Sami Kilpeläisen blogi

Pääkaupunki siirrettävä pois Helsingistä

Suomen maantieteellinen ja poliittinen asema edellyttäisi pääkaupungin sijoittamista pohjoisemmaksi kuin nykyisin aivan maan eteläkärjessä sijaitseva Helsinki.

Oikeampi paikka voisi puolustuspoliittisesti löytyä akselilta Kauhajoki-Vaasa. Aluepoliittisesti oikeampi sijainti olisi akselilla Kajaani-Oulu. Käytännössä maantieteellinen realiteetti ohjaisi uuden pääkaupungin sijaitsemaan Kuopio-Jyväskylä -akselilla.

Miksi näin? Aika moni suomalainen on lopen kyllästynyt kuuntelemaan Helsinki sitä ja Helsinki tätä -keskustelua. Helsingin kokoomuslainen kunnanjohtaja Jan Vapaavuori on omalla lausunnollaan onnistunut lyhyessä ajassa ärsyttämään aivan riittävästi: muut eivät ole mitään, vain Helsingillä on mitään merkitystä. Täytyy ihmetellä, että miten Helsingin kunnanjohtajalla on pokkaa vielä vaatia maan hallitusta tekemään hänen tahtonsa mukaan. Normaalissa kunnallisessa demokratiassa, tuollainen öykkäri olisi koeajan puitteissa lähetetty kunnan isien ja äitien puolesta Siperiaan.

Toisaalta, vain kokoomusvetoisissa kunnissa on taidettu valita kunnan johtoon ehdollisen vankeustuomion saanutta kaveria?

Mutta helpotetaan Vapaavuoren ahdinkoa ja vapautetaan muutama kymmenen tuhatta asuntoa. Niin ainutlaatuisen kunnan kuin Helsingin luulisi pärjäävän omillaan, joten valtion noin 80 000 pääkaupunkiseudulla sijaitsevasta työpaikasta voitaisiin sijoittaa puolet tai oikeudenmukaisemmin 60 000 muuhun Suomeen. Uusi pääkaupunki voisi ottaa näistä vaikkapa 15 000 työpaikkaa ja muut työpaikat tasan koko maahan.

Silloin valtionkaan ei ehkä tarvitsisi pönkittää vuosina 2016-2019 yhteensä 60 000 asunnon rakentamista Helsingin seudulle. Politiikkaa, joka on täysin kestämätöntä ja järjetöntä. Kaikki tajuavat, että tarve on vain kupata maakuntia tyhjiksi.

Loppuu se kitinä. Kun on niin vahva, niin annetaan muuallekin mahdollisuus. Niin ja saihan Helsinki oman almunsa Turulta vuonna 1812. Sitä ennenhän kaupungissa asui 10 000 asukasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomen maantieteellinen keskipiste on Siikalatvalla Talasnevan suoalueella.

” Alussa olivat suo, kuokka - ja Jussi.”

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Eli. Oulu olisi aivan hyvä paikka pääkaupungiksi, sieltä olisi hyvä halliat molempia puolia Suomesta. Oulu-Nuorgam välimatka 715 km, Oulu-Hanko 739 km. Jos olemme tarkkoja, Liminka tai Kempele olisi tuleva pääkaupunki.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

No joo. Onhan Pietatikin, entinen pääkaupunki perustettu suoalueelle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toivonen, tarkemminmääriteltynä nykyään Haapajärven Kuusaankoulun pihalla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan yhden työpaikan alueellistaminen maksaa 90-100 000 euroa.

ST Pressin mukaan viranomaisilla, joiden työntekijöistä korkeintaan 10 prosenttia siirtyi maakuntiin, kustannus on ollut 90 000 euroa työpaikkaa kohden. (ST är fackförbundet som arbetar på statligt uppdrag. 95 000 medlemmar)

Siitä vaan hakemaan valtiolta asuntojen rakentamiseen tukea 60 000 siirrettävän perheen tarpeisiin, koulut, terveydenhoito ja muut palvelut. No osa perheistä tietenkin hajoaisi joten pienet kaksiot ja yksiöt ehkä riittäisivät. Eikös tämä haiskahda lähinnä pakkosiirrolta. Pakkosiirto on rangaistuksenomainen toimenpide.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä lause blogissa kaiketi tiivisti kansalaispuolueen ajatuksen normaalista demokratiasta:
"Normaalissa kunnallisessa demokratiassa, tuollainen öykkäri olisi koeajan puitteissa lähetetty kunnan isien ja äitien puolesta Siperiaan."

Puolueen taustat löytyy selvästi Kepulandian syvistä perinteistä kuntien isien ja äitien helmoista, missä aito demokratia ei juuri näyttäydy ja Siperiaan lähetyksistä sovitaan veljien kanssa saunaillassa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tuo Siperiaan lähettämin tapahtui Venäjän lainsäädäntöjärjestyksen mukaan, tuskin siellä tarvittiin lestaadiolaisia tupailtoja, saunailloista puhumatta.

Niko Kaistakorpi. Itse olen aivan tavallinen ev lut seurakunnan jäsen. Minä kerron, sivusta seuranneena, vanhemmisto noissa piireissä päättää, kuka nouse kuka laskee, määrätyt suvut hallitsevat kyseistä liikettä.

Oululaisena olen seurannut tätä kehitystä 1970 alusta alkaen, toivotaan ettei keskusta nouse yhdenkään kaupungin hallitsevaksi johtavaksi puolueeksi.

Kunnissa tämä kepulaisten ylivalta näkyy pelkkänä kurjistumisena.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #13

Tiedän. Harmi, Oululaisten puolesta olen todella pahoillani.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joo-o, itse en Oulun menoa juuri tunne, mutta vaikuttaa, että siellä riittäisi tutkittavaa ja ihmeteltävää. Vähän päätyy julkisuuteen, taitaa olla Oulun omerta käytössä ja hommat hoidetaan taidokkaasti suullisesti eikä kirjallisia jälkiä jää.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Niin, ei kai siinä tarvitse, kuin julistaa Tampere Suomen pääkaupungiksi ja presidentinlinna eduskunta toimipisteeksi.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Prsidentti tekee etätyötä.

Pekka Iiskonmaki

Suomesta kannattaisi tehdä liittotasavalta.

Viisi osavaltiota laajalla itsehallinnolla.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

On jokseenkin halpamaista viitata Vapaavuoren 17-vuotiaana saamaan tuomioon. Kansalaispuolue on varmaankin rehdeistä rehdein puolue, yhtäkään sen edustajaa ei ole valittu minkään kunnan johtoon ja tuskin tullaan valitsemaankaan.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Sami Kilpeläinen on myöhässä. Suomen pääkaupunki on ollut Tukholmassa, Pietarissa, Turussa, Helsingissä ja vuodesta 1995 Brysselissä.
Teolliset työpaikat on jo siirretty Aasian halpamaihin.

Ainoa toivo maaseudun asutuksen lisäämiseksi ja työpaikkojen luomiseksi olisi
nopea panostus robotteihin, niiden väsymätön työnteko sujuu vaikka Lapin jängän reunalla. Tarvitaan sähkö ja kuituverkko , jotta tuotteiden markkinointi sujuisi maailmalla.
Siinä sivussa panostus kotimaisiin luonnonvaroihin toisi myös uutta työtä.
Niin ja turismiin panostaminen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Miksi kukaan sijoittaisi varojaan tehtaan perustamiseksi Lapin jängille, kauaksi markkinoista? Lapin turismilla on varmasti hieno tulevaisuus, talven lisäksi pitäisi vain osata myydä muutakin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vapaavuori pormestarina tietenkin ajaa Helsingin etua. Ja on ilmiselvää, että hän etsii liittolaisia niistä, joiden kuvittelee näkevän asiat samoin. Tietenkin on mielenkiintoista, että hän tavallaan joko tukee Orpoa (maakuntauudistuksen kaatamisessa) tai vaikeutta Orpon työtä (hallitusyhteistyössä kokoomuksella on nyt myös vaikutusvaltainen oppositiopoliitikko).

Toinen hauska piirre on tietenkin se, että FIMEAn siirtyminen Kuopioon on mahdotonta (kokoomuksen mielestä), koska asiantuntijat eivät halua siirtyä periferiaan. Kuitenkin EU:n lääkeviraston saaminen Helsinkiin näyttää mahdolliselta, vaikka asiantuntijat eivät haluakaan muuttaa periferiaan.

Joten hyväksytään nyt vain se, että mielipiteet tulevat sen mukaan, mikä näkökanta milloinkin miellyttää. Tosiasioita voi sitten käyttää perusteluna tai sitten yrittää muuten vain.

Parhaansa maakunnan ihmiset kuitenkin pitäisivät tekemällä töitä ja järjestämällä itse asiansa niin, että Vapaavuori ja helsinkiläiset voivat jäädä omaan arvoonsa. Alueellisen tasa-arvon toteuttamisen voisi alkaa siitä, että siirretään asumisen vuokratuki kuntien maksettavaksi. Siinä olisi tarpeeksi kannustinta Helsingillekin hoitaa kaavoitus ja asuntorakentaminen kuntoon. Lisäksi voisi palauttaa Östersundomin takaisin Sipoolle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minun ehdokkaani on Pihtipudas.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muuan entinen kollegani sanoi olevansa kotoisin Keski-Suomesta. Kun pyysin tarkentamaan, hän vastasi: "Rovaniemeltä".

Perusteena oli se, että Jyväskylää nimitetään Keski-Suomen kaupungiksi vaikka sieltä on lyhyempi matka etelärannikolle kuin Rovaniemeltä Utsjoelle.

(Veikkaan, ettei tämä blogisti ole asunut Vantaalla kovin kauaa.)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ehkä helpointa on poistaa koko pääkaupungin käsite. Miksi edes pitää olla virallinen pääkaupunki…

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Blogisti on hyvä ja näyttää esimerkkiä hakeutumalla töihin johonkin vaikkapa Kainuulaiseen yritykseen. Vai onko hänellä olemassa jokin erityinen syy asua pääkaupunkiseudulla?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, onhan Helsinki vähän syrjässä. ;)

Henry

Toimituksen poiminnat