä Johannes Ågardia, joka taasen toteaa, että "Ihminen joka sanoo, että kaikki uskonnot opettavat pohjimmiltaan samaa, tuntee todennäköisesti vain yhden uskonnon. Jos hän tuntisi edes kaksi hän ei sanoisi tuollaista."
Vielä tuosta kristinuskoon "pakottamisesta," niin n.80% uskonnollisista vainoista maailmassa kohdistuu kristittyihin ja 200 miljoonaa kristittyä elää vainojen alaisina, eikä siihen oppiarvoja tarvita huomatakseen niiden kovaa vauhtia laukkaavan kohti pohjolaakin.
Se meille on jo Raamatussa ilmoitettu, joten yllätyksenä nämä asiat eivät tapahdu.
Joten siskot ja veljet, pidetään arvoistamme kiinni ja luotetaan Raamatun Sanaan ja sen elämää ylläpitävään voimaan.

Käyttäjän hytonenperttu kuva
Perttu hytönen

Kiitos blogistasi Sami Kilpeläinen ja selkeästä arvojesi esille tuonnista.
Aiempaan kommenttiin viitaten; eihän se ihminen ihan alunperin apinasta periydy, vaan niistä kivistä, jotka silloin "miljardeja vuosia" sitten "ei mistään" syntyneessä suuressa possauksessa saivat elämän kipinän, sitten putosivat maapallolle ja niin edelleen.
Lainatakseni erästä viisasta suomalaista miestä, niin "DNA:ta ei synny ilman DNA:ta."
Sitten niistä käskyistä, niitä on kymmenen, kuten tiedetään ja jokainen niistä on asiaa vai kuinka.
Vanhan Testamentin puolella esiintyviä, meille kuulumattomia toimintatapoja ei pidä sotkea Kristinuskoon.
"Väitteeseen" uskontojen samankaltaisuudesta lainaan intialaissyntyistä filosofia ja kristinuskon puolustajaa Ravi Zachariasta, joka kirjoittaa, että "uskonnot ovat perustavalla tavalla erilaisia ja pinnallisesti tarkasteltuna samanlaisia" sekä Johannes Ågardia, joka taasen toteaa, että "Ihminen joka sanoo, että kaikki uskonnot opettavat pohjimmiltaan samaa, tuntee todennäköisesti vain yhden uskonnon. Jos hän tuntisi edes kaksi hän ei sanoisi tuollaista."
Vielä tuosta kristinuskoon "pakottamisesta," niin n.80% uskonnollisista vainoista maailmassa kohdistuu kristittyihin ja 200 miljoonaa kristittyä elää vainojen alaisina, eikä siihen oppiarvoja tarvita huomatakseen niiden kovaa vauhtia laukkaavan kohti pohjolaakin.
Se meille on jo Raamatussa ilmoitettu, joten yllätyksenä nämä asiat eivät tapahdu.
Joten siskot ja veljet, pidetään arvoistamme kiinni ja luotetaan Raamatun Sanaan ja sen elämää ylläpitävään voimaan.

Tarja Tuulikki Partanen

Pelkästään siksi, että saamme vapaapäivät jouluna ja pääsiäisenä, niitä ei pitäisi vesittää. Aika ankeaksi vetää jos ko. juhlapäiviä ei voi juhlistaa. Omaa kulttuuria saa arvostaa, kuten myos muita samanaikaisesti.

Toimituksen poiminnat