Sami Kilpeläisen blogi

SOTE-pisteytys ja markkinaehtoisuus tekevät ihmisistä kauppatavaraa

Kansalaispuolue vaatii sosiaali-ja terveysuudistuksen kaatamista. Kansalaispuolueen puheenjohtajisto Sami Kilpeläinen ja Piia Kattelus vaativat eduskuntaa kaatamaan sote-ratkaisun. Viimeisin niitti on terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL:n sote-lakiin liittyvä valmistelu, joka lehtitietojen mukaan tarkoittaa jokaisen suomalaisen pisteytystä sen perusteella, kuinka paljon hän rasittaa terveydenhuoltoa.

- Suomalaisten yksityisyyden suojaan liittyvistä terveystiedosta tehtäisiin rekisteri, joka luokittelisi ihmiset hyviin ja huonoihin. Tällaisen rekisterin luominen aikana, jolloin tietovuodot ovat päivittäisiä, johtaisi pahimmillaan yksittäisen ihmisen elämän tai työmahdollisuuksien tuhoutumiseen, puheenjohtajisto toteaa järkytteenä yhteiskannanotossaan.

THL:n mukaan mallissa kerättäisiin rekisteri, jossa olisi mm. koulutus, ikä, työllisyys, perhesuhteet, asuinpaikka ja mikä pahinta: henkilökohtainen terveyshistoria. Näiden tietojen perusteella uudet sote-keskukset saisivat jokaisesta yksilöllisen korvauksen eli kapitaatio-maksun, mutta kansalainen itse ei saisi tietää 'hintaansa'.

- Tämä on kuin orjakaupan ajalta, jolloin ihmiset arvotettiin ja hinnoiteltiin suuhun katsomalla hampaiden perusteella, yhteiskannanotossa kauhistellaan.

Kansalaispuolue vastustaa sote-ratkaisua sen markkinaehtoisuuden ja yksityistämispyrkimysten takia. Malli on puolueen puheenjohtajiston mielestä rajusti keskittävä ja johtaa väistämättä tilanteeseen, joka tuhoaa julkisen sektorin toimintamahdollisuuksia, kun suuri osa palveluista jäisi kuntakeskuksissa vajaakäytölle. 

- Pahimmillaan nykyinen uudistus romuttaa hyvinvointiyhteiskuntamme. Nyt kysytään myös perustuslakivaliokunnan ymmärrystä, että se ei hyväksy näin härskiä yksityisyyden suojan rikkomista, puheenjohtajisto vaatii.

"Tämä voi pahimmillaan tarkoittaa sitä, että köyhät ja sairaat jäävät vaille hoitoa, kun samaan aikaan maakuntiin kohdistuu kymmenien miljoonien säästöpaineet." 

Lisätietoja antaa:

Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen puh. 0503831755
Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus puh. 0405868401

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Saarikko selkokielellä kansalaisten terveystietojen käsittelystä:

https://www.youtube.com/watch?v=z88ICrxsy5Q&featur...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ei kuulosta uskottavalta tämä Saarikon puhe. Tämän päivän (12.4.) Keskusuomalainen uutisoi, että "Kansantautien kartta hälyttää pohjoisessa":

Sairaanhoitopiiri tarkasteli kaikkien kuntien sairastavuustietoja - ja hämmästyi. Pohjoisen kunnissa väestö potee lääkehoitoa vaativia kansantauteja paljon enemmän kuin muualla Keski-Suomessa keskimäärin. Näin jyrkkiä eroja ei muissa maakunnissa ole, sanoo osastonylilääkäri Tiina Ahonen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Artikkelissa todetaan, että Saarikka käy läpi asukkaidensa terveydenhoidon käyntitietoja ja yhdistää niitä valtakunnalliseen tietokantapalvelun eli Kanta-palevlun sisältämiin potilaiden terveystietoihin. Tätä voidaan kutsua "virtuaaliseksi terveystarkastukseksi":

- Tarkoitus on poimia henkilökohtaisia riskejä käymällä läpi väestön terveystietoja. Resursseja voidaan suunnata sen mukaisesti ja kutsua asukkaita terveystarkastuksiin. Näin voidaan löytää myös hoidoista pois tippuneita, sanoo palvelualueen johtaja, johtava lääkäri Sakari Ritala.

MOT.

Toimituksen poiminnat