Sami Kilpeläisen blogi

Wallenbergien ja Sipilän annettava selitys Oulun yt-neuvotteluista

Stora Enso suunnittelee 400 ihmisen vähentämistä Oulun tehtaaltaan. Vaadin ruotsalaista Wallenbergin sukua ja Suomen pääministeri Juha Sipilää julkisesti esille ja antamaan selityksen, miksi Stora Enso uhkaa lakkauttaa paperintuotannon Oulussa.

Wallenbergit käyttivät Kemijärvellä kannattavaa metsätalousyksikköä pelinappulana ja lakkauttivat sen kymmenen vuotta sitten. Onko jälleen samanlainen kapitalistinen peli menossa, jonka maksajiksi joutuvat jälleen pohjoissuomalaiset?

Kilpeläinen on närkästynyt, että keskustalainen liikenneministeri Anne Berner on menossa Wallenbergien suuromistaman SEB-pankin hallituksen jäseneksi.

Liikenneministeri Anne Berner, omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä, pääministeri Juha Sipilä ja Wallenbergit saavat tulla nyt julkisuuteen kertomaan, mikä peli on menossa.

Haluan faktaa siitä, miksi puutuotteiden kysynnän kasvaessa ja Suomen metsien kasvun kiihtyessä Oulussa ollaan laittamassa paperitehdasta kiinni. Myös Wallenbergien rooli pankkitoiminnasta ja valuuttasuojauksista on tuotava läpinäkyväksi, ettei lakkautusuhassa ole menossa mikään piilotettu agenda.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Uutisissa maajohtaja Seppo Parvi puhui tästä digitalisaatiosta, miksi hienopaperin menekki on hiipunut. Kerrotaanko kaikki ja onko taustalla kuitenkin muita syitä? Miksi noin 10 prosentin menekin hiipuminen vaatii 400 henkilön irtisanomista? Tästä voi vielä hyvinkin nousta poliittisesti ns. kuuma peruna näin ek-vaalien alla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Miksi noin 10 prosentin menekin hiipuminen vaatii 400 henkilön irtisanomista?"

Toinen paperikoneista suljetaan Oulussa. Toki Stora Ensolla on muissa maissa hienopaperituotantoa myös ja tuo 10% koskee globaalia menekkiä.

Jokainen voi olla vakuuttunut siitä, että mitään sellaista toimenpidettä ei yhtiö tee, jonka se tietää vähentävän kannattavuutta. Tuotantoahan ei ylläpidetä työllisyyden tai tuotannon itsensä vuoksi, vaan kysynnän vuoksi.

Eräässä toisessa asiaa koskevassa blogikirjoituksessa tänään tuota koneeen sulkemista luonnehdittiin ympäristöteoksi. Ja sitähän se onkin kun koneen käyttämän sellun verran voivat Suomen hiilinielut kasvaa lisää. Kun yli puolet suomalaisista juuri päättyneen uutislähetyksen mukaan peräänkuuuluttaa järeämpiä toimia ympäristön hyväksi, niin eikös tämän Storan päätöksen pitäisi olla aplodeerauksen arvoinen?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Sotket nyt pahasti kannattavuuden ja kysynnän. Kannattavuutta tavoitellaan liikaakin yhteiskunnan kannalta. Jollekin ei riitä esim 8%:n sijoitetun pääoman tuotto ja siksi vähennetään työntekijöitä, suljetaan tehtaita. Saadaan pääoman tuotto 12%:n vaikka tuotantoa vähentämällä ja vaikka kysyntää olisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

En sotke kannattavuutta ja kysyntää.

Nimenomaan totesin: "Jokainen voi olla vakuuttunut siitä, että mitään sellaista toimenpidettä ei yhtiö tee, jonka se tietää vähentävän kannattavuutta."

Lisätoteamukseni: "Tuotantoahan ei ylläpidetä työllisyyden tai tuotannon itsensä vuoksi, vaan kysynnän vuoksi" pitää myös paikkansa vaikkakaan se kysyntä ei aina kaikissa olosuhteissa olekaan riittävä syy tuotannon jatkamiseen, jos yhtiö tekee esimerkiksi rönsyjen karsintaa tai toimialarationalisointia j.n.e.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

Ylikansalliset yhtiöt kuten Stora Enso vähät välittävät missä maassa tulosta tehdään, kunhan sitä tehdään ja mitä enemmän sitä parempi. Jaksa enää kuin ihmetellä naiiveja ihmisiä jotka puhuu yhteiskuntavastuusta ja muista joulpukkitarinoista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

"Jaksa enää kuin ihmetellä naiiveja ihmisiä jotka puhuu yhteiskuntavastuusta ja muista joulpukkitarinoista."

Viittasin alempana olevassa kommentissani Nokian kokemuksiin Bochumin tehtaan sulkemisesta Saksassa. Yhteiskuntavastuuta peräänkuuluttavat tahot ottivat sellaisen niskalenkin, että se vauhditti oleellisesti koko konsernin sukeltamista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Paitsi Karvinen aikoinaan laittoi Uimaharjun tehtaan kiinni vajaaksi vuodeksi, vaikka tehdas oli yksi kannattavampia. Tämän Karvinen teki vain näyttääkseen kuka on talossa isäntä.

Toimenpide onnistui loistavasti, nyt Uimaharju painaa sellua hyvällä teholla, eikä niskurointia enää ole.

Kemijärvi suljettiin silloin samoihin aikoihin ja tilalle tuli liimapalkkitehdas, joka konttasi heti alkujaan.

Turha syyttää Wallenbergiä, kyllä suomalaisten oma vika jos ei ilman Wallenbergin mollaamista pärjää. Sami Kilpeläinen voi perustaa hienopaperilinjan omilla neroillaan, jos se niin helvetin kannattavaa puuhaa on.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Haluan faktaa siitä, miksi puutuotteiden kysynnän kasvaessa ja Suomen metsien kasvun kiihtyessä Oulussa ollaan laittamassa paperitehdasta kiinni."

Tässä se ongelma on, monen muun tuotteen ja sellun kysyntä kasvaa, mutta ei hienopaperin - sen kysyntä laskee joka vuosi. Ja siellä kun tehdään sitä hienopaperia.

Ylen analyysi kertoo aika selkeästi, mistä on kyse:
-------------------------------------------------------
Oulun tuotantolinjan muuttaminen ja enintään 400 työpaikan väheneminen kertovat kaiken metsäteollisuuden nykymenosta.

Lyhyesti: paperin kysyntä vähenee jatkuvasti, mutta samaan aikaan pakkausten tarve kasvaa huimasti. Pitkässä juoksussa paperien hinnat jatkavat laskuaan. Samaan aikaan sellun ja pakkauskartonkien hinnat kallistuvat.
Nettikauppa vetää

Nettikauppa lisää pakkausten kysyntää. Kalliit kellot ja hienot hajuvedet pakataan yhä hienompiin pakkauksiin. Myös elintarvikkeiden pakkauksilta vaaditaan paljon laadukkaita ominaisuuksia.

Aasiassa ja muilla isoilla markkinoilla tarvitaan puolestaan paljon sellua. Siitä tehdään muun muassa pehmopapereita eli vessa– ja talouspapereita.

Uutiset luetaan nykyisin netistä. Kirjoituspaperiakin kuluu vähemmän kuin ennen. Digitaalisuus on päivän sana.

Siksi paperikoneet muutetaan pakkauskartonkikoneiksi, jos se muuten on järkevää esimerkiksi tehtaan sijainnin kannalta.

Suomesta kannattaa viedä Aasiaan sellua. Meillä on puuta ja selluosaamista.

https://yle.fi/uutiset/3-10694817
-------------------------------------------------------------------

Salaliittoteorioihin en ota kantaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Wallenbergien omistaman Saabin tarjoamaa JAS hävittäjää ei tulisi valita Hornettien seuraajaksi näiden massairtisanomisien jälkeen.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Minun kaaliin ei mahdu mitä tekemistä Wallenbergillä tai Sipilällä on Stora Enson kanssa. Molemmat voivat olla yhtiön omistajia, mutta Storan Enson toimiva johto on aivan jossain muualla.

Itse olen tiennyt jo vuosia, että ennen pitkää suomalaiset paperimiehet hinnoittelevat itsenä työttömäksi. Ennen euroa asia hoidettiin devalvaatioilla, mutta enää se ei onnistu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Nyt ruotsalaiset saa käyttöä sille vähän käytetylle, Tervasaaren paperikoneelle joka pari vuotta sitten myytiin Ruotsiin. Ruotsi saa pitää teollisuutensa ja työpaikat, onhan suomalaisilla sentään euro, tuo vakaa valuutta joka tuo vähän lohtua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

UPM:n myymä paperikone tuottaa voimapaperia eikä sen menekki ole mitenkään riippuvainen hienopaperikoneen alasajamisesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Saivartelua, käytäntö on vain osoittanut kuinka järjetön on yhteisvaluutta johon emme voi itse vaikuttaa. Ruotsin teollisuudelle menee lujaa nyt kun se saa tehtäväkseen myös aiemmin Suomessa tehdyn paperituotannon. Firmat luonnollisesti pitävät tehtaansa maassa jossa saa parhaan katteen. Poliitikot eivät ole Kekkosen jälkeen ajatelleet Suomen ja suomalaisten etua.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Eikö omistaja saisi tehdä omistamalleen bisnekselle mitä haluaa? Mitä järkeä olisi perustaa yhtään mitään jos muut saavat päättää puolestasi?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Puhuttaessa Euroopasta ja erityisesti länsi-Euroopasta on työntekijöiden irtisanominen kaikkein helpointa ja halvinta Suomen muotoisen pilven alla.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Jos tehdas lopetetaan, niin kyllä kai työntekijät irtisanotaan muuallakin. Vai jäävätkö ne edelleen palkkalistoille ilman tehdasta ja tuotantoa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kommenttisi pitää paikkansa. Mutta toisaalta esimerkiksi Saksassa vastaavasta seuraa aina valtava kansalaistottelemattomuusvyöry, boikotteja ja tukilakkoja y.m. y.m. Nokia joutui sen aikoinaan karvaasti kokemaan siirtäessään Saksan tuotantoa Romaniaan. Saksalaisessa yhteiskunnassa yhtiöt mielletään sidosryhmäketjun yhdeksi lenkiksi ja niille sälytetään siltä osin vastuuta niin ihmisten mielikuvissa kuin osin lainsäädännössäkin. Saksahan oli aivan pioneerimaita yritysdemokratian toteuttamisessa myötämääräämisperiaatteella.

Toimituksen poiminnat