Sami Kilpeläisen blogi

MTK ja keskusta pettää aina – kriisitukea ohjataankin lähinnä vain etelään

Tukineuvotteluissa tuottajia edustava MTK ja ilmeisesti päähallituspuolue keskusta ovat vastoin budjettineuvottelujen julkituloa ohjaamassa 30 miljoonan euron kriisituen pääosin etelän viljalle.

Ministeri Jari Leppä totesi vielä elokuussa, että ”maatalouden kannattavuustilanne on jatkunut pitkään vaikeana. Nopeilla toimilla pyritään auttamaan tiloja akuutissa maksuvalmiustilanteessa. C-tukialueella Keski- ja Pohjois-Suomessa kansallinen kriisituki on tarkoitus maksaa käytössä olevien kotieläintukien korotuksena. AB-alueella Etelä-Suomessa kriisituen toimeenpano valmistellaan mahdollisimman nopeasti uutena kansallisena tukijärjestelmänä.”

Ministeriön pohjaesityksessä oli alun perin tuen jakaminen tasan etelän ja pohjoisen välillä 15 miljoonaa euroa molemmille. MTK:sta saamieni sisäisten sähköpostien mukaan 30 miljoonan tuesta on kuitenkin löydetty sopu, että lähes puolta Suomen maatalouden tuotannon arvosta edustava pohjoisen maito- ja nautatalous saavat vain 5 miljoonaa euroa. 20 miljoonaa euroa ohjataan Etelä-Suomen kasveille. Esityksen takana oli erityisesti MTK. Puheenjohtaja Marttilahan esitti ensin tuen maksamista 15 euron hehtaaritasoisena kaikille Suomen hehtaareille ja tämän kaaduttua tuki halutaan ohjata etelän kasveille. Tasatukijaosta ei olisi kenellekään ollut mitään hyötyä.

En voi hyväksyä, että Venäjä-pakoitteista eniten kärsinyt maito- ja muu kotieläintalous jätetään nimenomaan MTK:n toimesta mopen osille. Herää kysymys, että oliko esityksen takana MTK:n puheenjohtajapeli ja MTK:ssa vaikuttavien keskustalaisten etelä-suomalaisten kansanedustajien henkilökohtaiset vaali-intressit.

Vuoden 2017 kesä oli sateineen niin paha esimerkiksi Oulun läänissä ja Lapissa, että rehupaaleja kuskattiin jopa 600 kilometrin päästä. Nyt kun tilanne oli toisinpäin, niin vasta etelän kuivuus avasi päättäjien silmiä, mutta pohjoisen viljelijät jätettiin kuseen laskujensa kanssa. Onko niin, että keskustan ohella myös MTK pettää aina?

Kansalaispuolue ei tällaista menoa hyväksyä. ’Rötösherrat’ on laitettava kuriin myös etujärjestössä.

Sami Kilpeläinen
Kansalaispuolueen puheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jussi K Niemistö

Päättäjäthän perinteisesti tekevät väärin. Miten sinä Sami Kilpeläinen olisit jakanut rahat ???

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Sinulta, Sami, taisi mennä nyt ohi se, että tätä kriisitukea maksetaan tällä kertaa kasvukauden 2018 kuivuuden perusteella. Siten sitä siis pitää kaiken järjen mukaan maksaa kuivuudesta eniten kärsineille alueille ja tuotantosuunnille. Tällä kertaa Lapin tai Itä-Suomen lehmät eivät kuulu siihen ryhmään.

Se, että maatalousministeri ja MTK:n puheenjohtaja eivät junailleet kriisitukia erityisesti omille tiloilleen, osoittaa heidän olevan tehtäviensä tasalla.

Kasvukauden 2017 märkyys samoin kuin Venäjän kaupan hyytyminen ovat kumpikin johtaneet omiin kriisitukipäätöksiinsä. Se, että nämä tuet olivat kovin vähäisiä eikä vuoden 2017 kriisitukea ole edes vielä näkynyt missään, on sitten oma tarinan aiheensa, mutta jos poikkeuksellista kuivuutta aletaan korvata, niin pääosoite olkoon Lounais-Suomen ja Uudenmaan pellot.

Jari Nevavuori

Sami, kuten yllä on jo todettu, niin tämä kriisituki jaettiin kuivuuden aiheuttaman kadon vuoksi. Etelä-Suomi ja erityisesti Länsi-Suomi jossa asun on sen suhteen pahinta aluetta.

Koko kasvukauden sademäärä tilallani oli alle 50mm. Agronomina varmasti tiedät mikä silloin on lopputulos. Kasvinviljelytilallani sato on puolet tai hieman alle puolet normaalista.

C-alueella kasvukauden aikana on satanut huomattavasti enemmän, joten tuen tarve ei ole yhtä suuri. Venäjän pakotteet yms olosuhteet ovat toki aiheuttaneet ongelmia myös karjataloudelle, mutta niihin on tukitoimia kanavoitu jo aiemmin. Kun nyt tukea saavat kerrankin myös kasvinviljelijät, niin se on oikein ja kohtuullista. Vaikkakin tällä tuellä ei yhdenkään tilan taloutta pelasteta

Mikäli kuivuuden tuhoja kompensoiva tuki olisi jaettu tasan, se ei olisi silloin kohdistunut suurinta vahinkoa kärsineille.

Toimituksen poiminnat