Sami Kilpeläisen blogi

EU rakentaa liittovaltiota maataloustukia leikkaamalla

Euroopan komission 2.5.2018 esittämä budjetti vuosille 2021-2017 leikkaa rajusti maatalous- ja aluetukia. Samaan aikaan EU:n komissio esittää merkittävät kymmenien miljardien rahansiirrot puolustukseen, maahanmuuttoon ja euroalueen laajentamiseen. Nämä rahat suunnataan siis EU:n liittovaltion rakentamiseen.

Suomen ongelma EU-jäsenyyden alusta alkaen on ollut maatalouden matala tukitaso verrattuna Keski-Eurooppaan. Tämä johtuu EU:n tavasta maksaa tuet historian eli vanhojen viitesatojen perusteella unioniin liityttäessä. Suomessa nuo satotasot olivat tuskin kolmasosaa Euroopan parhaista alueista ja siten Suomen viljelijöiden saamat tuet olivat EU:n alhaisimpia. Tämä epäkohta on jäänyt elämään, sillä vaikka viitesatoja ei enää vuosiin ole laskupohjana käytetty, niin uusi budjettikausi on perustunut edellisen 7-vuotiskauden jäsenmaan saamaan summaan. EU ei siis ole korjannut pahaa vääryyttä, että maataloustukea maksettaisiin tarpeen mukaan, vaan edelleenkin historian mukaan.

Suomelle maataloustukien viiden prosentin leikkaus olisi jälleen kova isku. Suorien tukien neljän prosentin leikkaus johtaa Suomen saaman EU-tukimäärän laskuun noin 500 miljoonaan euroon, kun se nyt on 525 miljoonaa euroa ja MTK:n edunvalvonta-aikanani 575 miljoonaa euroa vuodessa.

Suomi ja Itävalta ovat korvanneet valtaosin itse rahoitetuilla maaseututuilla EU-tukien alenemaa mm. luonnonhaitta- ja ympäristökorvauksina. Nyt EU:n leikkauksesta isompi osa kohdentuu näihin tukiin. Kun tähän lisätään ministeri Jari Koskisen ja Petteri Orpon tuhoama kotieläintalouden liittymissopimuksen 141-tuki osaksi EU:n suoria tukia ja markkinajärjestelmiä, on tämä komission tekemä ja pääministeri Sipilän kehuma budjettiesitys ajamassa Suomen maataloutta nurkkaan.

Itsenäinen Suomi tarvitsee päätösvallan palauttamista takaisin kansallisiin käsiin - varsinkin maatalouspolitiikassa ja -rahoissa. Liittovaltion rakentaminen pitää lopettaa ja kohtalon hetket ovat käsillä tässä budjettiesityksessä.

Sami Kilpeläinen

agronomi MMM, VTM
Kansalaispuolueen puheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos minä olisi Euroopan Unionin ainoa päättäjä, jonka tehtävänä olisi tehdä Eurooppa suureksi, niin totta kaita lopettaisin kaiken maataloustuen routaisilta alueilta. Halvempaahan se olisi ostaa Afrikasta viljaa, samalla kun sinnekään ei menisi mitään kehitysapuja.

Ero EU:sta voisi olla nettomaksajalle edukas ratkaisu.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Suomen maataloustuet ovat suora tuki S- ja K-ryhmille lähinnä. Niillä rahoitetaan tuottamatonta maataloutta, mutta minkä takia maatalous on tuottamatonta?

Ei itse asiassa sen takia, etteikö Suomessa mikään kasvaisi. Kasvaa toki, mutta ongelma on alhaisissa lähes duopolin kaltaisissa ostomarkkinoissa loppujen lopuksi. Vaikka välissä olisi teurastatamoita tai leipomoita, ostot määrää loppujen lopuksi kauppaketjut. S- ja K-ryhmillä on myös käsittääseni myllyissä aika määräävä markkinaosuus.

Lisäksi valtio on pistänyt lainsäädännöllään aivat mielettömät vaatimukset maataloustuotannolle vs muu Eurooppa. Loppujen lopuksi siis lainsäätäjät ovat syypäitä siihen, että tuotanto Suomessa ei kannata, koska hankinnat ja lainsäätäjän muut vaatimukset tulevat niin jumalattoman kalliiksi.

Muissa maissa missä valtiot eivät ole säätäneet sellaista pykäläviidakkoa kuin Suomessa, tuotanto kannattaa. Lisäksi suurimmasta osasta tuotantoa saa muualla korkeammat hinnat kuin Suomessa jossa kauppa on keskittynyttä. Siitä huolimatta muissa maissa on kuluttajille alhaisemmat ostohinnat kaupassa. Mihin se raha häviää välissä? Sitä voi jokainen ihmetellä kun menee seuraavaksi uutuuttaan kiiltävien ruokakauppojen ohi.

Liittovaltiokehitys on vain hyvästä. Eduskunnan täysin joutavat lainsäätäjät joutaa pistää pellolle ja enemmän järkeä omaavat muut maat esimerkiksi lainsäädännössä. Loppuisi se kansanedustajien oman edun ajaminenkin niissä mittasuhteissa mitä nyt.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kuulitko jo Sami nämä uutiset? Siinä on kohta meille suomalaisillekin pähkinä purtavaksi, jos näin käy. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255393...

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Suomen liittyminen EU:hun on mahdollistanut myös monikansallisen Arlan tunkeutumisen suomalaisille markkinoille, suomalaisia maidontuottajia hyödyntäen - ja kovaa hintakilpailua Valion kanssa käyden.

On selvää, että olosuhteet Suomessa ovat lähes arktiset ja maatalouden harjoittaminen täällä monin verroin haasteellisempaa kuin Keski-Euroopassa, leudommissa säissä.

Selvää on silti myös se, että yksi kuljetuslakko EU:n alueella riittää pistämään polvilleen maan, jolla ei ole omaa alkutuotantoa.

Se, että Suomessa harjoitetaan maataloutta, vaikka keskimääräistä vaativammissakin olosuhteissa, on kansallinen etu. Tämän kansallisen edun toinen nimi on huoltovarmuus.

Lisäksi kannattaa muistaa, että yhden kasvukauden oloissa kasvimyrkkyjä käytetään huomattavasti vähemmän kuin niillä alueilla, joilla maa ei saa levätä hetkeäkään. Talvesta ja harvasta asutuksesta sekä runsaista vesistöistä on paljon etua silloin, kun halutaan tuottaa puhdasta ruokaa.

Suomalaisten tuottajien työ on myös tarkkaa ja tarkasti vartioitua. Ennen EU:hun liittymistä Suomen elintarvikelainsäädäntö oli yksi maailman tiukimmista; pieni maa varjeli vähiä resurssejaan äärimmäisen tarkasti.

Siinä, missä Tanska ei saa salmonellaa kitkettyä pois navetoista, koska rehujen laatua ei vartioida riittävän tarkasti, on Suomessa vielä tilanne varsin hyvä: monet tuottajat pystyvät tarjoamaan karjalle kotoisia rehuja, joiden alkuperä on täysin selvillä ja jäljitettävissä.

Valio on tehnyt vuosikymmeniä hyvää työtä kouluttamalla suomalaisia tuottajia. Arla on hypännyt keskelle valmista kattausta tullessaan Suomeen. Jokin tässä asetelmassa on moraalisesti arveluttavaa.

Toivotan voimia isänmaallisille suomalaisille tuottajille, ja toivon, että suuren yleisön silmät ja korvat aukeavat: suomalainen maatalous ansaitsee kaiken kunnioituksen ja kaiken mahdollisen tuen.

Suomalainen maatalous mahdollistaa myös suomalaisen elintarviketeollisuuden.

Suosikaamme suomalaista!

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

"Suomen liittyminen EU:hun on mahdollistanut myös monikansallisen Arlan tunkeutumisen suomalaisille markkinoille, suomalaisia maidontuottajia hyödyntäen - ja kovaa hintakilpailua Valion kanssa käyden."

Arlalla on hyviä tuotteita ja Arla maksaa monesti myös tuottajille enemmän kuin esimerkiksi Valio.

"Lisäksi kannattaa muistaa, että yhden kasvukauden oloissa kasvimyrkkyjä käytetään huomattavasti vähemmän kuin niillä alueilla, joilla maa ei saa levätä hetkeäkään. Talvesta ja harvasta asutuksesta sekä runsaista vesistöistä on paljon etua silloin, kun halutaan tuottaa puhdasta ruokaa."

Kuka näitä uskomuksia jaksaa levitellä jatkuvasti? Euroopassa on monesti ihan yhtä puhdasta tai puhtaampaakin ruokaa kuin Suomessa. Suomalaisen ruoan puhtaus on täysi myytti itse asiassa eikä tutkimukset osoita tuollaista väitettä toteen.

"Suomalaisten tuottajien työ on myös tarkkaa ja tarkasti vartioitua. Ennen EU:hun liittymistä Suomen elintarvikelainsäädäntö oli yksi maailman tiukimmista; pieni maa varjeli vähiä resurssejaan äärimmäisen tarkasti."

Tuottaja maksaa nuo kulut ja kauppa maksaa vähemmän tuotteista kuin Euroopassa. Hyvin menee. Eurooppalaisetkaan eivät ole vielä kuolleita ja sairastavat keskimäärin vähemmän kuin suomalainen. Esimerkiksi diabetes on tauti jota esiintyy Suomessa enemmän kuin Euroopassa.

"Valio on tehnyt vuosikymmeniä hyvää työtä kouluttamalla suomalaisia tuottajia. Arla on hypännyt keskelle valmista kattausta tullessaan Suomeen. Jokin tässä asetelmassa on moraalisesti arveluttavaa. "

Mikäs monopoli valiolla pitäisi olla? Sama tilanne se on joka puolella Eurooppaa eli pitäisikö Euroopassakin suojella kaikkia meijereitä ja suomalaisten meno estää toisille markkinoille. Tämä lähentelee jo typeryyttä.

"Suosikaamme suomalaista!"

Jep: suosi kallista suomalaista, jotta sen ei tarvitse kehittää kilpailukykyä eikä se ole silloin kilpailukykyinen rajojen ulkopuolella. Jotta suomalaisia tuotteita voisi viedä, pitäisi vientiä tukea jossa taas ei ole mitään päätä eikä häntää kun tuki kuitenkin kohdistuisi yksittäisiin yrityksiin.

Muualla Euroopassa ei makseta monesti maataloustukia eikä varsinkaan tueta vientiä, mutta silti tuotteet ovat kilpailukykyisempiä kuin suomalaiset.

Suosi suomalaista ja tee karhunpalvelus suomalaislle.

Homma olisi poliitikkojen tehtävä, mutta eivät he siihen puutu, koska suurin osa poliitikoista istuu paikallisen S-ryhmän hallituksissa ja edustuksissa nauttien 15% alennuksista kaikista ostoksista sekä muista lahjonnan eduista. Kuka sitä nyt omaa oksaa sahaisi?

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Jaaha.

Eihän Arlan tuotteissa mitään vikaa ole, kun osa esim. maidosta tulee suomalaisilta maitotiloilta. Vika on siinä, että monikansallinen yhtiö pystyy maksamaan tuottajille korkeampia hintoja kuin Valio, ja dumppaamaan kuluttajahintoja pitkänkin ajan - mahdollisesti jopa niin pitkän, että saa pienen kilpailijansa syötyä pois tämän omilta kotimarkkinoilta?

Yritystä ainakin on, ja näköjään osa suomalaisista on valjastanut itsensä puhumaan ponnekkaasti Arlan puolesta.

Riittääkö ymmärrys siihen, että Arla-maito on halpaa tasan niin kauan kuin sille on kilpailja? Monopoliasemaan päästyään minkä tahansa tuotteen hinta voi nousta pilviin. Ja laatu laskea ties minne. Ja tuottajahinnat laskea vapaapudotuksena.

Mitä Suomen kasvukauden pituuteen tulee, niin se ei ole mikään _uskomus_ vaan tosiasia. Tämän vuoksi on ja pysyy tosiasiana myös se, että Suomessa ei työnnetä peltoon lannoitteita jatkuvalla syötöllä vaan maa saa välillä levätä. Tämän vuoksi ravinteita ei myöskään työnny vesistöihin jatkuvalla syötöllä. Näin saadaan vesistöjen rehevöitymistä ainakin jarrutettua. Siellä, missä tuotanto on ympräivuotista, ei minkäänlaisesta jarruttamisesta ole puhettakaan.

Suomi hyötyy myös puhtaasta pohjavesistöstään sekä siitä, että Itämeri on murtovettä eli meillä Suomessa rannikkoalueillakin makean veden vaste suolaista merivettä vastaan on yleensä hyvä. Täällä myös sataa sen verran usein, että tämä vaste on ja pysyy.

Siitä, että Suomessa on ollut yksi maailman tarkimmista elintarvikelainsäädännöistä, on hyötynyt jokainen tuottaja Suomessa. Täällä on mm. vältetty sellaisia eläintauteja, jotka esim. Iso-Britanniassa ovat aiheuttaneet merkittäviä tappioita tuottajalle. Mainitakseni yhden: suu- ja sorkkatauti.

Tanskassa 88 prosentilla sioista on sairaalabakteeri MRSA, koska siolle syötetään niin paljon antibiootteja, että vastustuskykyisten bakteerien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Lisäksi sikojen MRSA siirtyy hoitajiin eli on zoonoosi bakteeri! (LÄhde: Ruotsin televisio SVT, Maaseudun Tulevaisuus 4.4.2014)

On siis suoranaista disinformaatiota väittää, etteikö suomalainen tuottaja olisi hyötynyt tarkasta viranomaisvalvonnasta. Suomessa "toiminta-alusta2 on pysynyt puhtaampana kaikille.

Mitä kaupanhintoihin muualla Euroopassa tulee, niin enpä juuri ihmettele, että myrkkykananmunat siellä maksavat vähemmän kuin luomukananmunat täällä. Yhtään en myöskään ihmettele halpaa tanskalaiskinkun hintaa (taisin mainita jotakin salmonellasta, jos satuit lukemaan). Jos sitten kekseihin käytetään näitä samoja myrkkykananmunia, niin en ihmettele, että keksitkin ovat halvempia. Tai makkara, johon tanskalaissikaa sekoitetaan.

Kekseliästä vetää tähän juttuun mukaan joku diabetes, jonka syntymekanismi on edelleen hiukan hämärän peitossa. Se toki yksinkertaisellekin ihmiselle on selvää, että Suomi asuinpaikkana on kaikin puolin kovempi paikka olla ja elää kuin jokin lämmin maa, jossa jokaisella on varaa syödä vihanneksia ja hedelmiä paljon ympäri vuoden. Elinympäristö Suomessa kuluttaa ihmistä enemmän kuin monissa muissa paikoissa. Suomalaisen toleranssi on joka vuosi -25 celsiuksesta +25 celsiukseen, joten jo pelkästään tämä teettää elimistöllä enemmän työtä, kun emme kuitenkaan ole vaihtolämpöisiä.

Mitä Valion asemaan ja erinomaiseen toimintaan tulee, niin Theon taitaa olla hiukan pihalla sen osalta, miten ja minne Valio on levinnyt? Toisin kuin monikansallinen Arla, jossa ovat mukana ruotsalaisten lisäksi, saksalaiset ja amerikkalaiset, ja elintarviketeollisuuden lisäksi kemianteollisuuden toimijoita, Valio on pieni, _kansallinen_ ja tuottajien omistama yritys. Valio Oy on suomalainen elintarvikeyritys, joka jalostaa ja markkinoi pääasiassa maitotuotteita. Sen omistavat 17 suomalaista maidontuottajaosuuskuntaa. Valio on vain Suomessa ja sen omistavat suomalaiset tuottajat. Ei Valioa ole missään muualla Euroopassa.

Jan Theonin kirjoitus lähentelee typeryyttä. On surullista, että Suomi kouluttaa suomalaisten rahoilla agronomeja, jotka ovat valmiita myymään maansa muille.

Jopa ihan koulujakäymätönkin ihminen ymmärtää, että _kaikki_ toiminta näillä leveysasteilla tulee kalliimmaksi kuin maissa, joissa ei ole pitkää talvea ja vain yhtä lyhyttä kasvukautta. Siksi suomalainen ruoka maksaa. Keskusliikkeet ottavat osansa - kyllä, tämä on tiedossa. Sentään nämä keskusliikkeet ovat Suomessa ja työllistävät suomalaisia. Toisaalta maataloutta myös tuetaan, joten aika tasoihin puntit menee?

En myöskään ymmärrä Theonin lätinää kilpailukyvystä. Suomalaiset tuotteet liikkuvat maailmalla siinä missä muutkin. Juutoportin vientituotteet edustavat Suomen kunniakkaasti maailmalla. Venäjällekin menisi juustoa pilvin pimein, jos ei EU sotkisi asioita.

Lopuksi Theon vääristelee vielä totuutta maataloustuista. Kyllä kai tämä nyt on kaikkien tiedossa, että esimerkiksi Ranska ei olisi lähtenyt EU-kimppaan ollenkaan, ellei CAP-järjestelmää olisi tehtailtu nimenomaan ranskalaisten mielen mukaan. Joka paikassa Euroopassa maksetaan maataloustukia, mitä ihmettä höpötät? (Eikö Theon lukenut edes blogistin blogia? Vai eikö hän ymmärtänyt lukemaasi?) Kiitos EU:n, suomalaisten verovaroista maksettiin tukea jopa Englannin kuningatar Elisabethin puutarhanhoitoon.

http://testpolitics.pbworks.com/w/page/20734319/Th...

Suomi suomalaista ja suosi Valioa - se oli suomalaisen maidontuottajan sanoma minulle, kun viimeksi kävin maitotilalla Suomessa.

Siihen kelkkaan voin lähteä. Muu arveluttaa syvästi.

Arla-Danisco-DuPont - kalliiksi tulee konglomeraatille ympäristöoikeuteen liittyvä käräjöinti, ja jostain (kuluttajan kukkarosta loppupeleissä) se raha siihenkin otetaan.

https://research.chicagobooth.edu/-/media/research...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nykyään ei ole onneksi pakko suosia pelkästään kansallisuuden perusteella laadun kustannuksella vaan ulkomainen kilpailu on tuonut vaihtoehtoja, myös tuottajille.

Venäjän asetettua tuontikieltoja meikäläisellekin tuotannolle muutama idän äänitorvi riensi vakuuttamaan ettei mikään vienti ole Suomelle niin arvokasta kuin verovaroin tuettu dumppaus itämarkkinoille jotta itänaapuri saisi oltermanninsa meitä halvemmalla. Jos sellainen pitää paikkaansa niin se on moraalisesti kovin arveluttavaa ja pistää miettimään kannattaako tuollaista kotimaista suurteollisuutta tukea päivittäisillä elintarvikeostoksilla piipahtaessa. Saati kuinka kalliiksi sellainen suomalaisille tulikaan ennen unionin jäsenyyttä.

Mä olen aiemminkin liputtanut lähiruoan puolesta. Se on siis sellaista joka tulee max 50-100 km säteeltä, mielellään mahdollisimman vähin välikäsin. Kaikki muu on tuontitavaraa, tulipa se sitten Puolasta tai Puolangalta. Kotimainen bulkki ei ole automaattisesti ulkomaista parempaa.

Liittovaltiokehitys on erittäin kannatettavaa jos ja kun se antaa kotimaiselle kuluttajalle, yrittäjälle ja tuottajalle mahdollisuuden hyödyntää yhteismarkkinoita kykynsä ja halunsa mukaan ilman että kotimainen poliitikko voi sitä muita unionimaita enemmän rajoittaa tai estää.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Valitettavasti liittovaltio kehityksestä hyötyy vain tietyt isot yritykset ja keskieuroopan maat. Kaikki muut suomessa kuten keskisuuret yritykset ja kuluttajat menettävät kontrollinsa talouteensa ja omaan elämäänsä kun valtaa keskitetään Brysseliin.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

"Kotimainen bulkki ei ole automaattisesti ulkomaista parempaa."

Noh, meillä sentään ei käytetä myrkkykananmunia siihen bulkkiin. Eikä salmonellakinkkua.

- - -

Mitä liittovaltiokehitykseen tulee, Tomi, niin mitään omaa kykyä ja halua ei sen jälkeen enää tarvita, koska sitten ollaan muiden vasalleja ja tanssitaan muiden pillien mukaan - ja jokseenkin veikkaan, ettei joku Suomi jaksa ketään kiinnostaa, joten EU:n isoisten puolesta aivan sama, miten tälle maalle käy.

Putsataan varallisuudesta ja käytetään sitten (ydin)jätetunkiona?

Toimituksen poiminnat