Sami Kilpeläisen blogi

Altian myynti on paha virhe

Altian vienti pörssiin romuttaa huoltovarmuutta ja sotkee suomalaiset viljamarkkinat tilanteessa, jossa kannattavuuskriisissä painivat viljatilat tarvitsivat vakaita ostajia ja karjatilat vakaita rehuntuottajia kuten Altia.

Viljaa itsekin viljelevänä, pidän Suomen viljamarkkinoita varsin heikosti toimivina ja yhden vakaan toimijan uhraaminen yksityistämisen alttarille luo turhaa epävarmuutta viljelijäkenttään. 200 miljoonaa kiloa viljaa vuodessa ostava Altia käyttää yli viisi prosenttia Suomen ohrasta.

Tässä maan hallituksen ja valtion siunaamassa yhtiön päätöksessä ei ole kerta kaikkiaan mitään järkeä. Ensin veronmaksajien rahoilla luodaan vakaa toimiva yritys, josta viljelijät, lähes 1000 työntekijää ja varsinkin suomalaiset ovat saaneet hyötyä, ja sen jälkeen se uhrataan liberaalin politiikan alttarilla kasvottomien markkinavoimien pelinappulaksi. Alkoholi on myös ala, jossa valtion vahva läsnäolo olisi alkoholipoliittisestikin suotavaa.

Suomen valtio jatkaa keskustan johdolla yltiöpäistä yksityistämisvimmaa. Altian myynnissä on toistumassa sama järjetön virhe kuin aikanaan Kemiran ja sähköverkkojen yksityistämisessä: hetkellisen myyntivoiton kiimassa tuhotaan pitkäaikainen valtion tulolähde, mutta erityisesti viljelijöiden tärkeä ja vakaa sopimuskumppani.

Altia maksoi viime vuonna ylimääräisien osinkojen kanssa valtiolle peräti 70 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentitkin ovat normivuosina olleet 6-7 prosenttia, mikä on elintarviketeollisuudessa 350 miljoonan liikevaihdolla varsin hyvä taso.

Yksityistetyt yritykset eivät tuota niitä julkishyödykkeitä, mitä valtion yhtiöt aikanaan suomalaisille tarjosivat. Yksityistämisvimmalle on pantava kerta kaikkiaan piste. Nyt pitäisi palauttaa valtion yhtiöt takaisin toimintaan ja estää lisärahastus suomalaisten veronmaksajien rahoilla rakennetuissa yhtiöissä!

Suomalaisessa hyvinvointivaltiossa valtion yhtiöt olisi syytä säilyttää maan turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta tärkeillä aloilla, jolloin ne voivat jatkossakin tuoda hyvinvointia monille eri ihmisille ja edistää kansakunnan kokonaisetua.

Sami Kilpeläinen
Kansalaispuolueen pj.
agronomi ja valtiotieteiden maisteri

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Suomalainen kaverikapitalismi näyttää olevan voimissaan. Valtion omaisuus siirtyy yksityisiin käsiin miltei samalla kaavalla kuin Neuvostoliitossa sen romahduksen seurauksena. Hinnoittelukin seuraa samaa linjaa. Siitä meillä on jo kotimaisia esimerkkejä. Liipasimella ovat nyt liikenneverkot, Altia, todennäköisesti metsät ja mitä vielä. Hallituksella on vielä vuosi aikaa keskittyä tähän toimintaan.

Saaduilla alihinnoitetuilla tuloilla käynnistetään poliittisia hankkeita, joiden tuotosta ei ole hajuakaan, enintään hetkellinen propaganda-arvo, joka haihtuu maailman tuuliin jo ennen seuraavia vaaleja. Elinkeinoministerin kuningasidea, Kossuosake, on vedätystä viimeisen päälle. Tällä annetaan ymmärtää, että Altia myytäisiin kansalaisille. Näinhän ei tapahdu. Joitakin osakkeita voidaan myydä, mutta määräysvalta menee sopiville suursijoittajille. Eihän se muutoin täytä myyntihankkeen tarkoitusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näyttää tuo 70-luvun Suomi olevan näille väyrysläisille kaikessa mahdollisessa auvoinen märkä uni. Myös valtuojohtoisen teollisuuden roolissa.

Altian listaaminen on hieno askel kohti Alkon listaamista ja samanaikaista myynnin vapauttamista kaikelle kaupalle.

Näin Suomikin vihdoin normalisoituisi.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Onko kaiken mahdollisen yksityistäminen ja yhteiskunnallisen vastuun täysimääräinen poistaminen ihannemallisi? USAssa 50-60 miljoonaa rutiköyhää ja pari promillea uber-rikkaita, sekä on se paras malli yhteiskunnalle?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei suorastaan tuo ole ihannemallini. Kyllä oma liberaalisuuteni pitää sisällään kohtuullisen määrän pragmaattisuutta. Mutta normaali elinkeino, kuten viinan valmistaminen, ei kuulu mieltämieni poikkeuksien joukkoon. Sen tulee olla vapaata.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kaikenlaisia ydintehtäviä voidaan valtiolle keksiä tai kehitellä mutta miksi ihmeessä viinanpoltto olisi sellainen? Sotkee huoltovarmuutta?

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

"Altia maksoi viime vuonna ylimääräisien osinkojen kanssa valtiolle peräti 70 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentitkin ovat normivuosina olleet 6-7 prosenttia, mikä on elintarviketeollisuudessa 350 miljoonan liikevaihdolla varsin hyvä taso."

nämä pitäisi luovuttaa yksityisten suursijoittajien käsiin vai? puhumattakaan niistä työllisyys- ja toimeentulovaikutuksista maataloudessa, joita Altian ohranostaminen on ylläpitänyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mutta jos valtio saa osakeannin kautta vaikkapa kymmenen vuoden osinkoja vastaavan rahamäärän kerralla, niin kun emme tiedä millä mallilla maa makaa kymmenen vuoden kuluttua, on täysin ymmärrettävää tässä tilanteessa vakavasti harkita moista diiliä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Altian vieminen pörssiin on osoitus valtion osaamattomuudesta talouspolitikassa. Altia pitää myydä kokonaisuudessaan eniten tarjoavalle ostajalle. Se tuottaa parhaan taloudellisen tuloksen.

Ministeri Lintilän päätös listautumisesta on puhdasta puoluepolitiikkaa jolla kosiskellaan kansalaisten lämmintä suhdetta alkoholiin ja yhteen sen tuotemerkkiin Koskenkorvaan !

Toisena päätökseen vaikuttavana tekijänä on keino välttää opposition rankka arvostelu ja välikysymystehtailu. Oppositio on valmis tekemään tästä suurta teatteria.

Kaikki positiiviset vaikutukset listautumisessa ovat puhdasta bluffia !

Tarkasteltaessa Altian myyntiä valtiontalouden näkökulmasta niin listautumisella pörssiin ei ole mitään järkisyytä.

Altia tulisi myydä kokonaan eniten maksavalle !

Altian liikevaihto on n. 350 milj. euroa. Edellisen vuoden (2016) tilikauden tulos oli 18 milj. euroa. Yrityksellä on 100 milj euron velat !

Altia maksoi vuoden 2016 tuloksesta 10 milj euron osingot ja 60 milj euron lisäosingon ! Valtio tyhjensi Altian kassan ennen julkista päätöstä listautumiselle.

Altian hallitus on päättänyt, että vuoden 2017 tuloksesta ei makseta osinkoa ! Kassa tyhjä!

Mitä valtio tekee tulevaisuudessa esitetyllä 30 % osmistuksella. Lukujen valossa valtio ei saa yrityksestä kuin murusia mahdollisesta osinkotuotosta (max 4 milj€), osuutensa veloista, osakkeenomistajan riskin investoinneista ja kurssiriskin.

Altia on kokonaisuudessaan pieni yhtiö ja kansainvälisesti pienenä toimijana heikosti kannattava.

Valtion pitää myydä Altia yhtenä pakettina josta voisi saada liikearvon mukaan 100-150 milj. euron tuoton valtion kassaan. En voi millään ymmärtää miksi valtion pitää olla mukana näissä pikku pajoissa ja toimialalla jolla ei ole mitään merkitystä valtiolle. Pelkkää harmia ja riitaa yhden hallituspaikan takia !

Esimerkkinä Altian suoritustasosta parin vuoden takainen seikkailu Norjassa:

Valtion viinayhtiön yrityskauppa päättyi fiaskoon.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/il-va...

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Keskustan vai Kokoomuksen johdolla, epäilen jälkimmäistä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Samilta asiantunteva kirjoitus ja osoittaa taas sen, että Keskusta menee Kokoomus edellä hallituksessa. Mitkähän "lehmänkaupat" siellä nyt on sovittu, kun tällaista tehdään?

Juha Hämäläinen

Kaikki perusteollisuus ja -palvelut sopivat mainiosti valtion omistukseen. Altia on yksi tällainen.

Suurinta hulluutta on myydä näitä toimintoja ulkomaisille omistajille. On helppo laskea, ettei myynnillä muuta kuin menetetä tuottoja. Valtion omistama yhtiö voi olla aivan yhtä tuottava ja hyvin johdettu kuin yksityinen. Jos yksityistetyn yhtiön omistaminen kiinnostaa sijoittajia niin se on yksiselitteinen merkki siitä, että yritystä ei valtion kannata myydä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juha Hämäläinen

"Kaikki perusteollisuus ja -palvelut sopivat mainiosti valtion omistukseen. Altia on yksi tällainen".

Altia on kaukana perusteollisuudesta. Altia on pullottaja ja jossakin määrin kemian laitos.

Altia on lähinnä pullotustehdas. Suomessa on Rajamäellä viisi pullotuslinjaa ja kaksi hanapakkauslinjaa. Virossa kaksi pullotuslinjaa.

Kaikki Altian pullotuslinjoille tulevat viinit tuodaan tankkikonteissa bulkkina Rajamäelle missä pullotus ja varastointi tehdään. Erikoistuotteet kuten konjakit ja brandyt tuodaan maahan. Paremmat viinit Altia tuo maahan valmiiksi pullotettuina ja varastoidaan Rajamäellä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Epäselväksi jää oliko kyse Suomen huoltovarmuudesta vai Kilpeläisen huoltovarmuudesta, ja ovatko nämä sama asia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Huoltovarmuudesta kriisitilanteessa ei huolta. Jos Venäjä miehittää maan, ainakin vodkaa riittää vaikka mitään muuta ei riittäisikään.

Pekka Iiskonmaki

#11
''Jos Venäjä miehittää maan''

Onko Suomi jo noin heikossa hapessa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Perusinfra on jo myyty. Kansanliikkeitä ei syntynyt. Mutta annas olla kun kyseessä on mauton sinappi (Turun) tai huono viina (Kossu), niin itku alkaa.

Pekka Iiskonmaki

Jos talonpojan tienesti on kiinni Altian viljaostoista, niin Alko pitäisi ehdottomasti lakkauttaa.

Heidän kuluillaan kauppa ei käy ja viljelijä saa silti murusia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

En nyt vieläkään näe syytä myydä kannattavaa liiketoimintaa. Näissä hallitukset on tehneet pahoja virheitä joista maksetaan kovempina veroina ja elinkustannusten kallistumisena.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"En nyt vieläkään näe syytä myydä kannattavaa liiketoimintaa."

Yksi hyvä syy myydä kannattavaa liiketoimintaa on se. että kannattamatonta ei kukaan halua ostaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin juuri. Kannattavasta liiketoiminnasta voi saada hyvän hinnan. Eihän myyjä välttämättä ole huonoa päätöstä tekemässä. Kaikki riippuu hinnasta. Voi lypsävän lehmänkin myydä, jopa siten, että myyjä tekee mahtavan diilin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kilpeläinen: "...sama järjetön virhe kuin aikanaan Kemiran ja sähköverkkojen yksityistämisessä:"

Fortumin sähköverkkojen myynti oli EU:n määräys. Yksi yhtiö ei saanut omistaa kaikkea energian tuotannosta siirtoverkkojen kautta asiakasjakeluun.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eihän Fortumilla ollut läheskään kaikkia sähkönsiirtoverkkoja ja yleensä järjetöntä antaa yksityisille monopolioikeus.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mutta se mikä myytiin Carunalle, oli Fortumin siirtoverkko. Jos siihen yllä viitataan?

Carunan omistavat ulkomaisten sijoittajien lisäksi kotimaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva ja Elo.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mikä ihmeen itseisarvo on valtion omaisuuden pakonomaisella myymisellä. Valtion hyvin tuottavat yritykset vaihtuvat typeriin poliittisiin projekteihin, joiden tuotto on myynnillä hukattuun tuottoon nähden käytännössä puhdas nolla. Myyty yritys ei tuota verotuloina kuin häviävän murto-osan valtio-omisteiseen verrattuna jos sitäkään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itseisarvoa ei kukaan ole tässä ketjussa peräänkuuluttanutkaan.

Perusinfra, jossa vallitsee jonkinlainen luonnollinen monopoli tai miltei sellaiseen rinnastettavissa oleva tilanne, on syytä pitää valtiolla.

Alkoholi ei mitenkään kuulu tähän kategoriaan.

Valtiolla on budjettivajetta ja lisälainaa joudutaan edelleen ottamaan. Kyse ei siis ole siitä, että rahoja haluttaisiin tärvätä "poliittisiin projekteihin", vaan budjettivajeen kattamiseksi.

Jos myydään hyvällä hinnslla, niin se on ksikkien veronmaksajien etu. Altiaa voit omistaa jatkossakin ostamalla osakkeita pörssistä, jos haluat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Alkoholi ei mitenkään kuulu tähän kategoriaan."

Ei kyllä öljykään, mutta Norja kehtaa kansalaistensa edun nimissä sellaista bisnestä tehdä siinä missä Suomi lahjoittaa kansallisvarallisuutensa ilmaiseksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Norjan öljyllä ja viinan valmistuksella Suomessa on äärimmäisen vähän tekemistä toistensa kanssa. Suomen kansallisvarallisuutena voidaan pitää metsiä eikä niistä valmistettuja tuotteita suinkaan ilmaiseksi myydä. Pienissä maissa on hankalampaa koota tarpeeksi pääomaa suursijoituksiin ja siksi Norjassa on Statoil ja Suomessa metsäteollisuusklusterin ympärille on aikoinaan perustettu valtion yhtiöitä kuten Valmet oli. Valmet paperikoneet ovat edelleen maailman ykkösbrändi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen kansallisvarallisuutena voidaan pitää metsiä eikä niistä valmistettuja tuotteita suinkaan ilmaiseksi myydä."

Suomen kansallisvarallisuutena voidaan pitää kultaa, hopeaa, fosfaattia ja kaikkea mitä Suomen maaperä sisältää. Norjassa on öljyä ja Suomessa Euroopan suurin kultakaivos, Norja pitää rikkaudet itsellään, Suomi lahjoittaa haluaville. Yksinkertaisesti sanottuna myös valtio voi tehdä bisnestä ja tuottaa varallisuutta kansalaisilleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan Suomessa myös suomalaisessa omistuksessa olevia kaivoksia, joista kuuluisin lienee Talvivaara. Menestynyt projekti, kuten kaikki tiedämme.

Mutta jos viittaat Suurikuusikon kaivokseen Kittilässä, niin se on paikkakunnan suurimpia työllistäjiä neljälläsadalla työntekijällään. Mikään suomalainen yhtiö ei ollut halukas tekemään samaa investointia sinne. Outokumpukin on strategisia etujaan punniten käytännössä luopunut kaivostoiminnoista kokonaan tällä vuosituhannella ja keskittyy muille aloille. Ulkomaisessa omistuksessa on Suomessa myös kannattamattomia tai kiikun kaakun kannattavia kaivostoimintoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mikään suomalainen yhtiö ei ollut halukas tekemään samaa investointia sinne."

Juuri tästä syystä Suomen olisi pitänyt tehdä norjat ja sijoittaa kansallisvarallisuuden kasvattamiseen. Näinhän tehtiin itsenäisyyden aikana ennen EU:ta. Toki poliitikot tiesivät ettei Suomessa ollut yksityistä kaivosteollisuutta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Muistaakseni "tehdä norjat" on juuri se mitä mekin teimme. Eli kun kotimaasta ei löytynyt halukasta riskinottajaa, annettiin mineraalinetsintään lupa ulkomaisille yhtiöille. Toki Norja sosialisoi osan pumpatusta öljystä ja rakensi sen jalostamiseksi Statoilin. Alkoi sitten jossain vaiheessa itsekin poraushommiin. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että ensimmäiset epävarmat investoinnit tehtiin kansainvälisten öljy-yhtiöiden toimesta.

On tietysti ihan oma keskustelunsa miten kaivostoiminnassa hyödynnettäviä mineraalivaroja mahdollisesti pitäisi verottaa. Siinä Norjan käyttämä raaka-aineen osittainen sosialisointi voi toki olla yksi toteutustapa.

Analogiaksi viinanpolttoon ja alkoholijuomien pullotukseen noista ei kuitenkaan ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tässä tapauksessa Suomi tekee ideologisesti järjettömästi, etsii valtion rahoilla kaivospaikat ja jopa vastaa konkurssiin menneiden kaivoksien jälkikipuhdistuksesta veronmaksajien rahoilla kun taas Norja toimii omien etujensa puolustamiseksi ja kasvattaa kansallisvarallisuuttaan. Ei juuri kysymystä kumpi maa toimii järkevästi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei olekaan, mutta kuten sanoin siitä ei ole analogiaksi viinanpolttoon. Minäkin verottaisin mineraalivaroja, mutta se ei todellakaan ole minkään viinatehtaan omistamisen peruste. Lisäksi aiempi valtionyhtiö Statoil, jolla Norja on käytännössä öljyrahansa tehnyt, on pörssilistattu. Tämän blogikeskustelun kannalta Norjan öljyn esille nostaminen olisi siis kai lähinnä ymmärrettävä pörssilistauksen puoltamisena?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kysessä on ymmärrys valtion (kansalaisten kokonaisetu) etuja kohtaan oli sitten kyse mistä tahansa liiketoiminnasta. Tässä on puolustettu myös tehtaan viljahankintoja paikallisilta viljelijöiltä. Nappikauppaa valtiolle tuo viinatehdas edustaa, kertoo vain valtiovastaisen ideologian jatkuvuudesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä tapauksessa se ei siitä kerro. On järjetöntä pitää valtion monopolina jotain sattumanvaraista tuotetta. Se voisi yhä hyvin olla vaikka sitruunasooda. Yksityistäminen on järkevää tässä Altian tapauksessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikä ihmeen monopoli, sekoitatko Altian Alkoon? Altia kilpailee globaalisti viina virtaa joka puolelta.

Toimituksen poiminnat