Sami Kilpeläisen blogi

Seinäjoella vaietaan laittomasta materiaalista?

Seinäjoen kaupunginkirjastossa järjestetään huomenna tilaisuus, missä esitetään salaa kotieläintiloilla kuvattua, laitonta, materiaalia. Tilaisuuden järjestää kaupunginkirjasto (kaupunki) yhdessä Oikeutta Eläimille Seinäjoen kanssa. Tilaisuuden mainonnassa on avoimesti kerrottu siellä esitettävän salaa kuvattua materiaalia.

Kaupunginhallituksen jäsenistä vain sen ensimmäinen varapuheenjohtaja Raimo Ristilä (kok.), toinen varapuheenjohtaja Piia Kattelus (kp.) ja hallituksen jäsen Aki Ylinen (kesk.) eivät hyväksy materiaalin esittämistä kirjastossa. Seinäjokinen-lehti on kysellyt asiaan liittyen kantoja Seinäjoen kaupunginhallituksen jäseniltä, mutta vain mainitut kolme henkilöä vastasivat.

Myös Keskustan kansanedustajaehdokkaaksi nimetty kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pasi Kivisaari on asiasta aivan hiljaa. Onko hiljaisuus myöntymisen merkki? Sopii ihmetellä, miten vahvan elintarvikemaakunnan Etelä-Pohjanmaan keskuskaupungin Seinäjoen päättäjien enemmistö on hiljaa, kun alueen merkittävää työllistämisen lähdettä – maatalous- ja elintarviketuotantoa – lyödään laittomalla materiaalilla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jos noilla kotieläintiloilla kaikki on kunnossa, niin mitäs tuossa sitten on pelättävää. Jos taas ei ole kunnossa, niin on vain hyvä, että ongelmat tuodaan esiin.

Jos suomalainen kotieläintuotanto haluaa näyttää olevansa eettisempää kuin muissa maissa, niin sen pitää pelata avoimin kortein. Jos esim. tuo kuvamateriaali osoittaa ongelmia olevan, niin niihin täytyy tarttua ja korjata tilanne. Salailu ja ongelmien maton alle lakaisu ei auta kotimaisen eläintuotannon asiaa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kilpeläinen siis hyväksyy laittomat kuvaukset ja liikkumisen luvattomasti toisen omistamissa tiloissa.
Käytä ehdottomasti tätä vaalityössäsi maaseudulla.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Hyvä esimerkki siitä kuinka lukutaito on Suomessa heikentynyt!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

No, olisihan se merkillistä, ettei eläinten hyvinvointi kiinnostaisi vahvan elintarvikemaakunnan keskuskunnan päättäjiä. Ongelmia on ja pään pistäminen piiloon ei eläimiä auta. Ei ongelmien piilottamisella saada aikaan sitä, että luottamuksemme suomalaiseen maatalouteen paranisi.

Se, että eläinten hyvinvoinnista huolestuneiden pitää ottaa salakuvia todistaakseen laiminlyöntien tapahtumisen, on merkki siitä, ettei yhteiskuntamme ole riittävän avoin ja kirjoituksesi osoitus siitä, että eläinten laiminlyönnille halutaan edelleen antaa mahdollisuus.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Maatalouden alasajo alkoi, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin. Tuottajien työmäärä lisääntyi EU:n kaavakesulkeisten myötä. Tukihärdellistä tuli entistä monimutkaisempi. Maaseudun autioituminen jatkui ja tätä myötä osaavan työvoiman väheneminen maaseudulla kiihtyi.

Monien maatilayrittäjien jaksaminen Suomessa on vaakalaudalla. Sääolosuhteiden heittelehtiminen sinne tänne ei paranna tilannetta yhtään.

Maidontuottajien yhtenäisyyttä pirstoo Arlan kova hintakilpailu Valion kanssa. Kun kuluttajahintoja poljetaan, tapahtuu aina jotakin myös tuottajakentässä. Moni suomalainen maitotila on lopettanut.

Muistan, miten jo vuosia sitten radiossa eläinlääkäri päivitteli – ei eläinten – vaan tiloille yksin eläimiä hoitamaan jääneiden ihmisten elinososuhteita.

Kannattaa muistaa, että eläinten kanssa tuottaja on kiinni työssään 365 päivää vuodessa. Vastuu on voimassa ympäri vuoden, yötä päivää.

Monessa paikassa, etenkin pientiloilla, tuottajan työ on kovaa. Sen sijaan, että ihmetellään laittomasti kuvattuja filmejä, pitäisi alkaa pohtia sitä, miten tuottajien ja eläinten oloista huolestuneiden henkilöiden maailmat voisivat kohdata: Löytyisikö tiloille jostakin lisää käsipareja avuksi? Löytyisikö ongelmallisilla tiloilla halua parantaa eläinten olosuhteita, jos siitä palkittaisiin jotenkin?

EU:n talutusnuorassa kuljetaan vain ahneuden tietä. EU haluaa isompia (ja velkaantuneempia) tiloja, suurempia tuotantolukuja ja heikomman kansallisvaltion.

EU ei ole kiinnostunut Suomen hyvinvoinnista. Sen näytti jo 141-tuen lopettaminen.

Mutta Suomen tulisi olla kiinnostunut Suomen hyvinvoinnista. Maa, joka ei itse pysty tuottamaan omia eväitään, jää muiden armoille.

Suomi on kaukana muista EU-maista. Jos logistiikka lakkaisi pelittämästä, täällä oltaisiin heikoilla.

Ja koska meillä on talvi, kasvituotanto on katkolla suurimman osan vuodesta (Närpiön kasvihuoneita lukuunottamatta). Silloin tilanteen pelastavat eläimet, jotka pysyvät hengissä talvellakin (kuiva heinä ja säilörehu ravintonaan).

Kannattaa muistaa, että Nälkävuosien (1866–1868) jälkeen Suomessa tehostettiin nimenomaan karjanhoitoon liittyvää koulutusta.

Suomalaiset ovat eläneet lähellä luontoa ja hyvyys eläimiä kohtaan on ollut luontevaa. On ymmärretty, että Jumala loi sekä ihmiset että eläimet, ja vaikka Hän antoikin eläimet ihmisten vallittaviksi *), tämä ei suinkaan tarkoittanut sitä, että eläimiä saisi kohdella huonosti.

Missään ei sanota, että ihminen olisi eläintä jalompi tai arvokkaampi. Vaikka vain ihmisellä on sielu, on molemmilla kuitenkin elämä.

Ne, jotka ovat huolissaan tuotantoeläinten huonosta kohtelusta, ovat aivan oikealla asialla. Mutta samat tahot voisivat huolestua myös tuottajien kohtelusta.

Eläinten ja tuottajien hyvinvointi kulkevat käsikädessä.

On oireellista, jos sanotaan, että älä kiinny tuotantoeläimeen. On luonnollista kiintyä eläimeen ja haluta sen parasta. Etenkin, jos eläin tuo leivän (tai maidon) pöytään.

http://johannasirenkaplas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

*) "Ja Jumala sanoi: 'Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme; ja vallitkoot he meren kalat ja taivaan linnut ja karjaeläimet ja koko maan ja kaikki matelijat, jotka maassa matelevat." (1. Moos. 1:26)

Toni Rintala

Kohta varmaan saa naapuria ja sen lapsia kuvata salaa, jos epäilee vaikka, että ne ei saa tarpeeksi ruokaa.. tällainen lasten ravinnon saamisen laiminlyönti on valitettavan yleistä Suomessa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jos huomaa, että esim. naapurin lapsia laiminlyödään, niin on tosiaan hyvä puuttua asiaan. Ymmärsin tuon kommenttisi niin, ettei asiasta tarvitse välittää, mitäpä se muille kuuluu, miten ihmiset kotieläimiään tai lapsiaan kohtelevat ...

Toimituksen poiminnat