Sami Kilpeläisen blogi

Suomeen on palautettava oikeudenmukaisuus ja kohtuus

Joulun ja uuden vuoden aikana on ollut hyvää aika ihastella kuinka kaunis ja upea maa Suomi on. Rauhoittumisen sijaan arjessa painaa kuitenkin useilla eläkeläisillä ja lapsiperheillä sekä viljelijä- ja pienyrittäjäperheillä huoli tulevaisuudesta. Miksi Suomesta on tullut näin kova sekä turvaton paikka meille suomalaisille?

Moni tavallinen suomalainen eläkeläinen saa eläkettä kuukaudessa alle 1000 euroa ja moni maaseudulla tai kotityötä tehnyt saa eläkettä jopa vain alle 800 euroa. Naisista lähes puolet saa eläkettä alle 1250 euroa kuukaudessa ja miehistä lähes kolmannes. Keskimääräinen vajaan 1800 euron eläke on siis valtaosalle suomalaisista täyttä utopiaa, varsinkin maakunnissa ja maaseudulla. Takana voi olla yli 40 vuotta palkkatyötä, yrittäjyyttä tai lasten hoitotyötä.

Kotihoidontuki alle 3-vuotiaan lapsen hoidosta on toinen yhteiskunnan häpeä pilkku. 338 euroa kuukaudessa on käsittämättömän pieni korvaus arvokkaasta hoitotyöstä. Samaan aikaan kaupungit maksavat jopa 1200 euroa kuukaudessa yksityisille päiväkodeille lapsesta. http://www.seinajokinen.fi/media/pdf/Seina308jokinen_0509_netti.pdf. Miksi raharikkaille maksetaan huikeita summia, mutta 8 tunnin sijaan 24 tunnin lapsenhoitotyö on vain neljänneksen arvoinen?

Julkisten palveluiden alasajo, palvelujen yksityistäminen yksittäisten ihmisten tulonlähteeksi veronmaksajien kustannuksella ja ennen kaikkea palvelujen keskittäminen suuriin kaupunkeihin on tehnyt Suomesta kovan ja epäoikeudenmukaisen maan. Miksi koulutuspaikat viedään maakunnista? Miksi maakuntien ihmisillä maksatetaan kalliit sähkönsiirtomaksut? Miksi kuntaliitoksilla ja sote-malleilla tyhjennetään palvelut vanhoista taajamista ja tehdään aavekaupunkeja?

Suomen ei pidä kilpailuttaa ihmisiä hengiltä. Jos EU sitä ajaa, sieltä on lähdettävä pois. Tulonjako ja alueellisten työpaikkojen sekä palvelujen tasapuolinen turvaaminen on poliittisten päättäjien tehtävä. Suomi ei tällä menolla kestä yhtään nykyistä eduskunnassa istuvaa puoluetta.

Pienimpiä eläkkeitä tulisi nostaa vähintään 100 eurolla ja kotihoidontuki pitäisi tuplata. Lapsilisien ostovoima on palautettava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Paljon lupaat? Mutta mistä rahat tähän kaikkeen hyvään?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Pekka, niitä voidaan perata esimerkiksi niistä turhista yritystuista, joka uudistus oli täysi farssi ja siinä Mauri Pekkarinen töpeksi pahemman kerran. Eipä tainnut siksi kehdata lähteä edes eduskuntavaaliehdokkaaksi, vaan yrittää nyt europarlamenttiin. Tiedä, vaikka jäisi vain yritykseksi niin kuin tuo yritystukiuudistus.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#2

Asiaa jonkin verran harrastaneena kysyn sinulta Vesa: Mikä on mielestäsi turha yritystuki? Ja jos sellainen poistetaan, niin mikä on sen vaikutus vaikkapa työllisyyteen?
Noihin pitää osata vastata. Jos vaikkapa metsäteollisuuden tukiin, suoriin tai epäsuoriin puututaan, niin miten luulet alan yritysten siihen reagoivan? Minä tiedän miten ala tulisi reagoimaan.

En vastusta ajatusta suunnata tukia uudelleen, mutta ensin pitää kertoa mistä otetaan. Ja se ei ole helppoa. Se on todella vaikeaa.

Tässä vielä pohdintaani 11.8 2017 https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tyoministeri-l...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #8

Tästä on ollut juttua siitä, kuinka tukia jaetaan samoille yrityksille vuosi toisensa jälkeen ja jotkut ovat joukossa sellaisia, jotka niitä eivät välttämättä edes tarvitsisi ja sitten on joukossa myös niitä yrityksiä, joille jaetaan tukea sen vuoksi, että pysyisivät pystyssä. Jotainhan siinä Pekkarisen(kin) työryhmän työssä meni perustavanlaatuisesti pieleen, kun lobbaajat veivät päättäjiä ja lopputulos oli puhdas nolla.

Tiedän, että nämä(kään) asiat eivät ole yksinkertaisia ja siellä on niin monitahoisia tukimuotoja, mutta se selvitys olisi pitänyt pystyä paremmin tekemään Pekkarisen kokemuksella. Ilmeisesti taas tultiin kuitenkin siihen pisteeseen niin kuin politiikan syövereissä usein käy, että yritystukien karsiminen olisi alkanut käymään oman tai puolueen kannatuksen päälle ja kenties oli myös kaikenlaista uhittelua kuten mainitsetkin tai ties mitä muuta, kun piti laittaa jarruja päälle.

Sen nämä yritysmaailman "lobbaajat ja kikkailijat" kyllä osaa, mutta sekin pitäisi päättäjien pystyä objektiivisesti paremmin arvioimaan, mitä suorien tai epäsuorien yritystukien karsiminen aiheuttaa eikä heti ensimmäiseksi säikähtää näitä uhitteluita. Sipilän, jos kenen luulisi osaavan tutkia yritysten taseita ja työllisyysvaikutuksia, kun on yrittäjätaustainen. Sinulta se ehkä vaatii vähän enemmän, vaikka lienet ollut nyt hyvässä opissa.

Kuuntelin kerran myös yhden pk-yrittäjän kertomusta siitä, kun on useamman kerran yrittänyt saada tukea yritykselleen, jolla on tase kunnossa ja työllistää. Oli hakenut jossain vaiheessa jollekin innovaatiselle hankkeelle myös tukea, jonka olisi uskonut työllistävän lisää, mutta ei ole irronnut mitään tukea ja helvetinmoinen paperien täyttely. Kovasti ihmetteli, että ketkä niitä tukia oikein saavat. Oli niin perusteellisen rehellinen kaveri, mutta katkera siitä, kun katsoi, että järjestelmä sorsii hänen kaltaisiaan yrittäjiä, jotka kuitenkin hoitavat kaikki velvoitteensa viimeisen päälle ja pyörittävät tätä yhteiskuntaa eivätkä lusmuile. Jotainhan tässä systeemissä on pielessä, pitäähän sinunkin jo se ymmärtää.

Sipilän kohdalla on myös ollut kaikenlaista median kertomaa juttua, tietänet tämän sinäkin, miten hänen väitetään ne miljoonansa ansainneen, mutta se on sitten oma tarinansa ja mikä lie sitten totta ja mikä ei, kun siellä on kaikenlaiset liike- ja pankkisalaisuudet päällä. Tämä nyt näin sivuhuomautuksena, mutta jotainhan niissäkin lie perää, kun niin vaikeaa on ollut näihin median kirjoituksiin vastata.

Käyttäjän SamiK2012 kuva
Sami Kilpeläinen Vastaus kommenttiin #8

Nyt kun te Kaakkois-Suomen veljet käytte omaa keskusteluanne osin mielestäni tematiikasta, niin tarkennan Vesan tärkeää huomiota.
1. Yritys- ja maataloustukia tarvitaan, mutta Vesankin kirjoitukseeni viittaama ”yritystuki” 1200€/lapsi/kk yksityisessä päivähoidossa on usein kuntien kokoomuslaisten yrittäjien pönkittämistä veronmaksajien rahoilla. Miksi tavallinen perhepäivähoitaja saa yhteensä vain hivenen enemmän ja saa pitää maksimissaan 4,5 lasta hoidossa? Miksi kotihoidontuki on vain 338€ ja samaan aikaan kokoomusyrittäjälle kunta maksaa 1200€/kk/lapsi, kaipaan Jari arviotasi tähän ihan ystävänä.
2. Tuulivoiman tai muiden valtion tavoitehintajärjestelmin tukemat tuet tai valtion yhtiöiden yksityistämisen seurauksena tulleet oligopolistiset tai monopolistiset järjestelyt kuten Digitan tai sähkönaiirron kautta ovat kestämättömiä julkisen toimivan ja edullisen järjestelmän alasajoja. Tuulivoimassa jo yksin puhutaan sadoistakin miljoonista.
3. Asumistukien 2 mrd euroa. Johtaa kalliiseen vuokra-asumisen eikä enää ole käytännössä tuki pienituloiselle vaan grynderille. Jos raha maksettaisiin maakuntiin ja omistusasumiseen olisi asumisen kustannukset Suomessa matalammat ja valtion menot pienemmät.

Loppuun totean, että yrittämisestä tai yritystuista saatan jotain tietääkin, kun olen vuosien varrella useammassa yrityksessä mukana omistajana ollut. Yritystukiahan ei pienet yritykset järjevästi pysty käyttämään, joten ne valuvat Team Finlandin kautta miljardiliikevaihdon yrityksille, joka voi joskus olla oikeinkin mutta ei lähtökohtaisesti. Ja jotta ei jäisi epäselväksi, niin kaksi yliopistotutkintoa, toinen Taloustieteen laitokselta ja toine Kansantaloustieteen laitokselta, niin on sekä yritysten liiketalous että kansantalous ja myös kansainvälinen talous tullut ihan opintojenkin kautta kahlattua.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #10

Jari Lindström voisi katsella Kotkan tasetta yksistään, niin sieltä selviäisi minkälaista veivaamista nämä tuulituella tehdyt ja leasingvelalla rakennetut tuulimyllyt ovat.

Niin kauan kuin kunnat toimivat tällä tavalla kuin ne näissä omissa liikeyrityksissään toimii ja pystyvät omassa toiminnassaan vääristämään edelleen kilpailua, velkaantumista tapahtuu kaiken aikaa lisää, on turha toivo, että rahat riittää jatkossakaan kuntien toiminnan ylläpitämiseen, vaikka siellä on sitä hyvääkin eli työpaikkoja ja maksetaan veroja.

Esimerkiksi Kotkan Energian suhteellinen velkaantuneisuus on ollut noin 300 prosenttia ja maksuvalmius kohtuullisen hyvästä emolle suoritetusta osingonmaksusta huolimatta heikkoa, niin toivoa paremmasta ei tämänkään kunnan omistaman yrityksen suhteen ole, jos ei jostain synny niitä paljon isompia tulovirtoja kuin tällä hetkellä.

Siellä myös joudutaan aika ajoin uusimaan nämä tuulimyllyjen takaisinmaksusitoumukset, jotka ovat todella isoja summia ja sisältyvät näihin leasingvelalla ostettuihin sopimuksiin. Nehän ovat kaikkea muuta kuin halpoja härveleitä ostettaessa eikä kunnat niitä pysty ostamaan muuten kuin leasingvelalla, joka on sitä kaikkein kalleinta velkarahaa.

Vaikka kuinka puhutaan, että tuulivoima on hyvä bisnes, niin se on niin kauan kuin valtion syöttötariffit pelaa ja tuulivoimaa tuetaan, mitkä nimenomaan vääristää kilpailua ja velkaannuttaa kuntien(kin) taloutta kaiken aikaa.

Löytyykö yhtään kuntaa Suomesta, jossa olisi velattomat härvelit veivaamassa sähköenergiaa ottaen huomioon kuinka riippuvaista kyseinen energiamuoto on säästä ja muuna aikana joudutaan käyttämään sitä ns. korvaussähköä?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ja toinen on nämä miljardit, jotka menee tähän ns. maailman parannukseen. Kyllä sitä rahaa löytyy, jos on vain tahtoa.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Tärkeisiin asioihin on aina aikaa ja rahaa.....

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Tärkeisiin asioihin on aina aikaa ja rahaa.....

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ja varsinkin kun on kyse niiden eduista, joita hallitus tykkää puoltaa.

Käyttäjän SamiK2012 kuva
Sami Kilpeläinen

Tämä on ote elävästä elämästä: eläkeläiset eivät saa vuokrattua itselleen asuntoa, kun vuokratasot ovat karanneet käsistä ja 2 kk:n vuokravastikkeeseen ei riitä varat. Vuokra-asumisen sijaan omistusasuminen kaatuu siihen, että EMUn takia eläkeläiset eivät saa lainaa. Omistusasuminen olisi kannattavampaa, mutta valtio haluaa ylläpitää muutaman suurpuolueen ökyrikkaiden ja omistamiensa vuokrayhtiöiden vuokratasot ja -tulot korkeana. Nehän rahoitetaan meidän veronmaksajien pussista asumistukina. Niihin menee 2 mrd euroa vuodessa ja pääasiassa isoihin kaupunkeihin. Eläkekorotus olisi toki yli sata miljoonaa euroa, mutta asumistukimenojen räjähdykseen nähden pikkurahoja.

Jarmo Lehtiheimo

Olen Samin kanssa samaa mieltä. Suomi on, kansalaisten mielestä, Seppo Rädyn sanoja mukaillen, Paska Maa! Jotain täytyy todella tehdä, ei itsensä vaan Kansan hyväksi! Edun, itselleen kääntäjät pois hallituksesta! Rehellisiä edustajia vaaleissa paikalle! Saunasopimukset julkisen päätäntävallan tietoon ja päätettäviksi. Voihan, suoraan sanoen, Perkele, kun risoo! Terveisin, 48 vuotta yrittäjänä, nyt 930e/kk, eläkeläinen! Onneksi, kerta olen EVP, hän on töissä, vielä 2 vuotta!

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Esitätkö siis, että oman lapsen hoitamisesta maksettaisiin 1200 e/kk?

Käyttäjän SamiK2012 kuva
Sami Kilpeläinen

Esitän, että kotihoidontuki pitäisi tuolata nykyisestä 338€ tasosta.

Toimituksen poiminnat