Sami Kilpeläisen blogi

Sote-maksut nousevat - Juha Sipilä unohti köyhän ja alueiden asiat

Keskustalainen pääministeri Juha Sipilä ja puoluekollegansa ministeri Annika Saarikko hautasivat keskustalaisen aatteen lopullisesti ja julkisesti esitellessään terveyskeskusmaksujen noston jopa 683 euroon. Tämä osoittaa, että keskusta on unohtanut pienituloiset ja sairaat - siis heikommassa asemassa olevat kanssasisaremme ja -veljet. 

Entisenä keskustalaisena toivon muidenkin silmien avautuvan. En hyväksy pienituloisten aseman heikentämistä terveyskeskusmaksujen korotuksilla ja palvelujen rajulla yksityistämisellä. Ensin nostettiin lääkekorvausten omavastuut, leikattiin eläkkeitä ja nyt vielä räjäytetään hoitomaksut. 

Samaan aikaan keskusta on jatkamassa keskittämistä ja ajamassa alas aluesairaalat. Tämä käsittämätön toiminta tarkoittaa sitä, että synnytyksiä ja mm. yleisiä syöpähoitoja ollaan siirtämässä jopa 200 kilometrin päähän nykyisistä sairaaloista. 

Kuvitteleeko joku, että syntyvyys nousee, jos muutaman kilometrin tai muutaman kymmenen kilometrin sijaan synnytyssairaalaan on matkaa yli 200 kilometriä Kainuussa. Tai lisääntyykö synnytyksen turvallisuus esimerkiksi Oulaskankaan alueella, jos synnytyksiä tehdään taksimatkalla? Olisiko se sairaalaolosuhde kuitenkin turvallisempi?

Miten käy syöpähoitojen ja ennen kaikkea potilaiden sekä heille tärkeän omaisten tuen ja henkisen tuen, kun hoitoon viedään esim. Kajaanista Rovaniemelle tai Kokkolaan. Paikkoihin, joihin ei ole mitään luonnollista yhteyttä eikä edes järkevää julkista liikennettä. Matkaakin melkein 300 kilometriä. Syöpähoidot ovat raskaita potilaalle, niin pitääkö vielä tällä kurittaa potilasta. Miten syöpähoidossa olevan omaiset tai synnyttävän äidin lasten hoito järjestyy, jos puolison ja läheisten pitää matkustaa satojen kilometrien päähän.

Juha Sipilän hallitus on unohtanut sen tärkeimmän - ihmisen ja ihmisen inhimillisen kohtelun. Tälle hallitukselle merkitystä on ollut vain rahalla. 

Kansalaispuolue tekee keskustalaisempaa politiikkaa kuin keskusta vuosikymmeniin. Me emme hyväksy tavallisten ihmisten unohtamista politiikassa. Historia opettaa, että se ei ole ollut vain nykyisten hallituspuolueiden vaan myös kaikkien oppositiopuolueidenkin ongelma.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Juha Sipilän hallitus on unohtanut sen tärkeimmän - ihmisen ja ihmisen inhimillisen kohtelun. Tälle hallitukselle merkitystä on ollut vain rahalla."

Euroon siirtymisen jälkeen tämä on ollut pakon sanelemaa. Valtiot kulkevat lakki kourassa anomassa rahaa pankeilta. Politiikasta on tullut ehdollista pankkipolitiikkaa. Lisää on siis luvassa leikkauksia ja nousseita maksuja, kun osa veroista menee pankeille. Omalle keskuspankille velkaantuminen on järkevämpää. Eikö nyt ole aika hankalaa olla inhimillinen?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Velkarahajärjestelmässä valtio ei lainaa rahaa pankeilta, vaan luo sitä itse.

Löysin eilen sivuston jossa asiaa käsitellään på finska:

https://rahajatalous.wordpress.com/

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tuota sivustoa tuli joitakin vuosia sitten seurattua ahkerasti. Kysymys on tästä (poimittu ko. blogista):

"Euroopan unionissa valtioilla ei voi olla luotollista keskuspankkitiliä, sillä kuten Pösö kirjoituksessaan toteaa, ovat ne kielletty lailla (ks. Maastrichtin sopimus). Näin ollen valtioiden on välttämättä hankittava keskuspankkiraha lainaamalla rahoitusmarkkinoilta tai verottamalla. Jos valtio saisi keskuspankkirahan suoraan keskuspankista lainaamalla, ei sen tarvitsisi enää asettautua spekulatiivisten velkamarkkinoiden armoille. Tämä lisäisi merkittävästi valtioiden autonomiaa julkisen kulutuksen rahoittamisessa takaamalla valtion tuotantotoiminnan rahoituksen.

Uudessa tilanteessa myös verotuksen rooli selkeytyisi. Kun nykyään verotuksella pyritään takaamaan valtion talouden tasapainottaminen, jotta pitkäaikaista velkaa ei pääsisi syntymään, voitaisiin uudessa tilanteessa verotusta käyttää ainoastaan valtion kulutuksen ekspansiivisten vaikutusten eli talouskasvun ja inflaation säätelyyn. Verotuksella valtio voi vaikuttaa nopeastikin kierrossa olevan rahan määrään, ostovoimaan ja kokonaiskysyntään, jotka ovat talouskasvun tärkeimmät tekijät nykymuotoisessa rahatalousjärjestelmässä."

"Näin ollen valtioiden on välttämättä hankittava keskuspankkiraha lainaamalla rahoitusmarkkinoilta tai verottamalla." Miksi ei lainata omalta keskuspankilta ja hallita itse "velkapeliä"? Nyt liikepankeille on annettu osa verotusoikeudesta. Juuri eurolla ajetaan liittovaltiokehitystä. Mikäli haluamme pysyä eurossa, niin silloin on oltava mukana liittovaltiossa, sillä muuten homma ei toimi.

Eurolla pakotetaan velkaantumaan niin, että myönteisyys liittovaltioon on pakon sanelemaa. Muista vaihtoehdoista tehdään mahdottomia juuri tämän halutun velkakehityksen kautta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #4

Sain juuri Ahokas&Holapan: "Rahatalous haltuun"- kirjan käsiini ja se vaikuttaa erittäin lupaavalta opukselta.

(https://like.fi/kirjat/rahatalous-haltuun/)

"Myös keskuspankkirahan kerääminen verotuksella ja luottomarkkinalainaamisen avulla on edellyttänyt sitä, että keskuspankki on aiemmin luonut ja laskenut liikkelle tämän valuuttaerän", s.154

Tuossa sanotaan hyvin monimutkaisesti, että valtio luo rahaa tekemällä alijäämää.

Velkarahajärjestelmässä kaikki raha on syntynyt tyhjästä velkana.

Myönnän, että aihe on kontroversielli, mutta kirjoitan mahdollisesti referaatin kirjasta ja palaan aiheeseen.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #8

Omasta kirjahyllystäni teos löytyy. Hiukan ennen mainitsemaasi kohtaa sanotaan näin:

"Rahapoliittisesti suvereenin valtion tapauksessa (lähes) kaikki sen velkavastuut on kirjattu sen omassa valuutassa. Tämä tarkoittaa sitä, että rahapoliittisesti suvereeni valtio selviää kaikista maksusitoumuksistaan yksinkertaisesti siirtämällä sovitun summan edestä itse liikkeelle laskemaansa keskuspankkirahaa velkojan tilille. Keskuspankkirahaa valtio taas voi hankkia joko verottamalla tai lainaamalla sitä luottomarkkinoilta tai omasta kesksuspankistaan."

Lisäksi siinä sanotaan, että rahapoliittisesti suvereeni valtio ei missään tapauksessa voi ajautua maksukyvyttömäksi vasten tahtoaan. Ja näin, sen sijaan rahapoliittisesta suveriniteetistaan luopuneiden maiden valtionlainojen korkotasoon liittyy aina myös maksukyvyttömyyspreemio." Tämän preemion kautta pankit saavat verotusoikeuden. Järkevää?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #9

Lisään samasta kirjasta vielä pari kohtaa.

"Euroalueen valtiot eivät ole varsinaisesti velkaantuneet ulkomaisessa valuutassa, vaan ainoastaan tehneet omasta rahapolitiikastaan ylikansallista. Luottomarkkinat kuitenkin kohtelevat euroalueen jäsenvaltioita kuin mitä tahansa rahapoliittisen suvereniteettinsa menettäneitä valtioita."

"Tämän luvun keskeinen johtopäätös onkin se, että valtioiden on mahdollista vapautua luottomarkkinoiden asettamista rahoitusrajoitteista. Tämän saavuttamiseksi valtioiden on kuitenkin pidettävä kiinni rahapoliittisesta suvereniteetistaan. Ne eivät saa luopua valuuttansa liikkeellelaskuoikeudesta, velkaantua ulkomaisessa valuutassa tai käyttää kiinteää valuuttakurssia. Rahapoliittisesti suvereenin valtion todelliset kulutusrajoitteet muodostuvat reaalisten resurssien riittävyydestä sekä inflaatiosta. Julkinen velkaantuminen sinänsä ei ole koskaan ongelma rahapoliittisesti suvereenille valtiolle."

Jokainen voi pohtia näitä lainauksia ja sitten pohtia niiden vaikutuksia tämän blogin kysymyksiin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #11

Hyvin olennainen kohta.

Euroon liittyminen on tullut meille kalliiksi ja jatkossa se tulee vieläkin kalliimmaksi.

Kahlaan viikonloppuna kirjan läpi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Monissa Euroopan maissa, joissa on Suomea huomattavasti kevyempi verotus, on täysin ilmainen terveydenhuolto kaikelle kansalle. Suomessa edetään koko ajan syvemmälle suuntaan, jossa meillä on kalliit maksulliset julkiset palvelut yhdistettynä maailman korkeimpaan veroasteeseen.

Terveydenhoitohan meillä on jo nyt pitkälti maksullista.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Suomessa poliitikot eivät ole huomanneet, että ristikkäiset terveydenhoitomaksujen laskutus- ja korvausbyrokratiat syövät täysin tarpeettomasti satoja miljoonia joka vuosi. Maksujen poistaminen ei siis suinkaan toisi lisäkustannuksia.

Maksuttomuus on järjestettävissä niin, että yksityinenkin terveydenhuolto voi olla pelissä mukana täysin avoimessa ja kokoaikaisessa kilpailussa(https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...). Samalla saavutettaisiin täydellinen valinnanvapaus naurettavan kaksi kertaa vuodessa valinnan sijaan. Silloin kaikki kansalaiset olisivat yhdenvertaisessa asemassa ja rikkaammilla olisi silti mahdollisuus ostaa omalla rahallaan myös "kuskin paikka".

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Lisätään vielä tämä, kun puhutaan leikkauksista ja liittovaltiosta:

"Kolmantena taustavaikuttajana oli haave liittovaltiosta, jota kuvaa ranskalaisen ekonomistin Jacques Rueffin lause L Europe se fera par la monnaie ou ne se fera pas. Suomeksi: Yhdistynyt Eurooppa syntyy yhteisen rahan kautta tai jää syntymättä."

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kilpeläinen, unohditko tarkoituksella mitä kaikkea tuohon maksukaton nostamiseen sisältyy. Samoin sen, että esitys on hallituksen, ei Sipilän eikä Saarikon.
On aikamoinen sattuma, että 2015 Keskustan puoluesihteeriksi täysin palkein pyrkinyt, mutta vaalissa hävinnyt, ja 2018 Keskustan puheenjohtajaksi pyrkinyt, mutta vaalissa murskatappion kärsinyt, ovat nyt samassa puolueessa pyrkimässä eduskuntaan. Kummallakin tärkein vaaliteema on Juha Sipilän ja Keskustan syyllistäminen lähes kaikkiin asiohin maan ja taivaan välillä.
Odotan suurella mielenkiinnolla näiden puolueloikkarien saamaa äänimäärää kevään eduskuntavaaleissa. Veikkaan sen olevan 100 - 1000 välillä.

Jarmo Humalajoki

Arvo Tammela: Pääministeri Sipilä johtaa valtioneuvoston toimintaa. Luuletko että esitys jota aletaan valmistelemaan ei olisi saanut vähintään "hiljaista hyväksyntää" pääministeriltä? Kovin on naiivia ajattelusi - tai sitten haluat halkoa hiuksia.
Kovin on aikaista laskea ja ennustaa kenenkään äänimääriä sillä toistaiseksi yhtään ääntä ei ole annettu, vaaleihin on kolmisen kuukautta aikaa ja kampanjat ovat aluillaan. Ymmärrän että kansanliike joka tekee puheenjohtaja Kilpeläisen sanoin:
"Keskustalaisempaa politiikkaa kuin keskusta vuosikymmeniin" - kaivelee "umpikepulaisia", puolue kun merkitsee monelle keskustalaiselle kaikkea - se on enemmän kuin asia jonka vuoksi puolue aikoinaan perustettiin - onneksi kasvava on se joukko joka katsoo pitemmälle.
Suomi kaipaa muutosta, ehkä nyt enemmän ja kipeämmin kuin koskaan aiemmin.
Kansalaispuolue on jo nyt osoittanut että sen toiminnassa suomalaisten asia on ytimessä, se on toiminnan lähtökohta - ei puolue eikä henkilöt.
Kentältä kantautuva viesti on selvä: muutosta halutaan - kansalaispuolue tarjoaa tähän oikean kansanlääkkeen, vaihtoehdon joka on uskottava ja kestävälle perustalle rakennettu. Puolueella on erinomainen ja asiantunteva puheenjohtaja - uskon että Sami Kilpeläinen johtaa kansalaispuolueen tulevissa vaaleissa loistavaan tulokseen.

Pekka Pylkkönen

Pienituloisimmat eivät edelleenkään maksa penniäkään hoidosta, sillä se korvataan täysin toimeentulotuesta. Paljon sairastavalle ja lapsiperheille tilanne taas tulee olemaan entistä parempi, sillä hammashoito kerryttää kattoa ja lasten palvelut tulevat maksuttomiksi.

Toimituksen poiminnat