Sami Kilpeläisen blogi

Valtio ei voi vetäytyä Talvivaaran ympäristövastuista

Olen pöyristynyt keskustalaisen elinkeinoministeri Mika Lintilän linjauksesta, että valtio ei edellytä Terrafamen kantavan mitään vastuusta yksityisille maanomistajille aiheutuneista jopa 20 miljoonan euron ympäristövahinkojen korvausvastuista.

Keskusta-hallituksen johdolla vietiin pienosakkeenomistajilta Talvivaaran osakkeiden arvo ja nyt ympäristövastuista valtio aikoo vetäytyä ja jättää vahingot ympäristövakuutuskeskuksen maksettaviksi. Tämä ei kerta kaikkiaan käy. 

Pidän käsittämättömänä, että valtio ja Talvivaara vetäytyvät vastuusta. Talvivaaran vastuu ympäristövahingoista on kiistaton. Nyt asiassa yritetään luistella ja sotkamolaiset maanomistajat pannaan maksumiehiksi mittavista vahingoista ja kiinteistöjen arvon romahtamisesta. 

Maanomistajien haitat on korvattava täysimääräisesti ja välittömästi.

Minulla on omakohtainen huoli kaivostoiminnasta, koska maatilani ja kotini sijaitsee pian avattavan hopeakaivos Sotkamo Silverin alajuoksulla. 

Kannatan lämpimästi vastuullista kaivostoimintaa, varsinkin jos kaivannaisiin perustuvalla kaivosverolla hyödyt ja mahdolliset riskitkin tulisivat valtion, kuntien ja paikallisten maanomistajien hyväksi. Kaivostoiminnan työpaikat ovat tuiki tärkeitä, mutta tällaista ympäristövastuun pakoilua keskustan johdolla en voi hyväksyä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Voiko Sipilän johtamalta kepulta enää muuta odottaa?

Käyttäjän SamiK2012 kuva
Sami Kilpeläinen

Sote:n yksityistämisessä ja monissa muissa liikennehankkeissa on ohjattu rahaa tietyille porukoille. Kun kyse on tavallisista veronmaksajista ja maanomistajista, niin valtio vetäytyy. Useat piensijoittajat uskoivat valtion ja Finnveran rahoituksesta, että kannattaa panostaa, mutta valtio veti tuen ja tuli uudella yhtiöllä kehiin. Piensijoittavat menettivät rahat. Nyt valtio vetäytyy ympäristövastuusta YVK:n taakse ja maanomistajien vahingot jäävät taas taka-alalle.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nii ja veronmaksajat elävät ja pukkaavat saasteita ilmaan. Veronmaksajat kannattavat kaivostoimintaa kun syövät metallilusikoilla ja käyttävät elämiseen metalleja. Valtio muodostuu ihmisistä eli veronmaksajista. Veronmaksajat ei taida syödä puulisikoilla

Toimituksen poiminnat