Sami Kilpeläisen blogi

Pienet yhdistykset saavat kohtuuttoman lei-maksun EU:n vuoksi

Tuntuu aivan käsittämättömältä se byrokratian määrä ja kustannus, jonka Euroopan unionin (EU) "uudistus" taas lykkää pienille vapaaehtoisyhdistyksille. Kaikki rekisteröidyt yhdistykset, joilla on pörssiosakkeita, joutuvat maksamaan lei-tunnuksen hankkimisesta ensin maksua 136,40 euroa rekisteröitymisestä ja ensimmäisen vuoden vuosimaksuna sekä jatkossa vuosimaksuna 86,80 euroa. Kaiken tämän takana on EU:n ensi vuoden alussa voimaan astuva säädös eurooppalaisesta arvopaperisäätelystä.

Usealla rekisteröidyllä yhdistyksellä voi olla omistuksessa muutama hassu pörssiosake. Osakkeita on voinut pääkaupunkiseudulla tulla vaikkapa vanhan pöytäpuhelimen eli Helsingin Puhelinyhdistyksen osakkeen siirryttyä osaksi pörssiyhtiö Elisaa. Maakunnissa yhdistyksille on voinut tulla pörssiosakkeita vaikka siitä, että ne ovat omistaneet lehtiyhtiöiden osakkeita siinä vaiheessa, kun ne ovat menneet pörssiin tai muista vastaavista tapauksista.

Osingot noista osakkeista ovat ehkä muutaman kympin luokkaa, jotka nekin menevät nyt jatkossa Patentti- ja rekisterihallituksen perimiin lei-tunnusmaksuihin.

Äly hoi älä jätä, EU! Selittäkää hyvät Brysselin, Strasbourgin ja Luxemburgin EU-herrat, että millä tavalla suomalainen yhdistys tai urheiluseura muutaman sadan euron osakkeilla on niin vaarallinen, että sen pitää maksaa kohtuuttomat LEI-maksut vielä pankin arvopaperien säilytysmaksujen lisäksi?

Kävikö niin, että EUssa rahaa pestään oikein urakalla ja koko ruljanssi maksatetaan viattomilla yhdistyksillä?

Olisiko kannattanut edes sen verran pelisilmää käyttää, että vaikkapa pienimuotoiset osakeomistukset olisi jätetty kokonaan lei-tunnuksen ulkopuolelle. Kiitos vaan byrokratiasta, jonka yli kaksikymmentätuhatta suomalaista yhdistystä saa osakseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

"Osingot noista osakkeista ovat ehkä muutaman kympin luokkaa, jotka nekin menevät nyt jatkossa Patentti- ja rekisterihallituksen perimiin lei-tunnusmaksuihin."

Jos siis yhdistyksen johdossa on järkeviä ihmisiä niin he myyvät tuollaiset turhat osakkeet pois.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Ei se taida olla niin yksinkertaista, jos osa yhdistyksistä omistavat osakeasunnon, jossa he pitävät majaa ja kokoustavat? Tunnen muutaman niistä.

Kyllä siinä olisi pitänyt rajata esim. jäsenmäärien perusteella pois lei-tunnusmaksuista yms. Laitetaanko raja esim. 1000? Yhdellä yhdistyksellä on osakkeita jonkin verran mutta jäseniä n. 600.

Juhani Vehmaskangas

Osakeasunnon omistavan yhdistyksen osakkeiden tuotto ei lienekään muutaman kympin luokkaa vaan tuolloin puhutaan yleensä tuhansista euroista.

Toimituksen poiminnat