Sami Kilpeläisen blogi

’Kapina’ valtion omistajapolitiikkaa kohtaan

Poliitikot ovat vältelleet vastuutaan sähköverkkoyhtiö Carunan kaupasta kuten kaikista muistakin valtion omistajaohjauksen lypsävien lehmien järjettömistä yksityistämisistä. Mitään ei ole otettu opiksi, vaikka Suomen luonnonvaroista tai valtiollisesti rakennetuista infraverkoista kuluttajien tai veronmaksajien rahoilla hakataan satojen miljoonien voittoja ulkomaisille omistajille eikä veroja makseta edes Suomeen. Sipilän hallitus meinaa siirtää veronmaksajien rahat seuraavaksi sote-yhtiöiden taskuun ja yksityistämällä tieverkot myös tiemonopolien taskuun.

Suomen hallitus siunasi vuonna 2013 Suomen suurimman sähkönsiirtoyhtiön, Fortumin, verkon myynnin paria viikkoa ennemmin perutetulle Suomi Power Networks Oy:lle, joka sittemmin muutti nimensä Carunaksi. Myynnistä päätti hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta, jota johti pääministeri Jyrki Katainen (kok.). Elinkeinoministerinä istui Jan Vapaavuori (kok.), valtiovarainministerinä Jutta Urpilainen (sd.) ja valtionohjauksesta vastaavana ministerinä Pekka Haavisto (vihr.). Päätöstä oli valmisteltu pienessä piirissä omistajaohjaus­yksikössä sekä työ- ja elinkeinoministeriössä eikä siitä käyty minkäänlaisia neuvotteluja ennen kyseistä ministerivaliokunnan kokousta.

Vastaavia esimerkkejä on Suomi täynnä. Digita – Ylen jakeluverkon yhtiöittämisen tulos, joka myytiin pilkkahintaan Ranskaan ja josta se päätyi Yhdysvaltojen kautta Australiaan. Myynnin jälkeen Yle ja muut suomalaiset mediayhtiöt ovat ostaneet Digitalta tv ja radio-kaistoja lähetyksilleen. Omistat talon, jonka myyt ja jäät asumaan siihen kalliilla vuokralla ja muutaman vuoden päästä olet maksanut vuokrana myynnistä saamasi rahat uudelle omistajalle etkä omista yhtään mitään, mutta vuokraa maksat silti. Digitan myyntiä junaili Ylen silloinen toimitusjohtaja Arne Wessberg (sd.). Liikenneministerinä oli Olli-Pekka Heinonen (kok.).

Näitä Suomen kansan olemassaolon turvaamiseksi perustettuja valtionyhtiöitä on myyty sen minkä poliitikot ovat kerenneet ja uskaltaneet. Ostajat ovat aina löytyneet nopeasti sillä hinta on ollut ostajan näkökulmasta ns. kohdillaan. Fortum, Neste, Veitsiluoto, Sisu-Auto, Valmet, Enso, Sponda, Patria, Partek, Suomen Autokatsastus, Outokumpu, Rautaruukki, Kone, Tikkurila, Sampo Pankki, Kemira, TeliaSonera, Destia ja mitä näitä nyt onkaan. Valtio on saanut myynneistään noin 20 mrd € potin. Summa olisi ollut huomattavasti suurempi jos valtio olisi jatkanut omistajana kyseisissä yrityksissä.

Tavallinen kansalainen ajattelee helposti että tällainen viheliäinen touhu ei voi loputtomiin jatkua mutta totuus on huomattavasti karmaisevampaa. Nykyinen eduskunta ja erityisesti hallituspuolueet kaavailevat tieverkoston yksityistämistä. Raideliikenteestä osa jo yksityistettiin. Infra, mikä on rakennettu yhteisin varoin ja työtunnein, myydään ihan noin vain jos vain joku jotain kehtaa maksaa. Sen jälkeen alkaa ikuinen rahastus sillä teiden ja raiteiden käyttö ei lopu lähitulevaisuudessa ja sinä maksat.

Pahempaa on vielä luvassa sillä sosiaali ja terveysala on suuren yksityistämispaineen alla = SOTE. Yksityiset toimijat haluavat maksimi tuotot ja raha otetaan sieltä mistä se tulee helposti. Sinut tullaan pisteyttämään sen mukaan paljon SINÄ rasitat terveydenhuoltoa, toisin sanoen paljonko hoitosi maksaa. SOTE-sekoilu on mennyt jo niin pitkälle että vallitsevana ehdotuksena on malli jossa yksityinen yritys saa rahaa siitä, että ”ongelmia ei siirretä”. Eli käytännössä yritys saa lisää rahaa, kun se ei lähetä potilaita eteenpäin, vaikka jatkohoidolle olisi tarvetta. 

Kohta on jo liian myöhäistä herätä ja laittaa rötösherrat kuriin. Yrittää pitää ja siksi ihmettelen, jos Suomen kansa ei nouse hiljaiseen tai näkyvämpään ’kapinaan’ ensi kevään vaaleissa suomalaisia kupanneita valtapuolueita ja poliittista eliittiä vastaan. Suomi voisi olla hyvä maa, jos nykyiset poliitikot ja johtavat virkamiehet laitettaisiin kiertoon kuten Yhdysvalloissa vaalien jälkeen. Kainuulaisena on helppo yhtyä Kekkosen sanoihin: Saatanan tunarit!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...jos nykyiset poliitikot ja johtavat virkamiehet laitettaisiin kiertoon...".
Saattaisi auttaa. Ehkä myös "kansan"edustajien määrän leikkaus.

Miksi meillä on nyt EU:n aikana 200 ns. kansanedustajaa ?
Olkoon edustajien maksimimäärä edelleen tuo 200, mutta paikat täytetään vain äänestysprosentin suhteessa. Jos siis vain puolet äänioikeutetuista käy äänestämässä, valitaan eduskuntaan vain 100 pyrkijää.

Säästöjen lisäksi 100 edustajan seuraaminen olisi paljon helpompaa kuin 200. Puolueiden ryhmäkuri ja kellokkaathan kuitenkin määräävät mitä kukin sanoo ja tekee. Miksi maksamme noille kumileimasimille maltaita ?

Edustajien moraalikin saattaisi parantua väen vähetessä ja putoamisvaaran kasvaessa.

Missä SOME-kansaa luuraa ? Pienemmistäkin asioista on nostettu meteli. Miksei tärkeäastä ?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

https://porvoonlaakarikeskus.fi/sites/default/file...
Sama ulkolainen pankki tarjoaa yksityislainaa ja kuuluu siihen samaan ryhmään kuin kokoomuslaisen ent.EK pampunkin vippifirma Ferratum,ja hauskaa kyllä POSTI on mukana vippifirmojen tukemisessa kun tarjoaa kauttaan korkeakorkoista lainaa Gredit24 ulokaisen firman kautta.Kun kaikki tietävät että näitä puljuja pyörittää kaikenmaailman rikollisetkin on suomen hallituksen moraali ala-arvoistakin pahempaa.

Nyt ei tarvitse ihmetellä sitäkään MIKSI sipilän hallitus nosti sosiaali ja terveydenhoidon maksut sellaisiksi ettei hoitoon pääse se keskustan halveksima ihmisroska tai kokoomuksen heoikompi aines,joka on siis heille se suomalaisten ihmisten osa,joka ei kuulu sisäpiireihin tai joilla ei ole suojatyöpaikkaa.

Ihmetyttää että suomessa julkista puolta rahoitetaan veroilla mutta sieltä ei saa hoitoa.Nämä siis istuvat työpaikoissaan ja hankkivat asiakkaita ulkolaisten konsernien tytäryhtiöille suomessa ja ulkolaisten omistamille pankeille ja vippifirmoille,joissa mukana on suomalaisten sisäpiirien naamoja. Ilmankos mm.huostabisnestä varten laadittiin ihan uudet lait joilla liiketoimintaa helpotettiin kun hallituksen kerholaiset alkoivat KESKUSTAN JA KOKOOMUKSEN voimin alasajaa julkista sosiaali ja terveydenhoitoa jo 1990 leikkauksilla JA LAINMUKAISTEN palvelujen KARSIMISELLA.

Millä toteutuu TASA-ARVO palveluissa ja ihmisten kesken kun edes rahalla ei saa edes peruspalveluita vaikka niihin on jokaisella oikeus?HALLITUKSEN malliin koronkiskontafirmojen osamaksuillako näistä ulkolaisten tytäryhtiöistä?

Miksi Suomessa ei pääse lääkärille?
Terveyskeskuslääkärille pääsyä joutuu odottamaan viikkoja ellei kuukausia. Miten Suomesta on tulossa terveydenhoidon eurooppalainen kehitysmaa? Seitsemän kysymystä ja vastausta.

https://yle.fi/uutiset/3-6315863

Siellä on hyvää tekstiä ajalta jolloin toimittajat tekivät vielä työtään .Jos linkki ei toimi on syynä sensuuri,jonka suomeen toivat eu-ja hallituksen juoksupojat.

Jarmo Humalajoki

Kilpeläiseltä hyvä kirjoitus.

Lisäisin tähän vielä että Juha Sipilän kaudella valtion omaisuutta on myyty jo 2,5 miljardilla eurolla, ja niin ja sitten todetaan esimerkiksi Nesteen kohdalla että: "Valtiolla ei ole erityistä syytä omistaa Nestettä".
Ei erityistä syytä? Millä keinoilla sitten pystymme parhaiten pienentämään tuontienergiariippuvuutta?

Toimituksen poiminnat